این تفکر که تمرین کارگروهی باید از مهدهای کودک و مدارس ابتدایی آغاز شود راهکار سازنده ای است که اتاق بازرگانی اصفهان برای توسعه و ترویج فرهنگ کار تیمی در اقشار مختلف جامعه آغاز کرده است
جلسات متعدد با مدیران کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، بهزیستی، آموزش و پرورش، و البته نشست های مکرر با رسانه ها برای توسعه فرهنگی و بسترسازی و بویژه لزوم حمایت بی قید و شرط رسانه ملی از این امر دغدغه هایی است که کمیته ارتقا فرهنگ کار، کارآفرینی و کار گروهی اتاق اصفهان را به حرکت وا می دارد. با علیرضا نادری عضو هیات نمایندگان و رییس این کمیسیون به گفتگو نشستیم:
اقتصاد بازار: چند وقتی است که با کاهش شدید قیمت نفت روبرو شده ایم. فکر می کنید سقوط بهای نفت چه تاثیری بر اقتصاد کشور خواهد داشت؟
معتقدم که کاهش قیمت نفت را باید به فال نیک گرفت. چراکه فکر می کنم این اتفاق به نفع آینده اقتصادی کشور است البته به شرطی که بخش خصوصی بتواند در گود اقتصاد وارد عمل شود و برنامه ریزی مناسبی برای زمان پساتحریم ارائه کند برنامه ای که به دلیل عدم وجود آن در حال حاضر متاسفانه ما را آماده رقابت با دنیا نشان نمی دهد.
علت اینکه می گویم ما نمی توانیم با دنیا در بعد اقتصادی رقابت کنیم این است که سالیان سال است به یارانه گرفتن عادت کرده ایم و به نوعی همه از مردم عادی تا تولیدکنندگان همواره چشم به توزیع یارانه¬ها دارند.
اقتصاد بازار: در این میان نقش اتاق بازرگانی را در توسعه اقتصادی کشور و استان و واگذاری مناسب فعالیت ها به بخش خصوصی تا چه حد می دانید
اتاق بازرگانی می تواند به عنوان پارلمان بخش خصوصی زبان مشترک بین مردم و سه قوه باشد پس این ارگان نباید اختصاصی باشد و یا اینکه در اختیار دولتی ها قرار بگیرد. اتاق می تواند یک مشاوره درست و قوی و با لحاظ همه شرایط به تصمیم گیرندگان اقتصادی بدهد چرا که واقعا سه قوه در شرایط فعلی اقتصاد کشور به نقشه راهی که نخبگان اقتصادی ترسیم می کنند نیازمند هستند.
اگر دولت اجازه دهد که بخش خصوصی به طور کامل در اتاق مستقر شود و همواره عده ای بازنشسته دولت که دارای تفکر دولتی هستند وارد این مدار نشوند آنگاه تعامل بخش خصوصی با دولت منطقی می شود، اما اگر روال مثل گذشته باشد، اعضای اتاق مثل یک کارمند خواهند بود و که حرف آخر را دولت می زند در حالی که اصلا کارکرد اتاق ها چنین نیست.
اقتصاد بازار: به اعتقاد شما چه کسانی باید به عنوان کاندیدا برای اتاق بازرگانی اصفهان ثبت نام کنند و این افراد بایستی حائز چه شرایطی باشند؟
کسانی که می خواهند برای انتخابات اتاق بازرگانی کاندید شوند باید یک حسن شهرتی در سوابق کاری خود داشته باشند و بتوانند برای این منظور وقت نیز بگذارند. یعنی فردی که کاندیدا می شود باید بداند قطعا یک روزدر هفته باید متعلق به اتاق بازرگانی باشد
افرادی باید اتاق بازرگانی را در دست بگیرند که تمرین کارگروهی کرده باشند برای مثال امروز اتاق بازرگانی اصفهان از انسان های توانمند تشکیل شده است، اما آنها توانایی کار گروهی را ندارند در حالی که اگر این همه افراد توانمند، کارگروهی نیز بلد بودند قطعا اتاق بازرگانی توانی چند برابر برای حل مشکلات دارا می شد.
