اقتصاد بازار: معاون علمی و فناوری رییس جمهوری در سفر استانی به اصفهان به اقتصاد دانش بنیان، فرهنگسازی در خرید کالای ساخت داخل، مکانیزم برد - برد با نگاه تجاری به حل مشکلات شهری و همراهی مردم تاکید داشت.
سورنا ستاری در جمع مدیران دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان اصفهان با بیان این‌که دانش آموختگان باکار آفرینی باید بتوانند ضمن افزایش سرانه اشتغال کشور، مشکلات کشور و استان خود را در این زمینه حل کنند گفت: فرهنگ کارآفرینی و استارتاپ و شرکت های نوپا فرهنگ های جدیدی است که باید در دانشگاهها نهادینه شود.
او با اشاره به این‌که فرهنگ‌ اقتصاد دانش‌بنیان، فرهنگ‌ جدیدی است و پذیرش آن برای کشوری نفتی که خواهان تغییر و اصلاح رویکرد است، دشوار است ابراز امیدواری کرد معاونت علمی و فناوری با کمک دانشگاه ها بتواند این فرهنگ را به درستی پایه‌ریزی و جاری کند.
ستاری با تاکید بر اینکه اشتغال بخش خصوصی با یارانه دولتی ایجاد نمی شود اظهار کرد: باید به فارغ‌التحصیلان دانشگاهی بیاموزیم اشتغال به معنای استخدام و کارمندی، چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی نیست و معنای حقیقی اشتغال در نوآوری، کارآفرینی و تولید ارزش افزوده نهایتا افزایش سرانه GDP کشور از این طریق است.
تولید محصول بر مبنای دانش و فناوری اساس شکل گیری اقتصاد دانش بنیان است
معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری در بخش دیگری از سفر خود به اصفهان، با حضور در گروه صنعتی انتخاب (اسنوا) و در جمع اعضای مرکز رشد و مدیران و متخصصان این گروه، نوآوری و تسلط بر دانش اصلی را لازمه موفقیت تولید داخلی دانست و گفت: آن چه در اقتصاد دانش‌بنیان اهمیت دارد، صرفا خط تولید نیست، بلکه نوآوری و تولید محصولات جدید بر مبنای دانش و فناوری، اساس شکل‌گیری این اقتصاد است.
او ادامه داد: شرکت‌های تولیدکننده داخلی قطعا با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می‌کنند، اما غالب این مشکلات به مدد توانمندی های خودشان حل شدنی است و توقع حل همه‌ مشکلات توسط دولت صحیح نیست.
ستاری، واردات بی‌رویه را یکی از چالش‌های جدی رقابت‌پذیری دانست و گفت: چالش واردات بی رویه، قطعا یکی از مشکلات شرکت‌های داخلی است و تلاش می‌کنیم با همکاری وزیر صنعت، معدن و تجارت به راه‌کار مطلوبی برای این مشکل برسیم. اما در نهایت آن چیزی که مهم است، تکیه شرکت‌های داخلی بر توانمندی و مزیت‌های رقابتی است تا بتوانند ضمن حضور در عرصه بازار داخلی، در عرصه بین‌المللی نیز رقابت کنند.
او ادامه داد: شرکتی که توانسته در عرصه داخلی رقابت‌پذیر باشد، قطعا با تلاش و تمرکز روی توانمندی‌های فناورانه خود و بهره گیری از نیروی انسانی توانمند و متخصص خود می تواند با محصولات خارجی در عرصه بین‌المللی نیز رقابت کند.
فرهنگسازی در خرید کالای ساخت داخل
رییس ستاد توسعه فرهنگ علم، فناوری و اقتصاد دانش بنیان کشور همچنین ابراز کرد: باید روی این موضوع کار کرد که چرا محصول داخلی، با کیفیتی هم تراز محصول خارجی و نصف قیمت محصول خارجی، در فروش و رقابت دچار مشکل است. مسلما بخش عمده ای از این مشکل به فرهنگ خرید مردم باز می‌گردد که باید اصلاح شود. اما بخش دیگری از این مشکل در بازاریابی، طراحی محصول برندسازی و شیوه‌های فروش نهفته است که با اصلاح اشکالات و تقویت نقاط قوت می‌توان به حل آن پرداخت.
