هنگامی که بیتکوین واقعاً به نقطهای از تثبیت یا رشد آهسته دست مییابد، سرمایهگذاران در جستوجوی فرصتهای تازه و معاملات سودآور، پولهای خود را به سمت آلتکوینهای نوظهور سوق میدهند.
سال 2025 تا همین الان هم سالی همراه با تحولات چشمگیر در دنیای ارزهای دیجیتال بوده است. سالی در امتداد چرخه چهارساله بیتکوین و رویداد هاوینگ، چشم انتظار بازار صعودی آلتسیزن و صدالبته همراه با تحولات سیاسی و اقتصادی از جمله انتخاب مجدد دونالد ترامپ و اعمال تعرفههای سنگین بر واردات به کشورش که موجی از تغییرات و چالشهای تازه را در این بازار رقم زد. با وجود اینکه در چندماه اخیر بازار رمزارزها، وضعیت مطلوبی نداشته اما تحولات بنیادین رقمخورده در این بازار را نباید دستکم گرفت. در ادامه به بررسی جامع این رویدادهای مهم خواهیم پرداخت.
آلتسیزن: فصل طلایی و چالشهای متقابل برای رمزارزهای فرعی
آلتسیزن، فصلی است که در آن رمزارزهایی موسوم به کوین (بهجز بیتکوین)، با سرعتی بیسابقه رو به رشد میشوند و سرمایهگذاران بهجای تمرکز صرف بر بیتکوین، توجه خود را به این ارزها جهت کسب سودهای بسیار بالا معطوف میکنند.
در این دوره، هنگامی که بیتکوین واقعاً به نقطهای از تثبیت یا رشد آهسته دست مییابد، سرمایهگذاران در جستوجوی فرصتهای تازه و معاملات سودآور، پولهای خود را به سمت آلتکوینهای نوظهور سوق میدهند. درطول آلتسیزن، پروژههای نوآورانه و ارزهای دیجیتال خارجی از چهارچوبهای سنتی عبور کرده و بهعنوان گزینهای جذاب برای ورود سرمایه معرفی میشوند. این پدیده نهتنها موج جدیدی از امید و شور را در دل سرمایهگذاران ایجاد میکند، بلکه بهعنوان محرکی برای رشد فناوریهای نوین در حوزه بلاکچین بهحساب میآید.
از سویی دیگر، آلتسیزن همراه با فرصتهای طلایی، چالشهای زیادی به همراه دارد. نوسانات شدید قیمت، نبود ثبات قانونی در برخی حوزهها و همچنین ریسکهای فناورانه، سرمایهگذاران را وادار به ارزیابی دقیقتر و مدیریت ریسک میکند. از تجربیات گذشته میتوان فهمید در دورههایی که آلتسیزن رقم میخورد، همزمان با موجی از سودآوری، کاهش اعتماد و افزایش نوسانات را همزمان به کاربران جهانی عرضه میکند. درواقع، بازار ارزهای دیجیتال در این دوران به یک بازی دو رویه شباهت پیدا میکند؛ از یکسو، چشماندازهای طلایی برای کسب سودهای سریع وجود دارد و از سوی دیگر نوسانات بیسابقهای که میتواند در یکلحظه تمامی امیدها را ناامید کند.
در سال 2025، همانطور که انتظار میرفت شرط بزرگی روی رقم خوردن آلتسیزن بسته شد؛ اتفاقی که با حضور دونالد ترامپ در کاخ سفید به سرعت تبدیل به ترند روز شبکههای اجتماعی شد و همه را به انتظار سودهای کلان وارد بازار سرمایهگذاری روی آلتکوینهای مطرح بازار کرد.
همه در انتظار یک دوره جدید از بازار صعودی هستند که نهتنها نویددهنده سودهای چشمگیر برای سرمایهگذاران باشد، بلکه موجی از نوآوریهای تکنولوژیکی و ظهور پروژههای نوپای جدید را نیز به همراه بیاورد. آلتسیزن نهتنها بهعنوان چراغ راه برای توسعهدهندگان و نوآوران مطرح است، بلکه بهعنوان عاملی کلیدی در تحویلدهی سیگنالهای بازاری و تعیین جهتگیری سرمایهگذاران شناخته میشود.
آنچه تا امروز رقم خورده خلاف انتظارات بوده. ایجاد تعرفههای ترامپ همه بازارهای جهانی را به هم ریخت؛ اما فرصت نود روزه حذف تعرفهها کمک میکند تا بازار ارز دیجیتال دوباره رشد خود را به دست بیاورد.
چرخه چهارساله بیتکوین و پدیده هاوینگ؛ کاهش عرضه و قدرتبخشی به قیمت
برای درک آلتسیزن ابتدا باید چرخه چهارساله بیتکوین را شناخت که روند صعودی و نزولی بازار رمزارزها را بهنوعی تنظیم میکند. هاوینگ، رویدادی است که در هر چهارسال یکبار رخ میدهد و فرایند آن به طور مستقیم تأثیرات گستردهای بر بازار ارزهای دیجیتال دارد. در این رویداد، پاداش استخراجکنندگان بیتکوین به نصف کاهش مییابد که این امر به معنای کاهش تقریبی در عرضه روزانه این ارز دیجیتال است. کاهش عرضه باعث افزایش ارزش نسبی بیتکوین میشود؛ چراکه در شرایطی که تقاضا ثابت یا افزایش یابد، قیمت بهطور طبیعی رو به رشد خواهد بود.
