اقتصابازار: بهرام کاردان دانش آموخته ارشد مدیریت فرهنگی و از فعالان حوزه گرشگری است. او معتقد است که بخش بزرگی از موانع سد راه صنعت گردشگری به دلیل فقدان ضمانت های اجرایی در قوانین کشور است. این فاکتور آنقدر مهم است که سرمایه گذار را دربوروکراسی های پیچیده اداری گرفتار می کند تا جایی که او قید سرمایه گذاری در اصفهان و یا کشور را خواهد زد. نایب رئیس انجمن بیس بال و سافت بال کشور و عضو کارگروه کشوری بخش خصوصی در صنعت گردشگری که مدتها در حوزه های مختلف مدیریت شهری نیز فعال بوده است نخستین گام در توسعه صنعت گردشگری را ارزیابی درست و صحیح از وضع موجود می داند. با وی به گفتگو نشستیم:
در بحث از موضوع مهم گردشگری اولین قدم یک ارزیابی درست از وضع موجود است. این ارزیابی در حال حاضر در اصفهان وجود ندارد و اگر هم وجود داشته باشد درست و کامل نیست. چراکه برای اجرای یک ارزیابی در وضعیت گردشگری استان باید یک پروژه مطالعاتی تعریف شود که در آن بتوانیم سهم و وزن فاکتورهای موثر در توسعه این صنعت در استان را بسنجیم.
بهرام کاردان با بیان اینکه باید یک کار پژوهشی توسط یک گروه مطالعاتی در خصوص وضعیت گردشگری استان شکل بگیرد، ادامه داد: وقتی در این خصوص ارزیابی علمی انجام دهیم، یکسری داده هایی به دست می آید که ضمن ارائه وضعیت موجود، زمینه ارائه برنامه عمل ممکن که در آن راهکارهای جذب سرمایه و چگونگی آن، تفکیک وظایف دستگاه ها و ضعف قوانین در آن مشخص می شود. این دقیقا همان چیزی است که امروز به آن نیاز داریم.
عضو کارگروه کشوری بخش خصوصی در حوزه گردشگری اضافه کرد: متاسفانه بخشی از اقدامات اجرایی و سیاست های موجود استان در بخش گردشگری به دلیل واگرا بودن دستگاههای اجرایی استان و نبود همگرایی میان آنها به نتیجه نمی رسد برای مثال در حوزه زیر ساخت دقیقا کاری که اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی انجام می دهد را شهرداری و اتاق بازرگانی هم اجرایی می کنند که این دقیقا مصداقی از موازی کاری در حوزه گردشگری در شهر اصفهان را نمایان می سازد.
کاردان ادامه داد: مدت ها است که گفته می شود محور توسعه اصفهان، صنعت گردشگری است اما این صحبت تنها در حد شعار باقی مانده است و برنامه عملی در آن وجود ندارد. وظایف دستگاهها را درست تبیین نکرده ایم و تداخل وظیفه در این حوزه بر ناکارآمدی ها افزوده است. موازی کاری در صنعت گردشگری اصفهان، فراوان به چشم می خورد، این در حالی است که با یک ارزیابی دقیق، راهکارها تعیین شده و گام های آینده توسعه گردشگری در استان مشخص می گردند و دستگاه مسئول هر گام نیز مشخص خواهد شد.
وی تصریح کرد: با همگرایی میان دستگاه ها، بخش عمده ای از مشکلات گردشگری استان حل می شود، اما بخش اساسی دیگر، که حوزه عمل و اجرا صحیح وظایف است، باید با برنامه ریزی درست و تقسیم کار اجرایی گردد تا بتوان انتظار حل بخشی از مشکلات این حوزه در استان را داشت.
این فارغ التحصیل مدیریت فرهنگی با اشاره به اینکه امروز مردم به عنوان جامعه میزبان با فرهنگ پذیریش گردشگر کمتر آشنا هستند، ادامه داد: آشنا نبودن مردم با فرهنگ گردشگرپذیری یک خلا فرهنگی و زیرساختی است که نیاز به یک کار جدی و فوری برای بهبود آن ضرورت دارد.
کاردان با بیان اینکه در حوزه گردشگری باید ابتدا موانع را از سر راه برداریم و سپس به دنبال تسهیل مسیر باشیم، گفت: اگر می بینیم بخشی بزرگی از موانع، سد راه توسعه گردشگری می شوند به دلیل نبود ضمانت اجرایی است که باعث می شود سرمایه گذار در میان دستگاه ها و ارگان های دولتی سردرگم شود. اگرچه این مورد یک اشکال کلی در سطح کشور است، اما در استان، متاسفانه شاهد وضعیت بدتری در مقایسه با کشور هستیم.
