گروه فناوری: ایریسا در سال 1371 خورشیدى با انتقال و همكارى حدود یكصد نفر از كارشناسان و متخصصین كه تجربه پیاده سازى سیستم های اطلاعاتی جامع و یکپارچه و اتوماسیون صنعتى طرح عظیم فولاد مباركه را از طریق همكارى با شركت آلمانى Siemens و شركت ایتالیایى ILVA كسب نموده اند تاسیس و پایه گذارى شد.
این شرکت از آن زمان تا بحال توانسته است به نحو موفقیت آمیزى تجربه خود را در این زمینه به سایر صنایع و سازمانهاى بزرگ و كوچك كشور انتقال دهد و به همین دلیل است كه ایریسا در طول سالیان توانسته است تعداد كارشناسان و متخصصین خود را با بكارگیرى شایسته ترین فارغ التحصیلان دانشگاههاى معروف و مطرح كشور به چندین برابر تعداد میزان اولیه افزایش دهد.
در گفتگو با محمد طاهری مدیرعامل این شرکت از ظرفیت های بالقوه این مجموعه برای تحقق چشم اندازهای دولت الکترونیک در کشور صحبت شد

اقتصاد بازار: شرکت ایرسا همواره به عنوان یکی از شرکت های پیشرو استان در حوزه فناوری اطلاعات مطرح بوده است. به عنوان مدیرعامل این شرکت ظرفيت هاي استان اصفهان براي توسعه و گسترش فناوري اطلاعات را تا کجا می دانید
با توجه به موقعيت استان اصفهان و دارا بودن ظرفيت ها و زير ساخت هاي توسعه يافته، وجود مراكز علمي و آموزشي و دانشگاه هاي معتبر در سطح ملي و بين المللي، استقرار واحدهاي بزرگ صنعتي و نيروي انساني متخصص، اين استان همواره در عرصه فناوري اطلاعات و ارتباطات (ICT) در سطح كشور پيشرو بوده است. وجود شركت هاي برتر در عرصه انفورماتيك در استان نظير شركت بين المللي مهندسي سيستم ها و اتوماسيون (ايريسا) كه رتبه اول شوراي انفورماتيک را یدک می کشد و تجربه اي 20 ساله و بيش از 500 نفر نيروي متخصص و توانمند را دارا می باشد نشان دهنده این مسئله است. همچنين باید از شرکت سيتکو هم نام ببرم که با مشارکت ايريسا و تعداد زيادي از شرکت هاي انفورماتيک فعال اصفهان و تحت ليسانس شرکت NIIT هند در زمينه آموزش هاي کوتاه مدت عملي در حوزه ICT فعاليت مي نمايد. با وجود اینچنین شرکت هایی ظرفيت انساني لازم در امر توسعه و گسترش ICT در استان فراهم مي باشد. تدوين سند چشم انداز ICT استان با مشاركت بخش خصوصي مي تواند محمل هاي لازم را در خصوص توسعه و گسترش بيشتر فناوري اطلاعات در سطح استان فراهم نمايد.

اقتصاد بازار: چرا ما با وجود بازار فعال بخش فناوري سطح استان همچنان در حوزه برگزاري نمايشگاه هاي کامپیوتر موفق نيستيم. ما مشاهده می کنیم که علی رغم تعامل بخش خصوصی و دولتی بازهم شاهد تحول چشمگیری در برگزاری نمایشگاه کامپیوتر نیستیم
موفقيت تصادفي حاصل نمي‌شود، لازمه موفقيت نمايشگاه ها برنامه ريزي، همکاري و هماهنگي تمامي ذينفعان و دست اندرکاران برگزاري نمايشگاه ها مي باشد. برنامه ريزان برگزاري اينگونه نمايشگاه ها لازم است ضمن آسيب شناسي عدم موفقيت آنها تحليلي از نياز مخاطبين داشته باشند تا با جمع بندي آن بتوان نواقص را برطرف نمود و شاهد موفقيت اينگونه نمايشگاه ها در آينده باشيم. حمايت مادي و معنوي مديريت ارشد استان از منظر حاكميت ICT همراه با جهت دهی و سياست گذاري در اين عرصه مي تواند زمينه ساز موفقيت اينگونه نمايشگاه ها باشد.

