دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در نشستی با خبرنگاران در محل دانشگاه اصفهان با بیان آنکه سرانه مطالعه در ایران 33دقیقه اعلام شده است، ضرورت تشکیل یک شبکه در فضای مجازی برای توسعه خدمات عمومی کتابخانه ها و فرهنگ کتابخوانی را مطرح کرد.
به گزارش خبرنگار اقتصاد بازار، مهدی رمضانی با اذعان به شبکه گسترده کتابخانه های عمومی در سطح کشور، گفت: قدمت این شبکه به دهه 40 مربوط می شود. ضمن آنکه در سالهای 83 و 84 نهاد کتابخانه های عمومی کشور بعنوان یک نهاد غیردولتی شکل گرفت.
رمضانی با اشاره به فعالیت 300 کتابخانه عمومی تا قبل از پیروزی انقلاب، اقزود: اکنون بیش از 3700 کتابخانه عمومی فعال هستند که از این تعداد، یکهزار کتابخانه بصورت مشارکتی و حدود 2700 واحد زیرنظر نهاد کتابخانه های عمومی هستند.
او در صحبت از جایگاه ایران در منطقه بلحاظ تعداد کتابخانه، توضیح داد: اکنون، کتابخانه ها بصورت یک مرکز فرهنگی اجتماعی است و بیش از 60 خدمت از جمله فعالیت های فرهنگی هنری، آموزشی، شغلی با بخش مختلف سمعی بصری برای ناشنوایان و دیگر توانخواهان، برگزاری کارگاه های آموزشی و دیگر موارد ارائه می دهند.
رمضانی از عضویت حدود 12میلیون نفر در کتابخانه های کشور خبر داد که نزدیک به 3میلیون عضو فعال هستند و بیش از 60درصد اعضا را کودکان و نوجوانان تشکیل می دهند. او افزود: با توجه به ضرورت دسترسی مردم به کتاب، به دنبال فراهم نمودن شرایطی برای سهولت دسترسی هستیم. چنانچه، فعالیت کتابخانه های سیار در نقاط دوردست در این راستا بوده است.
دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور با بیان اهیت گسترش فرهنگ کتابخوانی بین کودکان و نوجوانان، به نقش آموزش و پرورش و فعالیت کتابخانه ها در سطح مدارس، برقراری اتصال بین مداری و کتابخانه های عمومی و برنامه ریزی برای زنگ مطالعه در مدارس صحبت کرد.
او در ادامه با اشاره به تغییر شیوه مراجعه به کتاب و مطالعه در دنیا، از تصویب سند خواندن توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی خبرداد و ابراز امیدواری کرد که بعنوان یک سند راهبردی در کشور برای افزایش سطح خواندن و مطالعه مطرح شود.
دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور اظهار کرد: طبق گزارش مرکز مطالعات صداوسیما، سرانه مطالعه در ایران 33دقیقه است که برحسب فضای تولید و فروش کتاب رقم پایینی نیست و فاصله زیادی با کشورهای پیشرفته نداریم. البته، به نظر می رسد که دچار عدم اتکا به ظرفیت خود شده ایم یا در سرانه تولید کتاب، چند سرفصل جزو موضوعات برتر است و براین اساس، لازم است توجه و انگیزه مردم به کتاب و مطالعه افزایش یابد.
او در صحبت از جایگاه اصفهان، سرانه مطالعه در این شهر را مغایر با شأن اصفهان دانست و یادآور شد: در بهره برداری از کتابخانه های عمومی، شبکه کتابخانه ای شهر اصفهان قوی نیست و فضای کتابخانه شهرداری نیز پاسخگوی نیازهای شهروندان نیست.
رمضانی اعلام کرد: برای استانداردسازی کتابخانه و گسترش پروژه های کتابخانه ای در تلاشیم تا با همکاری نهادهای مختلف و مشارکت مردم، فرهنگ کتابخوانی و دسترسی به کتاب را گسترش دهیم. همچنین، توسعه فرهنگ کتابخوانی، انتخاب کتاب خوب، برگزاری محافل ادبی، قرآنی، مشاوره کتابخوانی، کلینیک کتاب و دیگر برنامه های متنوع با هدف افزایش مشارکت مردم باید جدی تر دنبال شود.
او از برگزاری همایش بین المللی کتابخانه های عمومی و کسب و کارهای کوچک و خانگی در روزهای 25و26مهرماه با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد در خراسان جنوبی خبر داد و افزود: یک مجموعه 4قسمتی با عنوان "هدهد سفید" درنظر گرفته ایم که شامل برنامه های تلویزیونی، مسابقه و اهدای جوایز است.
فرزانه افسرطه