اقتصادبازار: گروهی از کشاورزان شرق اصفهان صبح روز – سه شنبه 22 اردیبهشت ماه- در مقابل شرکت آب منطقه‌ای استان نسبت به نوسانات آب زاینده رود تجمع کردند.

به گزارش ایسنا- منطقه اصفهان، 19سهم از 33 سهم حق آبه‌های تاریخی مکتوب در طومار منسوب به شیخ بهایی متعلق به شرق اصفهان است، اما کشاورزان این بخش در سال‌های اخیر به دلیل خشکسالی‌های پی در پی و قطع آب رودخانه زاینده رود دچار مشکلات معیشتی شده‌اند، ولی سال گذشته قرار بود با اعطای حق آبه کشت پاییزه، آنها مجددا به کشت و زرع بپردازند.

از پاییز سال گذشته تاکنون زنده رود سه بار برای کشت شرق اصفهان بازگشایی شده است، اما کشاورزان این منطقه به خصوص در دو بخش جلگه و بن رود که در آخرین نواحی زراعی این رودخانه قرار دارند، همیشه از براشت‌های بالادستی و نوسانات آب گلایه مند هستند.

فتح الله دهقانی نماینده کشاورزران و حق آبه داران بخش جلگه شهرستان اصفهان، به خبرنگار ایسنا- منطقه اصفهان می‌گوید: دلیل این تجمع، اعتراض به کاهش میزان آب خروجی از محل سد آبشار بعد از پل شهرستان است.

وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر غله کشت شده در مرحله خوشه‌بندی و رشد دانه‌ای است و قطع آب برای آن زیانبار است، می‌افزاید: قرار بود از سد آبشار حدود 30 متر بر ثانیه آب به منطقه شرق داده شود، اما این رقم به 26 مترمعکب بر ثانیه کاهش یافته که این کاهش چهار رقمی موجب ایجاد بسیاری از نوسانات و مشکلات در امر آبیاری شده است.

دهقانی، عدم نظارت بر برداشت‌های بالادستی در طول مسیر رودخانه را عامل این معضلات می‌داند و اعلام می کند که مسئولان باید برنامه ریزی صحیحی برای جریان آب زاینده رود تا 12 خرداد ماه اعمال کنند تا کشت و زرع مردم تباه نشود

هم‌چنین یدالله رجبی یکی از کشاورزان براآن شمالی که 78 سال سن دارد به خبرنگار ایسنا- منطقه اصفهان، می‌گوید: تمام عمرم را کشاورزی کرده‌ام، اما هنوز نمی‌دانم، چرا دولت حق آبه چند هزار ساله زاینده رود را به رسمیت نمی‌شناسد.

وی با انتقاد از اینکه زمانی خودم پرداخت کننده زکات بودم و امروز مستحق دریافت آن هستم، می‌افزاید: چهار هکتار زمین دارم که چند سال است خشک شده، اما با بازشدن زنده رود برای کشت پاییزه سه هکتار آن را زیر کشت برده‌ام.

رجبی ادامه می‌دهد: زمین‌های زیر کشت رفته نیز آب درستی دریافت نکرده است و با وضع فعلی باید آن را بی حاصل رها کنیم.

این کشاورز می‌گوید: هشت دختر و زنی که شش سال است زمین گیر شده با یک دنیا بدهکاری دارم و باید برای جراحی زنم 10 میلیون تومان پرداخت کنم، اما بانک حاضر نشد حتی یک میلیون تومان به من وام بدهد.

زاینده رود تنها برای لذت بردن مردم نباشد

همچنین محمدعلی جرکانی دیگر کشاورز شرق اصفهان در این باره می‌گوید: کشاورزان در تمام صحنه‌های انقلاب و جنگ تحمیلی فداکاری کرده‌اند، اما امروز یکی از بیچاره‌ترین قشر جامعه هستند.

وی می‌افزاید: حدود 32 سال است که کشاورزی می‌کنم، اما هم اکنون خانه و مغازه‌ام را فروختم تا به شغل زراعت بپردازم، اما آب نیست و فریادرسی هم وجود ندارد.

جرکانی ادامه می‌دهد: 18 هکتار زمین خودم را زیر کشت بردم، اما با نوسانات فعلی آب و عدم نظارت درست بر تقسیم آن آبیاری درستی انجام نشده است و با این وضعیت فکر می‌کنم فقط 30 درصد محصول کشت شده به ثمر برسد.

این کشاورز یادآور می‌شود: در زمان آبسالی و اعطای دایمی حق آبه شرق اصفهان سالی پنج هزار تن چغندر و 150 تن گندم برداشت می کردم و همچنین 800 راس گوسفند نیز به کشتارگاه می‌فروختم که اسناد و مدارک تمام آنها موجود است.

وی با بیان اینکه عدم نظارت بر برداشت آب همواره برای شرق اصفهان مشکل ساز شده است، اضافه می‌کند: سال گذشته شخص استاندار وعده تامین آب برای کشت غله را داد، اما با وضع فعلی امیدی به برداشت محصول نداریم.

جرکانی می‌گوید: کشاورزان شرق باید در طول سال به صورت مرتب برای جاری ساختن آب در زنده رود تلاش کنند که سودی هم نصیب آنها نمی‌شود، اما شهروندان اصفهانی در پارک‌ها لذت آن را می‌برند.

به گزارش ایسنا – منطقه اصفهان، چند روز قبل نیز 20 درصد اراضی کشت شده بخش جلگه به دلیل نوسانات آب از سوی کشاورزان رها شده است.