رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در نشستی با اصحاب رسانه با گرامیداشت هفته ملی سلامت در ایران، شعار امسال سازمان بهداشت جهانی را "سرآغازی سلامت، آینده ای سرآمد" اعلام کرد و گفت: مفهوم و اهمیت این شعار تاکیدی است که بر سلامت از اولین مراحل حیات، دوران جنینی و بویژه بهداشت مادر و کودک تا سالهای آتی زندگی فرد دارد و همه کشورها باید در راستای تحقق شعار هفته سلامت برنامه ریزی کنند.
به گزارش خبرنگار اقتصاد بازار، دکتر شاهین شیرانی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در نشستی با خبرنگاران که به مناسبت هفته ملی سلامت برگزار شد، تحقق پزشک خانواده و نظام ارجاع را بعنوان مهمترین موضوع مورد توجه و پیگیری نظام سلامت در کشور مطرح کرد و یادآور شد: اجرای طرح نظام ارجاع و پزشک خانواده گامی در جهت تحقق عدالت و دسترسی به خدمات بهداشت و درمان است.
شیرانی با اذعان به نقش آموزش و افزایش سطح سواد در تغییر رفتار و نگرش مردم، بیان کرد: با اصلاح رفتار و ترویج سبک زندگی سالم می توان به گسترش سطح سلامتی و امید به زندگی افراد جامعه کمک کرد. چنانچه، افزایش امید به زندگی با میانگین 75 سال نشان می دهد که در ارتقای شاخص های سلامت و دسترسی به خدمات بهداشت و درمان در جایگاه نسبتا مناسبی قرار داریم.
او بیان کرد: در استان اصفهان به غیر از کاشان و آران و بیدگل، از 26 شهر وروستا حدود 5میلیون نفر جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان هستند و شورای سلامت و امنیت غذایی در جایگاه ساختار سلامت استان فعالیت می کند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در صحبت از اهمیت اجرای پزشک خانواده و نظام ارجاع طبق سطح بندی تعیین شده برای جمعیت و مناطق تحت پوشش، تشکیل پرونده و بررسی معاینات دوره ای، بر ضرورت فرهنگ سازی در این زمینه با پشتیبانی مسئولان، افراد جامعه و بویژه نقش رسانه ها تاکید کرد و گفت: اکنون رئیس جمهور نیز پیگیر تحقق این موضوع است. زیرا، علاوه بر عدالت در توزیع خدمات سلامت، در کاهش هزینه ها، ساماندهی و افزایش رضایت مردم موثر است.
او با اشاره به سه عامل شایع مرگ و میر ناشی از بیماری های قلب و عروق، حوادث ترافیکی و سرطان ها، گفت: با پویش نه به تصادف و اقداماتی که در این راستا اجرا شد، امسال کاهش 28درصدی تصادفات منجربه فوت را داشتیم. هرچند که بیش از 20هزار فوتی ناشی از تصادف آمار بسیار بالایی است و باید تمهیدات بیشتری در مدیریت و کنترل موارد راننده، خودرو و جاده درنظر گرفته شود. همچنین، از نقش کنترل فشار خون، دیابت، سیگار، چاقی، استرس، عوامل محیطی و آلودگی هوا در سلامتی نباید غافل ماند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در زمینه افزایش بهای دارو توضیح داد: امسال هنوز در ارز تخصیصی دارو تغییری ایجاد نشده و دریافت دارو با نسخه طبق تعرفه 1402 محاسبه می گردد.
او در بخش دیگری از سخنان خود با تقدیر از نقش خیران در زمینه سلامت، اعلام کرد: از مهرماه 1400 تا مهرماه 1403، یک هزارو500 میلیارد تومان کمک خیران به حوزه سلامت شایان توجه است. همچنین، با توجه به بند خ ماده 20 قانون مالیات که افراد می توانند برای مالیات خود تصمیم گیری نمایند، پروژه های نیمه تمام فرصتی است که مردم می توانند برای اختصاص مالیات خود و بعنوان خدمتی ماندگار اقدام نمایند.
در ادامه، دکتر حمید گله داری معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشک اصفهان در بیان عناوین هفته ملی سلامت در ایران براساس شعار جهانی سلامت، گفت: عدالت در سلامت با پزشک خانواده و نظام ارجاع، محیط و جامعه سالم با مشارکت مردم، سواد سلامت مادر، جوانی جمعیت، نسل توانمند، نقش فرهنگ، هنر و رسانه در سلامت، ورزش و سلامت همگانی، مراقبت از جنین، سلامت نوزاد، واکسیناسیون، نه به تصادف و افزایش امید به زندگی با تمرکز بر ابعاد مختلف سلامت، شامل دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی تا موارد زیست محیطی و افزایش سطح آگاهی جامعه است.
او از برنامه ریزی برای جمع آوری پلاستیک، نایلون و ظروف یکبار مصرف از فروشگاه ها با توجه به آثار زیانباری که برای سلامتی افراد و محیط زیست، آب و خاک دارند، خبر داد و افزود: به زودی "پویش نه به پلاستیک" را با همکاری شهرداری اصفهان برگزار می کنیم.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در صحبت از طرح آمایش امید با تمرکز بر فرزندآوری و جوانی جمعیت، اظهار داشت: با توجه به روند رو به رشد سالمندی جمعیت، راهکارهایی جهت تشویق به فرزندآوری و مشاوره با هدف کنترل سقط عمدی جنین (حفظ حیات جنین)، صورت گرفته است. چنانچه، در مراجعه 663نفر برای سقط عمدی، با مشاوره، از سقط جنین در 519 نفر جلوگیری شد.
گله داری با بیان ضرورت واکسیناسیون، از روند کاهش مرگ و میر نوزادان به دلیل واکسیناسیون خبر داد و توصیه کرد: خانواده ها نسبت به واکسیناسیون به موقع فرزندان خود اقدام نمایند و به شایعات غیرعلمی و نادرست توجه نکنند.
او درباره شناسایی مبتلایان HIV توضیح داد: تا کنون حدود 1000بیمار شناسایی شده اند که شامل شناسایی 51 بیمار جدید در سال قبل است و حدود 690 نفر در قید حیات هستند.
همچنین، دکتر پژمان عقدک مدیر روابط عمومی علوم پزشکی اصفهان، با گرامیداشت هفته ملی سلامت، آن را بهانه ای توصیف کرد که متولیان سلامت با شناسایی عوامل اجتماعی تاثیرگذار بر ابعاد مختلف سلامت با مشارکت مردم و نقش قابل توجه رسانه ها به تقویت و گسترش فرهنگ ساختارمند در سبک زندگی مردم و ارتقای شاخص های بهداشتی و زیستی مردم کمک و همراهی می کنند.
فرزانه افسرطه