وی مجددا به بحث ارزیابی علمی اشاره کرد و افزود: یک ارزیابی با مطالعات دقیق و تحقیقات جامع به ما نشان می دهد که موانع کجا هستند، چه میزان تاثیر گذارند و کدام نقش مهمتری دارند. اجرای درست ارزیابی، اجازه نمی دهد که کسی به صنعت گردشگری نگاهی سلیقه ای داشته باشد. این نگاه علمی باعث می شود تا وزن مشکلات حوزه گردشگری مشخص شوند و هر مشکل بر اساس وزنی که دارد اولویت بگیرد.
این سرمایه گذار حوزه گردشگری ادامه داد: امروز مشکل بزرگی که بخش خصوصی در بحث گردشگری با آن دست به گریبان است، مشکلات و مزاحمت هایی است که جوامع محلی برای یک سرمایه گذار ایجاد می کنند. این مشکلات باعث می گردد تا سرمایه گذار بخش عمده ای از زمان و سرمایه خود را در این زمینه هزینه کند. بنابراین ضرورت آشناسازی مزایا و فواید اینگونه سرمایه گذاری ها به جوامع محلی توسط دولت از طریق شوراهای شهر و روستا و سایر دستگاهها اجرایی یک اولویت به شمار می آید. وی ادامه داد: امروز در حوزه گردشگری هیچ سندیکا یا نظام مشخص صنفی وجود ندارد و بخش خصوصی در عین ناباوری باید خود را در رقابتی نابرابر با دولت احساس کند
کاردان موضوع درک زمان، در بحث گردشگری را موضوعی مهم و اساسی دانست و اضافه کرد: زمان فاکتوری تعیین کننده در توسعه استان و کشور است و اگر مدیریت استان اصفهان به درستی این فاکتور را درک کند قطعا کار امروز سرمایه گذار را، به فردا موکول نمی کند. ضرب المثل قدیمی که می گفت کار امروز را به فردا موکول نکنید در مبحث سرمایه گذاری بسیار اهمیت دارد و می تواند باعث فرار سرمایه گذار به خارج از مرزهای استان گردد.
وی ادامه داد: اگر می خواهیم که در خصوص پروژه های گردشگری در اصفهان با مشکل کمتری مواجه بشویم باید زمان را مدیریت کنیم و مراحل اداری و استعلامات را کاهش دهیم. قبول کنیم که واقعا گردشگری محور توسعه استان است و ارگان های استان را به این ضرورت حساس کنیم. معیار ارزیابی دستگاهها را در میزان نقش و تاثیری که در این محور توسعه، ایفا می کنند قرار دهیم.
وی با اشاره به محدودیت های فرهنگی جامعه در مقوله تفریحات گفت: بعضا با یک اشتباه کل پروژه زیر یک علامت سوال قرار می گیرد باید سعه صدر دستگاههای مسئول استان بالا برود تا فضا برای استمرار و رونق ادامه یابد. به خاطر داشته باشیم که طیف گسترده ای از مزایا در دل پروژه های گردشگری وجود دارد که این سعه صدر و مدارا را مطلبد.
این عضو کارگروه کشوری بخش خصوصی در حوزه گردشگری تصریح کرد: ایجاد یک صندوق ضمانت سرمایه گذاری در حوزه گردشگری می تواند بسیار کارساز و راهگشا باشد. چراکه این صندوق می تواند ضریب امنیت سرمایه گذاری را در استانی مانند اصفهان را افزایش دهد و سرمایه گذار را مجاب کند که سرمایه اش را در این زمینه به جریان بیندازد.
کاردان اضافه کرد: یک رویکرد مهم در توسعه گردشگری استان نگاه به پیرامون- مرکز است. در این رویکرد نگاه تنها به شهر اصفهان به عنوان مرکز نیست. بپذیریم که اصفهان فقط سی و سه پل و سایر آثار تاریخش نیست بلکه جاذبه های فراوانی در پیرامون این شهر وجود دارد که برای افزایش ضریب ماندگاری گردشگران و توسعه متوازن و استفاده از ظرفیت ها و جاذبه های بلقوه پیرامون، باید به آنها پرداخت که پتانسیل فراوانی برای جلب و جذب سرمایه گذاری خواهد داشت