اقتصادبازار: " نهادها و سازمان های دولتی باید از سرمایه گذاران حمایت کنند تا بتوان از این طریق جذب سرمایه گذار کرد؛ این به نفع خود بخش های دولتی است. سازمان گردشگری باید یک حاشیه انبساط خاطر و امنیت برای اشخاص و گروه های سرمایه گذار مشخص کند تا فردی در کنار آنها به شکل غیرقانونی فعالیت نکند؛ سرمایه گذار اگر قرار باشد در کشور خود فعالیت کند نیاز به فرش قرمز ندارد." این سخنان، واکنشی بود به اعلام فعالیت های غیرقانونی برخی نهادها در کویر مرکزی ایران.

به گزارش انتخاب خبر، چندی پیش مهرداد هوایی، مدیرمسوول سایت گردشگری واحه که در کویر مرکزی ایران منطقه ورزنه اصفهان اقدام به سرمایه گذاری کرده اعلام کرد که علی رغم سرمایه گذاری در آن منطقه، افرد دیگری نیز به صورت غیرقانونی در این منطقه که اغلب از سازمان های دولتی هستند در حال فعالیت می باشند که این امر به مثابه قاچاق، اما این بار قاچاق سرمایه گذاری است! زیرا وقتی سرمایه گذار برای کار خود امنیت نداشته باشد بازگشت سرمایه ای هم نخواهد بود و میل به سرمایه گذاری در زمینه گردشگری رو به کاهش خواهد گذاشت؛ علاوه بر این که مسوولان باید قوانین لازم را برای حمایت از سرمایه گذاران دارا باشند و همه سازمان ها و نهادها در این خصوص با یکدیگر هماهنگ باشند.

در این رابطه، مدیر کل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار سایت انتخاب خبر با اشاره به این که بخش خصوصی جزو محور اصلی برنامه های سازمان میراث فرهنگی است، گفت: اگر سرمایه گذار در جایی سرمایه گذاری می کند باید مورد حمایت واقع شود؛ در خصوص سرمایه گذاری در کویر ورزنه توسط سایت گردشگری واحه نیز شاهد آن هستیم که از سازمان های دیگر نیز در این منطقه سرمایه گذاری کرده اند و فعالیت هایی انجام داده اند.

فریدون الهیاریبه زودی هماهنگی های لازم در جهت رفع فعالیت های غیرقانونی صورت می گیرد
فریدون الهیاری افزود: اعتقاد ما بر این است که وقتی شخصی با مجوز در محلی سرمایه گذاری کرده، باید به برگشت آن سرمایه توجه کرد و خیلی شایسته نیست که بخش های رسمی به همان مکان بروند و فعالیتی داشته باشند که این مسئله، مزاحمت های زیادی برای سرمایه گذاران ایجاد می کند؛ از همین رو در سازمان میراث فرهنگی به زودی هماهنگی های لازم صورت خواهد گرفت تا این مشکل برطرف شود.

مدیر کل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان اظهار داشت: در حال حاضر در مقولات راجع به سرمایه گذاری سازمان، گزارشی تنظیم شده که در جلسه ای که طی دو هفته آینده در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان برگزار خواهد شد، مطرح می شود و تصمیم نهایی در مورد آن گرفته خواهد شد.

نهادها و سازمان های دولتی باید از سرمایه گذاران حمایت کنند
الهیاری با بیان این که موضع سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان اصفهان مشخص است، بیان داشت: البته وقتی قرار است تصمیمی گرفته شود تا دستگاه های دیگر نیز از آن پیروی کنند، این تصمیم باید به گونه ای باشد که نقش هماهنگ کننده را داشته باشد؛ البته پیش از این خود سرمایه گذار در آن منطقه با همکاری فرمانداری شهر اصفهان این مسأله را پیگیری کرده و فعالیت هایی نیز صورت گرفته، اما به هر حال نیاز است که این مسأله در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان نیز مطرح و حل و فصل شود.

وی اضافه کرد: آنچه مهم است، این که نهادها و سازمان های دولتی باید از سرمایه گذاران حمایت کنند تا بتوان از این طریق جذب سرمایه گذار کرد؛ که این به نفع خود بخش های دولتی است و باید توسط افرادی که در مراکز دولتی، متصدی هستند به این موضوع، توجه کنند.

