اقتصاد بازار-مرتضی علی‌اکبری: نهم اردیبهشت را روز شوراها نامیده اند. انقلاب اسلامی ایران که در پی تحقق مشارکت عمومی مردم در تعیین سرنوشتشان بوده و هست، اصل ارزشمند شورا را مورد توجه جدی قرار داده است. قانون اساسی نیز به موازات اشاره به انتخاب رئیس جمهوری و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، از انتخاب اعضای شوراهای اسلامی به عنوان ابزاری برای تحقق حاکمیت مردم و تجلی اراده عمومی یاد کرده است. قانون اساسی شوراها را از ارکان تصمیم گیری و اداره امور کشور ذکر کرده است.
مهندس رضا امینی، رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان در گفتگو با خبرنگار اقتصاد بازار با اشاره به اینکه شورا باعث پررنگ تر کردن نقش مردم در حاکمیت دارد و نمونه بارز مشارکت مردم در تعیین سرنوشتشان است، گفت: شورا در یک قالب نظارتی مطالبه گر حقوق شهروندان است اما به علت اینکه پس از گذشت 20 سال از پیروزی انقلاب اسلامی این شوراها آغاز به کار کردند، در بین ارگان ها و دستگاه ها، جایگاه شفافی ندارند هرچند قانون اساسی به طور صریح وظایف و اختیارات شوراها را تعریف کرده است.
وی با بیان اینکه مردم هر جا که متصدی برای موضوعی پیدا نکنند به شوراها مراجعه می کنند، افزود: شوراهای اسلامی شهر بایستی استقلال مالی و اداری داشته باشند تا بدون وابستگی به هیچ جریانی، نمایندگی مردم را به شایستگی انجام دهند.
امینی با تاکید بر اینکه روز شوراها باید به هفته شوراها تبدیل شود، اظهار داشت: در دوره چهارم شورای اسلامی شهر اصفهان به طور میانگین تعداد اعضا به دو برابر رسید که این موضوع از طرفی باعث همفکری و خرد جمعی بیشتری در اعمال نظرها شده است و از طرفی افزایش تعداد نفرات فرآیند تصمیم گیری را کند کرده است. خوشبختانه سلایق و نظرات مختلفی در شورای شهر هست اما در راستای حل مشکلات مردم با همگرایی و وحدت و همدلی به پیش رفته ایم.
وی در ادامه به تفکیک ابعاد اجرایی و نظارتی شهرداری و شورای شهر در اصفهان اشاره کرد و افزود: فضای همدلی بین شهردای و شورای شهر نباید در انجام وظیفه نظارتی شورای شهر خللی وارد کند. مدیریت شهری باید در کنار هم به ارائه خدمات بپردازند اما شهرداری و شورا نباید خود را داخل همدیگر بدانند و گرنه برای آینده شوراها خطرناک خواهد بود.
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با تفکیک مرزهای نظارت و اجرا در دوره چهارم این شورا اشاره کرد و گفت: بین بخش های اجرایی شهر اعم از دستگاه های دولتی و شهرداری یک تعامل صورت پذیرد. این موضوع متاسفانه در اصفهان کمرنگ بوده است که در تلاشیم بتوانیم با حضور مدیران دستگاه های مختلف در صحن علنی شورا، تعامل شایسته ای بین شورا، شهرداری و دیگر دستگاه های به وجود آوریم.
وی گفت: اگر مردم عدم صداقت از مسوولین شهر ببینند، موضع خواهند گرفت بنابراین طرح های اجرایی شهر بایستی با زمان بندی مشخص به مردم اعلام شود و در صورت تغییر شرایط نیز با صداقت با مردم گفتگو شود و آنها را در جریان واقعیت امر گذاشت. یکی از این پروژه ها قطار شهری اصفهان است که در طول سال های گذشته اتفاقات خوبی رخ داده اما برای مردم شفاف سازی نشده است و متاسفانه منجر به عدم اعتماد مردم شده است.
امینی اظهار داشت: مردم ما حق دارند تا بدانند که امروز ما با محدودیت هایی رو به رو شده ایم که هنوز نتوانسته ایم واگن های مربوطه را در شرایط تحریم کشور خریداری کنیم و پروژه قطار شهری را به بهره برداری برسانیم.
رییس شورای اسلامی شهر اصفهان تاکید کرد: امسال سال آخری است که برنامه اصفهان95 را داریم و از سال آینده وارد برنامه اصفهان 1404 خواهیم شد.
وی با تاکید بر اینکه شهرداری یک نهاد مردمی و غیر دولتی است، گفت: منابع دولتی در شهرداری خیلی کم است و بر اساس وجوهی که از مردم دریافت می شود به مردم خدمات ارائه می شود. اگر مردم از آمار و ارقام شهرداری به صورت شفاف اطلاع داشته باشند با رغبت وجوه خود را پرداخت می کنند. امروز متاسفانه اندکی از اعتماد مردم کاسته شده و تلاش ما بر این است تا با شفاف سازی اعتماد مردم را جلب کنیم.
وی در ادامه با بیان اینکه اصفهان یکی از 7 شهر برتر دنیا در مقوله گردگشری است، گفت: گردشگرهایی که وارد اصفهان می شوند از بافت تاریخی این شهر حیرت زده می شوند اما نیاز امروز ما زیرساخت های گردشگری است که متاسفانه در گذشته این موضوع مورد غفلت واقع شده است. یکی از مهم ترین اقدامات در این خصوص راه اندازی سازمان گردشگری شهرداری است تا در کنار سازمان گردشگری و میراث فرهنگی و بدون مداخله فعالیتی، برنامه هایی را در راستای تبیین زیرساخت های گردشگری ارائه کند. در همین راستا نیز اعضای شورای شهر با تصویب لایحه ای، صدور پروانه ساختمان برای گردشگری را به مدت سه سال رایگان اعلام کردند.
امینی به مدیریت مصارف انرژی اشاره کرد و اظهار داشت: شورای شهر اعتقاد دارد در مدیریت مصارف انرژی و منابع مالی باید نهایت صرفه جویی صورت پذیرد و مبالغی که از مردم دریافت می شود به نحوی هزینه شود که هم اعتماد مردم از دست نرود و هم اینکه بازدهی بیشتری داشته باشد. اگر مردم شاهد کارهای عمرانی بی کیفیت در شهر هستند نگران نباشند که بودجه شهرداری حیف و میل شده است چرا که پروژه ها به پیمانکار واگذار می شود و تا زمانی که به بهترین شکل پروژه را تحویل ندهد، تسویه حساب نخواهد شد. مدیریت مصارف بسیار حائز اهمیت است لذا وجوه دریافتی را به بهترین شکل مصرف خواهیم کرد. استفاده مناسب از منابع طبیعی نیز باید به طور جدی مورد توجه مردم قرار گیرد. اگر مردم 25 درصد کاهش در مصرف انرژی داشته باشند، برای سال های زیادی مشکلات را حل خواهد کرد. همه این موضوعات در شعارهای رهبر معظم انقلاب نهفته بوده است و در اوج کلام ایشان، تغییر و اصلاح سبک زندگی به سمت سبک زندگی اسلامی بوده است.
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان به مشارکت بخش خصوصی در شهر اشاره کرد و گفت: بخش خصوصی بهره بری بیشتری از منابع دارد برای همین شهرداری مکلف است تا مشارکت بخش خصوصی را تقویت کند هرچند این موضوع از ده سال گذشته در دستور کار بوده است اما بایستی به طور جدی پیگیری شود.
وی در پایان با اشاره به نگرش اقتصادی مردم اصفهان، گفت: مردم اصفهان بیشترین مالیات را به خزانه کشور پرداخت می کنند اما بازپرداخت آن به منابع این استان خیلی ضعیف است و این موضوع باعث آزردگی مردم استان است. از طرفی نهادهای مختلف خدمات خود را باید روان سازی کنند تا سرمایه گذاران که وارد اصفهان می شوند به صورت ویژه و با شتاب بیشتری روند شکل گیری سرمایه گذاری در اصفهان شکل گیرد. در کنار سرمایه گریزی از اصفهان ما دچار یک اصفهان گریزی یا اصفهان ستیزی نیزی هستیم. وقتی قابلیت فردی در اصفهان وجود دارد علتی ندارد تا مردم دیگر استان ها اعتراضی به رشد اصفهان داشته باشند. اصفهان علی رغم اینکه یک‌شانزدهم جمعیت کشور را دارد اما 10درصد از شهدا و ایثارگران کشور متعلق به این سرزمین هستند. مردم کشورمان باید بدانند که کسانی که همه هستی خود را برای حفظ کیان و ناموس کشور داده اند را به زیاده خواهی متهم نکنند بلکه این حق‌آبه ها حق مسلم کشاورزان شریف و محترم شرق اصفهان است. امیدواریم بتوانیم با حداقل امکانات بیشترین خدمات را به مردم شریف اصفهان ارائه کنیم.