گروه گردشگری: واحه، پروژه ای در شرق اصفهان، قرار است جای خالی مجموعه های گردشگری کویری در این منطقه از اصفهان را پر کند و گردشگران را بیش از پیش با زیبایی های کویری استان آشنا کند. مهرداد هوایی، مدیر پروژه گردشگری واحه در صحبت یا اقتصاد بازار از این پروژه می گوید.

اقتصاد بازار: لطفا منطقه گردشگری واحه را برای مخاطبان اقتصاد بازار معرفی کنید؟

فاز مطالعاتی این پروژه، در سال 1386 آغاز شد، 3 سال طول کشید تا طرح های مطالعاتی آن را آماده کنیم. زمینش را سازمان منابع طبیعی در اوایل سال 89، پس از پیگیری های متعدد واگذار کرد. دی ماه همان سال کلنگ پروژه به دست استاندار خورده شد. کل مساحت این زمین عبارت است از 5 هزار مترمربع در بخش اول و هزار و 159 مترمربع ساختمان.

در طرح توجیهی که ارائه داده ایم قرار بر این بود که این پروژه حدود یکسال زمان ببرد اما متاسفانه به دلیل وجود تورمبالایی که به اقلام ساختمانی تعلق گرفت و به خاطر عدم پرداخت تهسیلات بانکی، تا الان که چهار سال از افتتاح این پروژه می گذرد حدود هشتاد و پنج درصد پیش رفته ایم که باید گفت این پروژه نسبت به پروژه های عمرانی کشور سرعت چندانی نداشته است.

اقتصاد بازار: هدف از اجرای این طرح چه بود؟

بیشتر فضاهای گردشگری ایران که مورد توجه گردشگران است، در مناطق کویری است؛ با این وجود هیچ موسسه تفریحی وجود ندارد که در آن مجموعه کاملی از امکانات موجود باشد. از این رو ما پروژه واحه را احداث کرده ایم که قرار است طی پنج سال آینده به شهری گردشگری تبدیل شود. واحه، مجموعه کاملی از امکانات دارد که شامل رستوران، شربت خانه، دسرخانه، سالن کنسرت روباز، پیست شتر سواری، پیست موتور سواری، کافی شاپ، تعمیرگاه، پمپ بنزین، حدود 20 فروشگاه، سالن همایش 120 نفره، باشگاه پروازهای تفریحی و باشگاه پینت بال می شود.

در حال حاضر 5 هزار مترمربع از این مجموعه ساخته شده است که انتظار می رود طی 4 یا 5 ماه آینده به طور کامل آماده بهره برداری باشد.

اقتصاد بازار: این طرح چه زمانی به بهره برداری می رسد؟

از تمام آیتم هایی که ذکر آن رفت تقریبا ً 45% به بهره برداری رسیده است و طبق پیش بینی ها، بخش اقامتی در ماه آینده آماده می شود و مابقی بعد از نیمه اول سال 94 آماده خواهد شد.

اقتصاد بازار: میزان اشتغالزایی پروژه چقدر است؟

پیش بینی ما استخدام حدود 80نفر است که در حال حاضر 35 نیروی مشغول به کار داریم و 50 نفر دیگر به این تعداد اضافه خواهد شد. تا 5 سال آینده هم این تعداد به 300 نفر خواهد رسید. نکته مثبت این پروژه به عنوان یک مرکز گردشگری در شرق استان، این است که گفته می شود وجود این طرح، باعث پیشرفت و ارتقای مسایل بهداشتی، بحث راه ها و سطح فرهنگی منطقه خواهد شد. این موضوع باعث خوشحالی ماست. کما اینکه طی ماه های اخیر، تعداد زیادی از گردشگران وارد این منطقه شده اند.

اقتصاد بازار: سرمایه اختصاص یافته به این پروژه چقدر است؟

تا این لحظه بالای 7 میلیارد ریال هزینه شده است و حدود 5میلیارد دیگر هم نیاز دارد تا این طرح تکمیل شود.