اقتصاد بازار: بنظر شما آیا زمینه لازم برای استقبال سرمایه گذاران بخش خصوصی و حمایت از ورود این بخش به پروژه های کلان در حوزه فناوری اطلاعات وجود دارد
طبيعتاً تمايل بخش خصوصی به سرمايه گذاری در پروژه هايي است که ضمن برخورداری از حاشيه ريسک پايين، بازگشت سرمايه آنها تا حد ممكن در اسرع وقت نتیجه بخش باشد. البته نکته ای که وجود دارد این است که به دليل رشد نامتوازن فناوري و نازل بودن سطح حاكميت ICT و نیز شرايط خاص كشورمان که دشواری های خاص سرمايه گذاری سنگين در سطوح کلان و راهبردی ICT را به دنبال دارد، در صورتيكه حمايت بخش دولتي در ميان نباشد، بخش خصوصي بطور كلي راغب به مشاركت در پروژه هاي كلان ICT نيست وترجيح مي دهد سرمايه خود را در پروژه هاي با ريسک کمتر و بازگشت سرمايه سريع تر بكار گيرد. در اين‌خصوص لازم است تمهيدات اساسي انديشه شود و با بسترسازي و سياست گذاري هاي مناسب و بايسته در سطوح کلان، با حمايت بخش دولتي و بانكي كشور مشوق هاي لازم براي ورود بخش خصوصي در اين عرصه فراهم گردد.

اقتصاد بازار: به نظر می رسد تحریم های اقتصادی فعلی آهنگ توسعه فناوری اطلاعات را در کشور کند نموده است. وضعیت شرکت های حوزه IT استان در این میان چگونه است
بدون ترديد ركود و تحريم اقتصادي نقش غير قابل انکاري در کند شدن رشد توسعه ICT در كشورمان داشته است. رکود اقتصادي باعث کاهش سرمايه گذاري در زيرساخت ها و صنايع مختلف گرديده و درنتيجه سرمايه گذاري در حوزه ICT نيز کاهش يافته و همچنين کاهش ارتباطات با شرکت هاي صاحب تکنولوژي در سطح جهاني را به همراه خود داشته است. آن دسته از پروژه هايي كه نيازمند به ورود تجهيزات و تكنولوژي از خارج از كشور بوده اند از تحريم ها آسيب جدي ديده اند. از سوي ديگر ، ركود اقتصادي موجب گرديده كه تعداد پروژه هاي ICT در كشورمان روز به روز كمتر شود بعلاوه آن دسته از مشترياني كه در حوزه ICT با تأمين كنندگان قرارداد منعقد نموده اند در پرداخت صورت حساب هاي آنها با مشكل مواجه گرديده و اين امر به نوبه خود موجب تضعيف جدي وضعيت مالي پيمانكاران اين حوزه شده و حيات بسياري از آنها را تهديد مي نمايد. كما اينكه در سال هاي اخير شاهد تعديل نيرو و تعطيلي بسياري از شركت هاي انفورماتيكي مي باشيم و آنهايي كه هنوز سرپا ايستاده اند با سختی به حفظ بقاء خود می کوشند و با مشکلات عديده ای سر در گريبان هستند.

