اقتصاد بازار: شرکت کنندگان در همایش نکوداشت زاینده رود با صدور بیانیه ای نسبت به تبدیل شدن تالاب گاوخونی به کانون بزرگ تولید ریزگردهای سمی حاوی فلزات سنگین هشدار دادند.
به گزارش پایگاه خبری اقتصاد بازار، در این بیانیه که شنبه شب در پایان این همایش قرائت شد، با اشاره به مصوبه هیات دولت در سال 94 مبنی بر اینکه حقابه زیست محیطی تالاب بین المللی گاوخونی پس از آب شرب مقدم بر سایر مصارف آب می باشد، آمده است: به دلیل نرسیدن حقابه زیست محیطی، این تالاب در آستانه تبدیل شدن به کانون بزرگ تولید ریزگردهای سمی حاوی فلزات سنگین است.
این بیانیه با اشاره به اینکه شعاع انتقال ریزگردهای ناشی از خشک شدن این تالاب به بیش از هزار کیلومتر برآورد شده است، اضافه کرد: شعاع انتقال این ریزگردها، مرکز استان های یزد، اصفهان و چهارمحال و بختیاری در 200 کیلومتری آن و پهنه وسیعی از استان های اصفهان، چهارمحال و بختیاری، قم، فارس، مرکزی، سمنان و تهران در فاصله 500 کیلومتری آن را در برمی گیرد.
این بیانیه به تاریخ و بستر تمدن ساز و مدنیت زاینده رود به عنوان شاهرگ حیاتی منطقه مرکزی کشور اشاره کرده و افزوده است: رودخانه دائمی زاینده رود از سرچشمه تا پایاب، زیست بومی زنده، پویا و یکپارچه است و احیای آن بدون مدیریت یکپارچه و به هم پیوسته رودخانه از سرآب تا پایاب امکانپذیر نیست.
شرکت کنندگان در همایش نکوداشت زاینده رود در بیانیه خود، توقف هرگونه بارگذاری جدید و طرح های نیمه تمام در بالاست زاینده رود و اجرای کامل مصوبات 9 ماده ای شورای عالی آب را خواستار شدند و تاکید کردند: متاسفانه توجه چندانی به این اجرای این مصوبات نشده است.
آنها همچنین پیشگیری قاطع و جدی از تمامی برداشت های غیرمجاز، اضافه برداشت ها و تخصیص ها از زاینده رود و منابع زیرزمینی این حوضه بویژه دشت های بحرانی با تمامی ابزارها و امکانات قانونی را خواستار شدند.
بسیج همه دستگاههای اجرایی و قوای قضایی و انتظامی بویژه سازمان های مردم نهاد و تشکل های کشاورزی و تمامی دوستداران زاینده رود برای از جلوگیری از تجاوزات به حریم و بستر این رودخانه از سرچشمه تا پایاب به منظور حفظ اموال عمومی و کیفیت آب رودخانه از دیگر خواسته های شرکت کنندگان مطرح شده است.
آنها همچنین اراده و عزم ملی و اجرای قانون و رعایت حقوق آب بویژه حقوق آب مصرح در مصوبات سیزدهمین جلسه شورای عالی آب و جلسه چهارم شورای هماهنگی مدیریت به هم پیوسته زاینده رود را از جمله راهکارها برای احیای این رودخانه و تالاب بین المللی گاوخونی و پیشگیری از وقوع یک فاجعه بزرگ زیست محیطی در کشور دانستند.
شرکت کنندگان در همایش نکوداشت زاینده رود، تشکیل ' کارگروه ملی احیای زاینده رود از سرآب تا تاپایاب ' برای تدوین و اجرای برنامه جامع احیای حوضه زاینده رود را برای برون رفت از بحران کنونی این حوضه آبریزی ضروری دانستند.
سرعت بخشیدن به اجرای طرح احداث سد و انتقال آب کوهرنگ 3 و بهشت آباد برای تامین منابع آب جهت تخصیص های داده شده دولت و خاتمه یافتن تصرف حقابه های قانونی حقابه بران همچنین حقابه محیط زیست از جمله مواردی بود که شرکت کنندگان در بیانیه خود بر آن تاکید کردند.
آنها همچنین با تقدیر از تلاش همه افراد، سازمان ها، گروه ها و نهادهای دولتی و غیر دولتی برای احیای زاینده رود در عین حال مجموعه تلاش های انجام شده را برای جاری شدن آب در بستر خشک این رودخانه کافی و کارآمد ندانستند و از دولت و همه ذی نفعان، برنامه ریزان و تصمیم گیران خواستند با درنظر گرفتن راهکارهای ارائه شده و عزم و اراده کافی و با اقتدار بیش از پیش برای اجرای قوانین جهت احیای زاینده رود بکوشند.
شرکت کنندگان، لحاظ کردن "طرح آمایش سرزمین در حوضه آبریز زاینده رود" در تمامی فعالیت های اقتصادی و اجتماعی و در نظر گرفتن توان اکولوژیک این حوضه آبریز و متوقف کردن طرح های مغایر با توسعه پایدار را خواستار شدند.
گفتنی است؛ همایش نکوداشت زاینده رود هرساله 18 مهر از سوی سازمان های مردم نهاد و دوستدار محیط زیست استان اصفهان برگزار می شود.
امسال این همایش با همکاری اتاق بازرگانی، کانون وکلای دادگستری، اداره کل محیط زیست و پژوهشکده آب و فاضلاب دانشگاه صنعتی، سازمان نظام مهندسی، سازمان نظام صنفی استان و انجمن مهندسی عمران استان اصفهان با حضور جمعی از نمایندگان اصفهان در مجلس شورای اسلامی، مسئولان ادارات مرتبط و اعضای سازمان های مردم نهاد دوستدار محیط زیست در اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد.