اقتصاد بازار: "من امروز همه شعارهای که گفتید را دیدم و می گویم که زاینده رود حتما حق مسلم همه ماست و کاری می کنیم که با همت و وحدت و یکپارچگی زاینده رود زنده و زاینده بماند." این بخشی از وعده های سال گذشته رئیس جمهور در میدان نقش جهان به مردم اصفهان بود. با این وجود امروز بار دیگر این زاینده رود رو به خشکی رفته و شاهد مرگ هزاران ماهی در کف رودخانه هستیم.
15 بهمن ماه 93 بود که حسن روحانی با حضور در میدان نقش جهان خطاب به مردم اصفهان گفت: زاینده رود مظهر تمدن فقط اصفهانی ها نیست و متعلق به تمام ملت ایران است و ما در این دولت برای آن تلاش می‌کنیم. روحانی در سفر خود به وزیر نیرو و استاندار اصفهان دستور داد اگر حتی زاینده رود آبش به اندازه کافی نیست، اما هرگز نباید خشک شود.
پس از سخنان روحانی، وزیر نیرو در همان سفر و در نشست شورای هماهنگی مدیران صنعت آب و برق استان اصفهان به بررسی این موضوع پرداخت و تاکید کرد: براساس دستور رئیس‌جمهوری، آب در زاينده‌رود بايد در تمام فصول جاري باشد و هر اقدامي كه لازم باشد، باید براي تحقق اين امر انجام شود.
همچنین چندی پیش نیز معصومه ابتکار در گردهمایی مدیران کل محیط زیست کشور اعلام کرده بود براساس آخرین تصمیمات مسئولان عالی شورای هماهنگی حوضه زاینده رود، آب رودخانه تا اطلاع ثانوی همچنان باز خواهد بود.
متاسفانه امروز بعد از گذشت حدود 7 ماه از این وعده و دستور رئیس جمهور زاینده رود دوباره رو به خشکی رفته و لحظه به لحظه ماهیان این رودخانه جان می دهند و هیچ مسئولی پاسخگوی این موضوع زیست محیطی نیست.

مطالبه خسارت از از وزارت نیرو به دلیل تلفات ماهی‌ها
البته مدیر کل حفاظت از محیط زیست اصفهان در این رابطه هشدار داد: به دلیل تلفات ماهی‌ها از وزارت نیرو مطالبه خسارت خواهیم کرد و توصیه می کنیم که آب منطقه‌ای اصفهان در زمینه جلوگیری از افزایش برداشت‌ها محکم وارد عمل شود.
حمید ظهرابی به یکی از رسانه های اصفهان در خصوص آخرین وضعیت بی‌آبی رودخانه زاینده رود، گفته بود: آبی که در شهر اصفهان و در رودخانه زاینده رود جاری بود از سد نکو آباد تا منطقه درچه که بالادست شهر اصفهان می‌شود از طریق کانال انتقال می‌یابد.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان اصفهان تصریح کرد: از تلفات شدید ماهی‌ها و آبزیان و دوزیستان اطلاع داریم و سعی کرده‌ایم تا هم یگان‌هایی از خود سازمان و هم با فعال کردن تشکل‌های مردم نهاد این ماهی‌ها را به بالادست رودخانه که آب دارد منتقل کنیم.

وزارت نیرو در فرصتی سه ماهه رودخانه را ساماندهی کند
وی تاکید کرد: حضور این میزان ماهی در رودخانه به این دلیل است که رودخانه تا تصفیه خانه بابا شیخ علی زنده است و هنگامی که آب به سمت پایین دست رها می شود خود ماهی‌ها هم با آن به سمت پایین می‌آیند.
ظهرابی با اشاره به اینکه واقعا نمی دانم چه زمانی می خواهد این قطع و وصل‌های مکرر آب تمام شود، گفت: وزارت نیرو و آب منطقه ای اصفهان باید در زمینه جلوگیری از افزایش برداشت‌ها محکم وارد عمل شوند این در حالی است که براساس آخرین مصوبه هیات دولت حق آبه تالاب ها و پایاب رودخانه ها جز الویت‌های تامین آب شرب است و جالب است که با این قطع و وصل ها همین مصوبه هم نادیده گرفته شده است.
وی اصفهان خاطرنشان کرد: وزارت نیرو و آب منطقه ای باید وارد عمل شوند و اولا با تصمیم های جدی از اینکه رودخانه فدای سایر بهره برداری‌ها شود، جلوگیری کنند و در این فرصت سه ماهه که تا بازگشایی آب وجود دارد سامان دهی را آغاز کنند.