اتاق بازرگانی از تنوع خوبی در موضوعات مختلف برخوردار است چراکه هم بخش کشاورزی، صنایع، معادن، بازرگانی، گردشگری و... را در خود جای داده است و مطمئنا اگر بتواند همه متخصصان این بخش را دور هم جمع کند و یک نتیجه مطلوب از هرکدام به دست می آورد که قطعا مشکلات را در بسیاری از موارد مرتفع می کرد. ارتباطاتی که به واسطه چند رشته ای بودن اتاق پدید می آید میان این افراد تعاملاتی را بوجود می آورد که بی شک بسیار مهم و اساسی است و باعث پیشرفت کشور و جامعه می شود. برای مثال شورای گفت و گوی بخش خصوصی و دولت یکی از طرح هایی است که در اتاق بازرگانی مفید بوده و کارگشا عمل کرده است.
اقتصاد بازار: به عنوان رییس کمیته ارتقا فرهنگ کار و کارگروهی وضعیت فرهنگ کار و کار گروهی در اصفهان چگونه است. می دانم که در این خصوص کارهای زیادی انجام شده است
فرهنگ کار و کارگروهی در ایران و اصفهان بسیار ضعیف است و با توجه به وجود این خلا پیشنهاد شد تا در کمیسیون آموزشی اتاق بازرگانی کمیته ارتقا فرهنگ کار و کارگروهی ایجاد شد و طی بررسی های انجام شده مشخص شد که برای فرهنگ سازی در این زمینه باید از سنین 3 تا 4 سالگی و7 تا 8 سالگی وارد شد و به همین منظور تفاهم نامه ای با آموزش و پرورش اصفهان بسته ایم که طی آن تعدادی از معلمان برای آموزش و چگونگی یاد دادن کارگروهی در مدارس آموزش می بینند و بعد در کلاس های درس به دانش آموزان خود در یک ساعت اختصاصی آموزش خواهند داد که چگونه کار گروهی انجام دهند.
همچنین در این راستا با شهرداری و صدا سیما نیز وارد مذاکره شده ایم و کانون پرورش فکری کودکان را نیز درگیر کرده ایم که همگی پای در میدان بگذارند و بتوانیم در راستای بهبود کارگروهی و ایجاد این فرهنگ در شهروندانمان قدم برداریم.
توسعه اقتصادی، رفاه و نشاط جامعه در گرو ارتقا فرهنگ کار و کار گروهی شعاری است که می خواد بگوید برای ایجاد فرهنگ کار و به خصوص کار گروهی باید منافع شخصی کنار گذاشته شوند و منافع مشترک به میان بیایند.
اقتصاد بازار: مدت ها است بحث سرمایه گریز بودن اصفهان مطرح است؟ چرا اصفهان دیگر برای سرمایه گذاران جذاب نیست؟
اصفهان بی شک سرمایه گریز است و برای فهمیدن چنین مطلبی اصلا نیاز نیست بررسی های علمی و دقیق انجام بدهیم. همین که می شنویم خود اصفهانی ها پول های خود را در شهرهای دیگر برج می سازند کافی است. ما متاسفانه اصلا به این اتفاقات مهم دید درستی نداریم و این امر باید ترمیم شود چراکه سرمایه گریزی در اصفهان یک ریشه فرهنگی دارد و اگر این امر سرمایه گریزی در اصفهان ادامه دار باشد قطعا 20 سال آینده اصفهان چیزی برای از دست دادن ندارد.
شرط توسعه اصفهان دو رکن اصلی دارد یکی احیای زاینده رود و دیگری اجرای درست قوانین . پس باید شفاف گفت اگر زاینده رود احیا نشود و دائمی نباشد نمی توانیم دیگر صنعت و اقتصاد اصفهان را به درستی پیش ببریم این در حالی است که باید در کنار این دو رکن اصلی آلودگی هوا که اصلا بحث جدی روی آن انجام نمی پذیرد آیا زیر ساخت های حمل و نقل عمومی اصفهان مناسب است این شهروندان با کدام مترو بروند؟ متروی که سال های سال است صحبت از افتتاحش می شود. این اصلا عادلانه نیست.
ما تلاشمان این است که با رشد بخش خصوصی به کاهش این مشکلات کمک کنیم چراکه با نهایت تاسف باید گفت که توده مردم به رانت¬های مختلف عادت کرده اند و این پایین آمدن قیمت نفت می تواند این رانت ها را از بین ببرد.