حالا قنادان آنلاین از سراسر ایران دست به کار شده‌اند تا شیرینی‌های شب عید مردم را در خانه‌‏هایشان آماده کنند. در بساط قنادان آنلاین همه نوع شیرینی دیده می‌شود؛ از نان برنجی کرمانشاه و ‏باسلوق تبریز گرفته تا کرواسان و پالمیه و سابله فرانسوی.
جالب است که بدانید درست زمانی که مغازه‌های شیرینی‌فروشی کمبود روغن و جهش قیمت شکر و ‏دلار و‌هزار و یک بهانه دیگر را جور کرده‌اند تا قیمت‌هایشان را بالا ببرند، قنادی‌های آنلاین شیرینی‏هایشان را حتی تا نصف قیمت بازار رسمی می‌فروشند. ‏
بازار داغ شیرینی خانگی
این روزها سایت‌های اینترنتی و کسب و کارهای مجازی پر شده‌اند از تبلیغات فروش شیرینی‌های ‏خانگی. شیرینی‌هایی که با قیمت پایین‌تر نسبت به قنادی‌ها به فروش می‌رسند و بنا به کیفیتی که ‏دارند، می‌توانند مشتریان زیادی هم جذب کنند. اغلب این شیرینی‌های خانگی، شیرینی‌هایی هستند که ‏بین مردم هم طرفداران زیادی دارند. جالب اینجاست که برخی از این شیرینی‌فروش‌های خانگی گستره ‏جغرافیای متنوعی هم دارند. یعنی شما اگر علاقه دارید برای تعطیلات عید نوروز از میهمان‌های خود با ‏شیرینی شهرهای دیگر پذیرایی کنید می‌توانید روی بعضی از این شیرینی‌پزهای خانگی حساب ‏کنید. در سایت‌هایی مثل دیوار و شیپور می‌توانید با سرچ عنوان شیرینی خانگی به حجم بالایی از ‏تبلیغات دست پیدا کنید که هر نوع شیرینی مورد علاقه‌تان را برای شما طبخ و ارسال کنند. جالب ‏اینجاست که این شیرینی‌پزهای خانگی بازار داغی هم دارند که یکی از مهمترین دلایل بازار پر رونق ‏آنها و استقبال مردم، قیمت‌های مناسبشان است و این‌که هر زمانی که اراده کنید می‌توانید سفارش ‏خود را ثبت و بعد از ٢٤ ساعت دریافت کنید.‏


با یک کانال تلگرامی کوچک کارم می‌چرخد
‏«پخت شیرینی خانگی با مرغوب‌ترین مواد اولیه»، «نوروز امسال شیرینی سالم بخرید!»، «از ‏میهمان‌هایتان با شیرینی خانگی پذیرایی کنید»، «نوروز با طعم سنتی» و «نوروز نوستالوژیک با ‏شیرینی‌های خانگی». اینها بخشی از تبلیغات جالبی است که زن‌های خانه‌دار برای فروش شیرینی‌‏های خانگی‌شان آماده کرده‌اند. ‏
رویا برزی، یکی از فروشندگان آنلاین شیرینی‌های خانگی است که در سایت شیپور آگهی منتشر کرده ‏است. او به «شهروند» می‌گوید: «لیسانس رشته کشاورزی دارم، اما نتوانستم در رشته تحصیلی‌ام کار پیدا ‏کنم و تصمیم گرفتم که در خانه شیرینی درست کنم و به صورت آنلاین بفروشم.» ‏
او از درآمدش راضی به نظر می‌رسد و می‌گوید سفارش‌های زیادی از ادارات مختلف گرفته است تا ‏برای کارمندان شیرینی‌های شب عید آماده کند. ‏