آب باز باشد پاییز برای کشت کشاورزان آبی نداریم
معاون بهره برداری شرکت آب منطقه ای اصفهان در خصوص خشکی دوباره زاینده رود و گلایه سازمان محیط زیست از وزارت نیرو، گفت: محیط زیست زمانی که آب به تالاب گاوخونی می رسد در خصوص احیای آن صحبت می کند اما با قطع جریان آب از وزارت نیرو گلایه می کند.
علی بصیرپور با بیان اینکه در شورای هماهنگی حوضه زاینده رود با لحاظ دو شرط قرار شد که آب در رودخانه جاری باشد، افزود: براین اساس قرار شد حدود دو متر آب برای رودخانه از سد زاینده رود رهاسازی شود همچنین تصمیم گرفته شد آب تا زمانی جریان داشته باشد که تامین آب کشاورزی شرق اصفهان در پاییز به خطر نیفتد و هر زمان که این موضوع پیش آمد، جریان زاینده رود قطع شود.

آب به شهر اصفهان نمی رسد
معاون بهره برداری شرکت آب منطقه ای اصفهان ادامه داد: اگر جریان زاینده رود به همین روال ادامه یابد در پاییز 94 آبی برای کشت کشاورزان شرق باقی نمی ماند بر این اساس با توجه به آمار و اطلاعات موجود از شرایط آبی اصفهان؛ برای اطمینان خاطر کشاورزان مقدار آب ورودی به شهر کم شد.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر جریان زاینده رود به اصفهان حدود 3 متر کاهش یافته است، گفت: متاسفانه این آب وارد شهر اصفهان نمی شود و همان ابتدا در منطقه درچه برای تامین آب شرب چاه های فلمن و نیروگاه و پالایشگاه مصرف می شود.
وی یادآور شد: با توجه به اینکه اکنون در اوج گرما قرار داریم تامین آب نیروگاه ضرورت دارد چرا که در غیر این صورت دچار خاموشی می شویم.

ابراز نگرانی کشاورزان نسبت به تامین آب کشت پاییزه
بصیرپور در خصوص حق آبه محیط زیست و وعده رئیس جمهور برای جریان دائمی آب در زاینده رود، گفت: رئیس جمهور وعده داده بود که جریان آب زاینده رود تا زمانی خواهد بود که تامین آب کشاورزی شرق اصفهان به مخاطره نیفتد.
وی با طرح این سوال که آیا درست است که در رودخانه آب جریان داشته باشد اما در پاییز برای کشاورزان آبی وجود نداشته باشد، بیان داشت: براین اساس شورای هماهنگی حوضه زاینده رود که نماینده محیط زیست، جهاد کشاورزی، استانداران دو استان اصفهان و چهارمحال در آن حضور داشتند تصمیم گرفتند که اگر تامین آب کشاورزی به خطر بیفتد جریان آب رودخانه به سمت اصفهان قطع شود چرا که کشاورزان نسبت به تامین آب کشت پاییزه خود در سال جاری به شدت ابراز نگرانی می کردند.
بصیرپور ذخیره سد زاینده رود را حدود 530 میلیون متر مکعب اعلام کرد و افزود: متاسفانه وضعیت ذخیره سد زاینده رود مناسب نیست و ما باید آب شرب مورد نیاز مردم و صنعت استان را با این حجم ذخیره تا نیمه آبان ماه تامین کنیم همچنین از 15 آبان ماه نیز آب را برای کشت پاییزه کشاورزان شرق اصفهان رها کنیم.

زاینده رود را بر اساس واقعیت ها جاری می کنیم نه رویاها
بصیرپور تصریح کرد: تا دو ماه آینده نباید به جاری بودن آب در زاینده رود امیدوار باشیم، چرا که اگر جریان آب ادامه یابد تامین آب کشت پاییزه کشاورزان شرق به مخاطره می افتد. وی تاکید کرد: جریان آب در زاینده رود باید براساس واقعیت ها و نه براساس رویاها و تخیلات باشد.
معاون بهره برداری شرکت آب منطقه ای اصفهان با اشاره به اینکه در حال حاضر 95 درصد سهم آب زاینده رود در استان اصفهان مصرف می شود، تاکید کرد: متاسفانه برداشت های آب در استان چهارمحال و بختیاری حتی در بالادست استان اصفهان زیاد است و شاهد برنج کاری در این منطقه هستیم.
با این وجود امروز احیای زاینده رود بیش از هر زمان دیگری حیاتی است چرا که خشکی رودخانه و باز و بسته شدن مکرر آب، مرگ هزاران ماهی و گونه های زیست محیطی را به دنبال دارد.

گزارش از: ریحانه سجادی