ستاری با اشاره به این‌که بخش تحقیق و توسعه شرکت‌ها، از موضوعات اولویت‌دار و مهمی است که معاونت علمی و فناوری مورد حمایت قرار می‌دهد،
مکانیزم برد - برد با نگاه تجاری به حل مشکلات شهری
ستاری همچنین با حضور در جلسه شورای معاونین شهرداری اصفهان، با بیان این‌که شهرداری‌ها هم بازار بزرگی هستند و هم می‌توانند بازارسازی کنند، حل مشکل شهری را یک فرصت برای اشتغال‌زایی دانست و گفت: اگر با دید تجاری به موضوعات نگاه کنیم، حل هر معضل شروع یک اشتغال خواهد بود و می‌تواند به یک مکانیزم برد برد منجر شود. سود جانبی آن حفظ محیط زیست است و سود اصلی ان ایجاد درامد است.
او با اشاره به این‌که مرکز نوآوری شهری، می تواند ضمن حل مشکلات شهری، خلاقیت جوانان را در قالب استارتاپ ها و شرکت های نوپا پرورش دهد، گفت: از شرکت‌هایی که از دل این مراکز نوآوری خارج می‌شوند، سهمی به شهرداری تعلق می گیرد و از همین طریق می‌تواند درآمد بالایی ایجاد کند.
مراکز نوآوری زایشگاه شرکت های دانش بنیان هستند
معاون علمی و فناوری رییس جمهوری با بیان این‌که مراکز نوآوری زایشگاه شرکت‌های دانش بنیان هستند، گفت: این مراکزجایی هستند که شرکت‌ها در دل آنان زاییده می شوند و بعد از یک تا دو سال نگهداری و مراقبت، می‌توانند به رقابت در عرصه تجاری بپردازند.
ستاری با تاکید بر توجه به ما باید به سنت‌ها و توجه به مزیت‌های سرزمینی گفت: با توجه به مزیت‌های سرزمین نباید اشتباهات گذشته را تکرار کنیم و با تمرکز بر مزیت‌های استانی، اقتصاد هر استان را رونق ببخشیم.

او با اشاره به این‌که خام فروشی در اقتصاد دانش‌بنیان بی معناست، ادامه داد: راجع به اقتصادی صحبت می‌کنیم که قرار است در یک سازو کار برد برد دودکش ها را جمع کنیم . اصفهان ظرفیت‌ها و مزیت‌های ذاتی دارد که با تمرکز بر آن‌ها می توان اقتصاد این استان را رونق بخشید. صنایع دستی فراموش شده ای دارد که متضمن آن‌که ریشه های ما هستند که احیا و تقویت آنها زمینه بالای کسب در آمد را فراهم کنند.
رییس ستاد بهینه سازی انرژی و محیط زیست کشور از روند بی‌رویه توسعه صنعتی در استان اصفهان بدون توجه به ویژگی‌ها، ظرفیت‌ها و توانایی این استان ابراز تاسف کرد و افزود: در حال حاضر با تمام سرمایه‌گذاری های صنعتی در اصفهان این استان جزو مناطق با نرخ بیکاری بالاست و در کنار آن دچار مشکلات زیست محیطی شده است.
نقش غیرقابل انکار مشارکت های مردمی در حل مشکلات
او نقش مشارکت‌های مردمی در حل معضلات شهری را غیر قابل انکار دانست و گفت: از معضلات فرهنگی و اجتماعی یا حوزه پسماند حمل و نقل و شهرسازی می‌توان ضمن حل مشکلات، درآمد ایجاد کرد که‌به شرطی که نواوری و نیروی انسانی متخصص در کنار هم به حل این مشکلات کمک کنند.