آیین نامه های اجرایی در بخش سرمایه گذاری تعریف نشده است
در همین حال؛ محمد تقی رهنمایی، استاد دانشگاه تهران و کارشناس گردشگری شهری نیز در گفتگو با خبرنگار انتخاب خبر با بیان این که سرمایه گذاری و امنیت آن نیاز به یک بستر قانونی دارد، گفت: این بستر قانونی اکنون وجود دارد، اما در برخی مواقع آیین نامه های اجرایی و قوانین مربوط به آن تعریف نشده است؛ بنابراین هر سازمانی تفسیر و تعبیر خود را می کند.

محمد تقی رهنماییوی با اشاره به ساخته شدن هتلی در تهران افزود: در خصوص ساخته شدن هتل اسپیناس جدید در سعادت آباد تهران، شهرداری یک نظر دارد و یکی از اعضای شورای شهر نظر دیگری دارد و به این توجه نمی کنند که سرمایه گذار بخش خصوصی که پول خود را برای ساخت این هتل صرف کرده باعث افزایش اعتبار شهر شده است.

این کارشناس گردشگری شهری تصریح کرد: این افراد از شهر، هتل سازی و عمران منطقه ای چیزی نمی دانند و صرفاً به دلیل عضو شورای شهر بودن و کارشناس شهرداری بودن مشکلات عدیده ای برای سرمایه گذار ایجاد کرده اند؛ حتی اگر تخلفی صورت گرفته باشد، آیا ارزش این تخلف بیشتر از پول و اعتباری است که سرمایه گذار هزینه کرده است؟!

دخالت های دولت نباید از حد قانون فراتر رود/ فعالیت بخش خصوصی متناسب با قانون باشد
محمد تقی رهنمایی اظهار داشت: در کویر نیز به همین صورت است و یکسری فعالیت هایی صورت می گیرد و ممکن است دو مؤسسه با هم رقابت کنند؛ در حالی که بسیار مشاهده شده که به جای تقویت خود، مؤسسه رقیب را تخطئه می کنند؛ در صورتی که باید توجه کرد که دخالت های دولت نباید از حدود قانون فراتر رود؛ علاوه بر این که حوزه فعالیت بخش خصوصی نیز باید متناسب با الزامات قانونی باشد و زیاده طلبی در آن راه نداشته باشد.

شفاف سازی برای مدیران منطقه ای و سرمایه گذاران باید صورت گیرد
رهنمایی یادآور شد: در زمینه بخش خصوصی، قانون شفافی وجود ندارد و هر نهاد و سازمانی تفسیر و تعبیر مورد علاقه خود را ارائه می دهد که باید مهار شود و قانون هم برای مدیران منطقه ای و هم برای سرمایه گذار شفاف سازی شود.

عواقب فعالیت های غیرقانونی، دامن سرمایه گذار و سازمان های مرتبط، هر دو را می گیرد
اما از سوی دیگر مهرداد هوایی، مدیر مسؤول و سرمایه گذار سایت گردشگری واحه در گفتگو با خبرنگار انتخاب خبر با انتقاد از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور گفت: انتقاد من از این سازمان این است که قدرت اجرایی لازم را برای رسیدگی به این گونه مسایل به طور فیزیکی ندارد و فقط سازمانی است که از طریق نامه نگاری با سازمان های مرتبط با موضوع، مسأله را پیگیری می کند که البته تا به اکنون نیزهیچ یک محقق نشده است.

وی افزود: به اعتقاد من حضور دیگر افراد در حوزه فعالیت یک سرمایه گذار به طور غیرقانونی تب و تابی را برای سرمایه گذار ایجاد می کند و بعد از گذشت یک مدت، سرمایه گذار هم خسته می شود و موضوع را پیگیری نمی کند؛ که بالطبع عواقب آن، هم دامن سرمایه گذار و هم دامن سازمانی که با موضوع مرتبط است را می گیرد و متأسفانه به نظر من این اتفاق دارد می افتد.