تاریخچههای گذشته شاهد این روند است؛ هربار که هاوینگ اتفاق افتاده، بیتکوین پس از گذشت مدتی به روند صعودی قوی دست یافته است. این چرخه چهارساله شامل سه مرحله متمایز است؛ نخستین مرحله با افزایش شدید قیمت همراه بوده که در آن سرمایهگذاران بهسرعت و با اشتیاق به خرید بیتکوین میپردازند. مرحله دوم، دورهای از تثبیت یا کاهش قابلتوجه قیمت است؛ جایی که پس از اوج گرفتن بازار، عوامل مختلف اقتصادی و فنی باعث فروکش کردن قیمت میشود و نهایتاً در مرحله سوم، شاهد شروع یک دوره گاوی (بازار صعودی) اولیهایم که در آن بازار بهتدریج خلاصه قیمت را پر میکند و زمینه را برای رشد مجدد آماده میکند. از جنبه اقتصادی، کاهش پاداش استخراج به معنای کاهش درآمد استخراجکنندگان بوده و ممکن است باعث کاهش انگیزه آنها در ادامه عملیات استخراج شود؛ اما در بلندمدت، این کاهش عرضه به کاهش تورم بیتکوین و افزایش ارزش آن دربرابر تقاضای موجود منجر خواهد شد.
بهعبارتدیگر، هاوینگ همچون یک کاتالیزور برای تثبیت و حتی افزایش قیمت عمل میکند؛ عاملی که باعث میشود، حتی در مواجهه با شرایط اقتصادی دشوار نیز، امید به رشد در بازار ارزهای دیجیتال زنده بماند. علاوه بر این، برخی تحلیلگران معتقدند هاوینگ باعث نظمی در چرخه نوسانات میشود که به سرمایهگذاران کمک میکند تا تصمیمات بهتری در جهت ورود یا خروج از بازار اتخاذ کنند. این تحلیلها بر پایه ترکیب فاکتورهای عرضه و تقاضا و همچنین تجربیات گذشته استوارند؛ تجربیاتی که نشان دادهاند هربار پس از هاوینگ، روند صعودی قابلتوجهی در بیتکوین حاکم میشود، بنابراین وجود یکچرخه چهارساله ثابت نهتنها به پیشبینی روند بازار کمک میکند، بلکه اعتماد سرمایهگذاران را نسبت به پایداری بلندمدت ارز دیجیتال تقویت میکند.
هاوینگ که رخ میدهد سیگنال قدرتمندی برای شروع بیتسیزن و بعد از آن آلتسیزن است. از همین روست که همه منتظر شروع فصل رؤیایی درو کردن سودند.
جنگ تعرفهها یکی از بزرگترین رویدادهای اقتصادی سالهای اخیر بوده است که تأثیرات آن فراتر از حوزه تجاری و صنعتی رفته و بهشدت بر بازارهای مالی، ازجمله ارزهای دیجیتال، تأثیر گذاشته اما تاریخ شروع این جنگها به چندسال پیش برمیگردد. از زمان آغاز این سیاستها در سال 2018، اعمال تعرفههای سنگین بر کالاهای وارداتی بهویژه از چین، موجی از ناهنجاری و کاهش نقدینگی را در بازارهای جهانی به همراه داشت. این تحولات زمینههای تغییراتی گسترده در الگوهای تجارت، زنجیرههای تأمین و حتی رفتار سرمایهگذاران ایجاد کرد.
در سال 2025، جنگ تعرفهها به اوج خود رسید. تعرفههای جدید اعمالشده توسط دولت ترامپ، باعث افزایش چشمگیر هزینههای وارداتی شد و این موضوع تأثیر مستقیمی بر صنعت و تجارت خارجی داشت. کاهش فعالیتهای تجاری و افزایش هزینههای تولید موجب شد جریان نقدینگی در بازارهای بینالمللی کاهش یابد؛ امری که بهسرعت بهعنوان یکی از عوامل منفی تأثیرگذار بر بازار رمزارزها شناخته شد. بسیاری از سرمایهگذاران به دلیل ترس از نوسانات شدید در بازار، یا به فروشهای اضطراری دست زدند یا از ورود سرمایههای جدید اجتناب کردند.
درکنار این امر، جنگ تعرفهها پیامدهای دیگری نیز به همراه داشت. کاهش سطح رقابت در بازارهای جهانی، نوسانات شدید قیمتها و حتی تغییرات اساسی در زنجیرههای تأمین کالا، همگی از پیامدهای این سیاستها محسوب میشد. برخی تحلیلگران اقتصادی معتقد بودند این شرایط، زمینهساز وقوع بحران مالی در بخشهای خاصی از اقتصاد خواهد بود؛ بحرانی که اثرات آن بهسرعت به بازارهای دیجیتال نیز منتقل میشد. دقیقاً همین اتفاقات در سال 2025 رخ داد؛ تعرفههای سنگین باعث کاهش شدید ارزش بازار برخی از آلتکوینهای برتر شد و سرمایهگذاران شاهد نزولهای پیاپی و بدون هشدار قبلی بودند. از سویی دیگر، جنگ تعرفهها بر جریان نقدینگی و نگرش کلی نسبت به سرمایهگذاری در بازارهای نوظهور تأثیر منفی گذاشت.
در این میان عدم قطعیتهای ناشی از تعاملات دیپلماتیک و اقتصادی میان قدرتهای جهانی باعث شد اعتماد سرمایهگذاران به بازارهای مالی دچار تزلزل شود. نشان داده شد که نوسانات ناشی از تعرفهها، نهتنها بر مبنای قیمت لحظهای رمزارزها تأثیر گذاشت، بلکه چشمانداز بلندمدت سرمایهگذاری را نیز زیرسؤال برد. این وضعیت برای بازار ارزهای دیجیتال، بهویژه آلتکوینها، بهمثابه ضربهای سخت و تلخ تلقی میشد که بهطور موقت سیستم تحولات مثبت را مختل کرد.