اقتصاد بازار: نقش فناوری اطلاعات در ساماندهی اقتصادی کشور و خروج از این رکود اقتصادی که به آن اشاره کردید را تا چه اندازه می دانید
يقيناً فناوري اطلاعات نقش انکار ناپذيري در ساماندهي اقتصادي کشور دارد . اقتصادهاي پيشرو امروزي ديجيتالي هستند. اقتصاد ديجيتالي (Digital Economy)، به اقتصادي گفته مي‌شود كه مبتني بر فناوري ديجيتالي باشد این بخش ها را ما به دو گروه تقسیم می کنیم. بخش اول شبكه‌هاي ارتباط ديجيتالي مانند اينترنت ، شبكه‌هاي داخلي ، شبكه‌هاي ارزش‌افزاي خصوصي است و در بخش دوم شامل كامپيوترها ، نرم‌افزارها و ساير موارد مربوط به فناوري اطلاعات می شود .
با توجه به فراگير شدن استفاده از اينترنت و به دنبال آن گسترش روز افزون ابعاد گوناگون دولت الكترونيك، بسياري از فعاليت هاي اقتصادي امروز، مبتني بر فناوري اطلاعات مي باشد. توجه داشته باشيم كه عبارت اقتصاد ديجيتالي ، به همگرايي فناوري‌هاي ارتباطات و كامپيوتر در اينترنت و ديگر شبكه‌ها و درنتيجه جريان اطلاعات و فناوري كه محرك ايجاد تجارت الكترونيكي و تغييرات اساسي سازماني مي‌باشد نيز اطلاق مي‌گردد . اين همگرايي، ذخيره، پردازش و انتقال انواع اطلاعات (داده‌اي ، صوتي، تصويري و غيره)، از طريق شبكه به نقاط مختلف جهان را ممكن مي‌سازد. اقتصاد ديجيتالي به ايجاد يك انقلاب اقتصادي كمك كرده است. عملكرد بي‌سابقه و نيز توسعه‌ي بدون وقفه‌ي اقتصادي بين سال‌هاي 1991 تا 2000 ميلادي از شواهد این مسئله است.

اقتصاد بازار: بسیاری از پیمانکاران حوزه فناوری اطلاعات از خلاء های قانونی که مسیر توسعه دولت الکترونیک را در کشور محدود ساخته شکایت دارند. دیدگاه شما به عنوان یک شرکت فعال در این زمینه چیست؟
همانگونه كه پيش تر نيز اشاره گرديد نقش بخش دولتي در كشورهايي كه اقتصاد آنان هنوز در مراحل اوليه يك اقتصاد ديجيتالي است از اهميت بسزايي برخوردار است. توسعه صنعت IT بدون سياست هاي حمايتي بخش دولتي در عمل موفق نخواهد بود. از مهم ترين زمينه‌هاي تحقق دولت الكترونيك، مسايل حقوقی و بسترهاي قانونی است. به عنوان مثال امضاي ديجيتال، امنيت داده‌ها، حق چاپ و حق مولف، از نخستين زيرساخت‌هاي حقوقي براي تشكيل دولت الكترونيك است، اما متاسفأنه تا به امروز قوانين مدوني در اين باره تهيه نشده است، در حالي كه وجود چنين قوانيني، اعتماد جمعي را به وجود مي‌آورد تا شهروندان براي تبادلات مالي و اطلاع رساني بتوانند از خدمات الكترونيك بهره بگيرند.

اقتصاد بازار: راهكارهاي مجموعه شما براي توسعه دولت الكترونيك در سطح استان و کشور چیست
همانطور كه مي دانيد معماري دولت الكترونيك برخوردار از پنج سطح مي باشد كه به ترتيب (از پايين) عبارتند از : لايه فيزيكي، لايه ارتباطات، لايه اطلاعات، لايه كاربردها و بالاخره لايه فرايندها. لايه فيزيكي و لايه ارتباطات بسترهاي لازم و بسيار مهم در توسعه دولت الكترونيك مي باشند و اهتمام دولت در ايجاد زيرساخت هاي لازم براي دولت الكترونيك بسيار حائز اهميت است. شركت ايريسا نه تنها آمادگي خويش را براي مشاركت در پروژه هاي دولت الكترونيك در سطح استان و كشور اعلام نموده است بلكه در حد توان خود تلاش نموده كه بعنوان يك عضو فعال نظام صنفي رايانه اي استان اصفهان در اين امر مشاركت فعال داشته باشد. برخي از پروژه هاي اين شركت در سطح ملي، گواهی بر اين مدعا است. ضمناً اين شرکت با توجه به نيروهای متخصص خود و امکانات آموزشی شرکت های زير مجموعه، آماده همکاري در برگزاري دوره هاي آموزشي نيروهاي متخصص مورد نياز جهت دولت الکترونيک مي باشد.