برزی قیمت‌های پایین را علت گرفتن سفارش از اداره‌ها و شرکت‌های مختلف می‌داند و می‌گوید ‏قیمت‌هایم چیزی حدود ١٥ تا ٢٠‌درصد پایین‌تر از قیمت شیرینی‌فروشی‌های بازار است ولی باز هم ‏روی هرکیلوگرم شیرینی به‌طور متوسط ٣٠‌درصد سود می‌کنم. ‏
مینا کتیرایی هم به «شهروند» می‌گوید: «یک کانال تلگرامی دارم که تنها ٢٠٠ عضو دارد، ولی با همان ‏‏٢٠٠ عضو هم کار و بارم می‌چرخد و سفارش‌های زیادی دارم.‏»
او ادامه می‌دهد در روز ٥ تا ٦ ساعت مشغول شیرینی‌پزی هستم و درآمد ماهانه‌ام به حدود ٤‌میلیون ‏تومان می‌رسد. ‏
این قناد خانگی می‌گوید: «شکر و بسیاری از مواد اولیه را به صورت مستقیم از در کارخانه می‌خرم و ‏معمولا ٣ روز یک‌بار برای خرید مواد اولیه با خودروی شخصی‌ام می‌روم.» ‏
تقریبا نصف قیمت می‌فروشیم
با یکی دیگر از همین تبلیغ‌ها که در سایت‌های اینترنتی، تلگرام و اینستاگرام دست به تبلیغات گسترده‌‏ای زده تماس می‌گیرم. ساناز گرامی‌زاده می‌گوید: «از‌ سال گذشته وارد این حرفه شده و در طول ‌سال هم ‏سفارش قبول می‌کنم، اما بازار کارش در نزدیکی‌های شب عید داغ‌تر از همیشه می‌شود.» این خانم ٥٥ ‏ساله درباره حرفه‌اش می‌گوید:  «خانه‌دار هستم و همیشه علاقه زیادی به پخت و پز شیرینی داشتم. از ‏وقتی که یادم می‌آید هیچ‌وقت برای تهیه شیرینی و کیک به قنادی نرفته‌ام. همیشه شیرینی‌های شب عید ‏را خودم می‌پختم و به تدریج از اقوام و همسایه‌ها هم سفارش ‌گرفتم. از شب عید پارسال تصمیم ‏گرفتم کسب و کارم را گسترش دهم و شروع به تبلیغات کردم. تنوع شیرینی‌ها را بیشتر کردم و اگر ‏مشتریان، شیرینی شهرهای دیگر را هم سفارش می‌دادند، قبول می‌کردم.»‏
او ادامه می‌دهد: «خدا را شکر کارم گرفت و امسال هم کسب و کارم را گسترش دادم و حتی چند شاگرد ‏استخدام کردم. الان از قنادی‌ها و ادارات هم سفارش می‌گیرم. اداراتی هستند که برای شب عید به ‏کارمندان خود بسته‌های شیرینی و آجیل عیدی می‌دهند که البته اگر بخواهند برایشان بسته‌های آجیل ‏هم تزیین می‌کنم. خوشبختانه بازار کارم رونق دارد چون هم به کیفیت اهمیت می‌دهم و هم قیمت‌های ‏مناسبی برای شیرینی‌هایم در نظر می‌گیرم. با این‌که درحال حاضر قیمت آرد، شکر، انواع مغز و روغن ‏افزایش چشمگیری داشته ولی چندان قیمت‌ها را بالا نبرده‌ام تا اقشار مختلف بتوانند برای شب عید ‏شیرینی بخرند.»‏