مهرداد هواییمدیر مسؤول و سرمایه گذار سایت گردشگری واحه با اشاره به این که اگر زمانی در فضای فعالیت غیرقانونی اتفاقی برای کسی بیفتد چه کسی پاسخگو خواهد بود، اظهار داشت: با ورزش و تفریح هایی در کویر سروکار داریم، طیف وسیعی از جامعه در حال استفاده از آن هستند و سرمایه گذار، مسایل قانونی و رسیدگی های پزشکی در حد کمک های اولیه و بیمه را با حساسیت ویژه ای پیگیری می کند تا اگر اتفاقی برای کسی افتاد، بتواند پاسخگو باشد اما کسانی که به شکل غیرقانونی اقدام به فعالیت در این حوزه می کنند، آیا چنین امکاناتی را فراهم کرده اند؟! قطعاً خیر.

فعالیت های غیرقانونی برخی افراد تماماً در جهت سود بیشتر است
هوایی با بیان این که اشخاصی که به طور غیرقانونی در منطقه فعالیت می کنند، یکسره به دنبال سود خود هستند، تصریح کرد: این افراد هزینه های کلان برای فعالیت خود، سرمایه گذاری نکرده اند و در نتیجه، دلسوز هم نیستند و زمانی این موضوع دامن همه سازمان ها و مراجع مربوط را می گیرد که اتفاقی برای کسی بیفتد.

وی با اشاره به راهکارهای قانونی که سازمان میراث فرهنگی برای جلوگیری از این قبیل مسایل باید پیش بینی می کرد، تأکید نمود: به نظر من سازمان میراث فرهنگی و هر سازمان دیگری که مرتبط با این موضوع است می بایست یک حاشیه انبساط خاطر و امنیت برای اشخاص و گروه های سرمایه گذار مشخص می کرد تا کسی در کنار آنها به شکل غیرقانونی فعالیت نکند؛ علاوه بر این که همه ابزارهای فیزیکی باید در اختیار سرمایه گذار قرار داده شود؛ البته در این میان فرماندار اصفهان علی رغم مشغله کاری در ایام نوروز تا حد ممکن حضور یافتند و مسأله را پیگیری نمودند که جای تقدیر دارد، اما حل کلی موضوع از عهده فرمانداری بر نمی آید.

سازمان گردشگری از ابزاری که در اختیار دارد برای تسطیح فعالیت سرمایه گذار استفاده کند
مدیر مسؤول و سرمایه گذار سایت گردشگری واحه با تأکید بر این که مجموعه های گردشگری یک متولی در رأس دارند، یادآورشد: آن متولی در واقع سازمان میراث فرهنگی و گردشگری است که اگر قوای فیزیکی اجرایی لازم در این زمینه را ندارد می تواند با استفاده از ابزاری که در اختیار دارد فضا را تا حدودی تسطیح کند تا سرمایه گذار بتواند کار خود را به درستی انجام دهد.

مهرداد هوایی اذعان داشت: طبعاً بسیاری از پروژه های گردشگری در مناطق بکر و خاص طبیعت در جای جای ایران در حال ساخت یا بهره برداری است و منصفانه و منطقی نیست که شخصی رقم بالایی سرمایه گذاری کند اما زمان بهره برداری، اشخاص مختلف وارد حوزه کاری وی شوند و آن شخص سرمایه گذار نیز قادر به دفاع از خود نباشد.

وی ادامه داد: عمدتاً پروژه های سرمایه گذاری گردشگری نیز در مناطقی است که ممکن است به لحاظ فرهنگی، حاشیه ایجاد کند و نباید دولت توقع داشته باشد که خود سرمایه گذار در این قسم موارد وارد شود و فیزیکی درگیر شود؛ از سوی دیگر، سرمایه گذار با آورده و مبالغ بالای سرمایه خود اشتغال ایجاد می کند و نیاز به حمایت دارد.

سرمایه گذار برای فعالیت در کشور خود نیاز به فرش قرمز ندارد
مدیر مسؤول و سرمایه گذار سایت گردشگری واحه با اشاره به این که تا این لحظه حمایت قاطعی از سوی سازمان میراث فرهنگی در این خصوص صورت نگرفته، خاطرنشان کرد: با حضور در برنامه های مختلف دیده ام که دولتمردان می گویند فرش قرمز برای سرمایه گذار پهن کرده ایم؛ در حالی که سرمایه گذار اگر قرار باشد در کشور خود فعالیت کند، نیاز به فرش قرمز ندارد؛ فقط مسیر راه را هموار کنند و کار را سخت نکنند و بسته های حمایتی واقعی و نه کاذب ارائه دهند که اگر این مسایل ابتدایی حل شود، کسی نیاز به راه رفتن بر روی فرش قرمز ندارد.