اقتصاد بازار: آیا چالشی هم در جریان اجرای پروژه داشتید؟

شکوه و گلایه من به سیستم گردشگری کشور بر می گردد، امروز خیلی از پروژه ها در حد ماکت، فوق العاده به نظر می رسد، ولی زمانی که باید به مرحله اجرا درآیند، مشاهده می شود که هیچ یک از آنها اتفاق نیفتاده است و یا مانند پروژه واحه، دیده می شود که شکل یا حجم پروژه تغییر یافته است. من فکر می کنم اگر قرار است این پروژه ها به انجام برسد، نیاز به حمایت دولت است.

در کشورهای اطراف ایران، پس از حداکثر یکسال خواهید دید که پروژه به شکلی خیلی زیبا و شکیل به پایان می رسد، این موضوع، مستلزم حمایت دولت ها از طرح های اولیه است؛ در صورتی که ما در ایران از این حمایت برخوردار نیستیم.

اقتصاد بازار: به مشکلات پر.زه ها در کشور اشاره کردید واقعا چرا پروژه ها در کشور ما خیلی دیر و سخت به بهره برداری می رسد؟

بیشترین آسیبی که در سالیان اخیر صنعت گردشگری ما با آن مواجه شده، از دلال ها، پول ها وآدم های پشت پرده ای است که در بازار فعالیت دارند. زمانی که سیستم بانکی منفعل عمل می کند، این قشر فضای بهتری در اختیار دارند و اقدام به انجام فعالیت های اقتصادی نادرست می کنند؛ واین باعث می شود که شما نتوانید پروژه های عمرانی، گردشگری، خدماتی و پروژه های کار آفرینی را به مرحله اجرا در بیاورید.

از طرف دیگر در پروژه های عمرانی و گردشگری به دلیل بعضی مشکلات قانونی و اداری، که بعضا قدیمی بودن قوانین شاکله آن است و مصوبات گذشته در زمان فعلی قابل اجرا نیست، فعالیت ها را با مشکل روبرو خواهد کرد. به طور مثال، برای ارایه سند مالکیت پروژه توسط اداره منابع طبیعی و اداره جهاد کشاورزی، باید 25% فضای سبز در پروژه موجود باشد که در این صورت ما به مشکل بر می خوریم، زیرا کشور ما با کمبود آب مواجه است. این مشکل غیرقابل حل است، اگر آب هم باشد زمینی که ما در آن کار می کنیم ماسه زار است و هیچ پوشش گیاهی در آن رشد نمی کند. به این قوانین دست و پا گیر ادارات، یکسری کارمند که دوست ندارند پروژه ها به نتیجه برسند را هم اضافه کنید . این می شود وسیله ای برای اینکه مشکلات قابل حل هرگز راه حلی پیدا نکنند.

اقتصاد بازار: به عنوان فرد فعال در حوزه گردشگری برای توسعه این صنعت در استان اصفهان چه راهکاری دارید

خواهشمندم مسوولان زیربط استانی با چشم باز به مسائل ومشکلات حوزه گردشگری نگاه کنند. اصفهان متاسفانه از نظر زیرساخت گردشگری، تفاوت زیادی با دنیا دارد. کسانی هم که به عرصه سرمایه گذاری در صنعت گردشگری ورود می کنند، در مسیر خود با مشکلات و موانع زیادی مواجه می شوند و در مواردی از ادامه مسیر صرفنظر می کنند. پروژه هایی بوده اند که پس از سه سال پیگیری تنها توانسته اند مجوز آب و برق و گاز خود را بگیرند. در خصوص تاسیس راه و تامین آب پروژه ها که به ارگان های دولتی بستگی دارد، کار به بن بست می رسد. امیدوارم با بررسی دقیق و برنامه ریزی اصولی، این مشکلات کمتر شود تا شاهد سرمایه گذاری بیشتر و توسعه صنعت گردشگری باشیم.