وقتی از گرامی‌زاده درباره قیمت‌ها می‌پرسم تعجب می‌کنم چون قیمت‌هایش تقریبا نصف قیمت قنادی‌‏های تهران است. به عنوان مثال او یک سینی شیرینی نخودچی را که درحال حاضر در قنادی‌های تهران ‏با قیمت ٣٠ تا ٣٥‌هزار تومان به فروش می‌رسد با قیمت ٢٠‌هزار تومان به مشتریانش می‌‏فروشد.گران‌ترین شیرینی هم که این خانم شیرینی‌فروش می‌پزد و می‌فروشد، شیرینی معروف آجیلی ‏است که هر سینی آن را با قیمت ٢١‌هزار و ٥٠٠‌هزار تومان ارایه می‌دهد. این درحالی است که این ‏مدل شیرینی در قنادی‌های معمولی تهران با قیمت ٣٥‌هزار تومان فروخته می‌شود و حتی برخی از ‏قنادی‌های معروف این شیرینی پرطرفدار را بالای ٥٠‌هزار تومان به مشتریان ارایه می‌دهند.‏


قنادی‌های سنتی بدنام شده‌اند
همیشه شایعات زیادی درباره استفاده از روغن پالم و شیرین‌کننده‌های غیرمجاز در قنادی‌ها مطرح ‏بوده است. اگرچه برخی کارشناسان تغذیه استفاده کم از این مواد را در پخت شیرینی و کیک مضر نمی‌‏دانند، اما قنادی‌های معتبر تهران هم زیر بار این شایعات نمی‌روند و می‌گویند هرگز از روغن پالم و ‏ساخارین برای شیرین کردن شیرینی‌هایشان استفاده نمی‌کنند. ‏
با این حال مالکان قنادی‌های آنلاین خانگی می‌گویند اگر نخواهیم با کیفیت کار کنیم مشتریانمان را از ‏دست می‌دهیم و مردم به سراغ قنادی‌های سنتی می‌روند. آنها معتقدند مهمترین وجه تمایز شیرینی‌های ‏خانگی طعم نوستالوژی و متفاوت آنها نسبت به شیرینی‌فروشی‌های بازار است. طعم‌هایی که گاه از ‏روغن حیوانی یا کره‌های محلی گرفته می‌شود یا دارچین و هل و مواد اولیه اصیل.
ساناز گرامی‌زاده دراین‌باره به «شهروند» می‌گوید: «مشتریان زیادی دارم که برایشان اهمیت دارد از ‏چه موادی برای پخت و پز شیرینی‌ها استفاده می‌کنم. بسیاری از آنها می‌گویند دقیقا به همین دلیل که ‏شنیده‌اند برخی از قنادی‌ها از مواد چندان مجاز استفاده نمی‌کنند، به سراغ خرید شیرینی‌های خانگی می‌‏آیند. شخصا جز شکر سفید و قهوه‌ای و عسل برای شیرین کردن شیرینی‌هایم استفاده نمی‌کنم و تنها ‏روغنی هم که از آن بهره می‌برم روغن مایع و کره گیاهی است. به همین دلیل همیشه مشتریان ثابتی ‏دارم و هرگز شکایتی از آنها نداشته‌ام.‏»


دوره‌های آموزشی شیرینی‌پزی چند؟
بیشتر قنادی‌های آنلاین خانگی می‌گویند که دوره‌های شیرینی‌پزی و دسر را در آموزشگاه‌های ‏سازمان فنی و حرفه‌ای گذرانده‌اند و گواهینامه دارند. دوره‌های آموزش شیرینی‌پزی ٣مرحله است. ‏مرحله عمومی که در آن با ترکیبات اولیه شیرینی و ساخت این ترکیبات آشنا می‌شوید، دوره دوم ‏آموزش شیرینی‌های سنتی ایرانی و دوره سوم آموزش شیرینی‌های معروف بین‌المللی است. هر ‏دوره بین ١٠ تا ١٣ جلسه است و جلسات به صورت هفته‌ای یک‌بار برگزار می‌شود. شهریه هر دوره ‏بین ٥٠٠‌هزار تا ٢,٥‌میلیون تومان متغیر است و البته آموزشگاه‌های بزرگتر که متعلق به آشپزهای ‏سرشناس است، گاهی برای هر دوره تا ٥‌میلیون تومان شهریه می‌گیرند. ‏