اقتصاد بازار: با توجه به مجموع ظرفیت ها چقدر توانسته ایم خدمات فنی و مهندسی خود را در کشورهای منطقه و خلیج فارس صادر کنیم
ظرفيت صادرات خدمات فني و مهندسي به كشورهاي منطقه و خليج فارس بسيار بالاست ولي فعليت بخشيدن به آن مستلزم ارتقاء سطح كيفي و رعايت استانداردهاي مربوطه مي باشد. با توجه به رقابتي بودن شديد بازار انفوماتيك در منطقه و فعاليت هاي چشمگير شركت هاي هندي ، عربي و چيني، در صورتي مي توان در اين بازار موفق بودكه نوعي برهم افزايي توسط شركت هاي دخيل در اين عرصه با حمايت بخش دولتي صورت پذيرد و در جهت حل موانع و مشکلاتی از قبيل تشريفات قانونی و اداری که بعضاً به دليل تحريم ها مانع از حضور شرکت های ايرانی در بازارهای خارجی می گردد، بتوان با حمايت ها و بستر سازی های بخش دولتی، حضور پر رنگ شرکت های فعال ايرانی را در بازارهای منطقه را شاهد بود.

اقتصاد بازار: جايگاه استان اصفهان در اجرای پروژه های ملی فناوری اطلاعات در سطح کشور را چگونه ارزیابی می کنید
استان اصفهان همواره از جايگاه ويژه اي در اجراي پروژه هاي ملي در زمينه فناوري اطلاعات و حوزه هاي مربوطه برخوردار بوده است. اين امر به واسطه وجود نيروهاي متخصص و شرکت های دانش بنيان و بنيه اقتصادي استان و پيشگام بودن مديريت عالي استان در اين گونه زمينه ها ميسر گشته است. اجراي چندين پروژه پايلوت ملي در استان از قبيل پروژه معماري سازماني شهرداري اصفهان و انتخابات الكترونيكي رياست جمهوری و همچنين سيستم اتوماسيون شبکه، نرم افزار مديريت حمل فرآورده های نفتی و شناسايي نفتکش های انبار نفت شهيد محمد منتظري که در همگی این پروژه ها شهر اصفهان بعنوان پايلوت انتخاب گرديد و شركت ايريسا مجري آن بوده است و نیز پروژه مكانيزه سازي سيستم هاي خريد و مديريت انبارهای شرکت های مخابرات كل كشور كه باز هم استان اصفهان پايلوت و شركت ايريسا مجري این پروژه انتخاب گردید، جملگي از مصداق هاي ظرفيت بالاي استان اصفهان در اجراي پروژه هاي ملي است.

اقتصاد بازار: برنامه هاي شركت در راستاي ارتقا سطح دانش فني نيروهاي خود چیست؟
شرکت ایرسا همواره آموزش نیروهای خود را به عنوان یک راهبرد کلیدی در موفقیت خود در نظر داشته است در این راستان برگزاري دوره هاي آموزش تخصصي براي کارشناسان و مديران شرکت، کسب دانش فني و مهندسی از طريق همکاري و تعامل با شركت هاي صاحب دانش تکنولوژی در سطح بين المللي، اعزام كارشناسان به نمايشگاه ها و سمپوزيوم هاي بين المللي با هدف آشنايي با آخرين دستاوردهاي علمي و تکنولوژی روز و آموزش حين كار نيروها توسط كارشناسان ارشد مجرب و خبره از رئوس عمده فعالیت این شرکت بوده است