اقتصادبازار: معاون صنایع کوچک شرکت شهرک های صنعتی استان اصفهان گفت: نهادهای مالی ریسک پذیر یکی از بزرگترین خلاء های فن بازارهای کشور در راستای تجاری سازی ایده هاست.
امیر حاجی پور در گفتگو با اقتصادبازار در خصوص اینکه فن بازارها به عنوان طرحی ملی در سال 92 فعالیت خود را زیر نظر پارک فناوری پردیس که تحت نظارت معاونت علمی ریاست جمهوری بود آغاز کرد، اظهار داشت: در آن زمان مطابق برنامه پنجم توسعه طرحی با عنوان فن بازار منطقه ای برای حمایت و توسعه بازار بورس ایده و فناوری برای آغاز کار در 7 استان کشور از جمله اصفهان کلید خورد و اکنون به حدود 11 فن بازار افزایش یافته است. وی با بیان اینکه در فن بازارها طرح های نو و ابتکاری شناسایی و در یک بانک اطلاعاتی مستقر می شوند، افزود: از سوی دیگر سرمایه گذاران و افراد خواهان این ایده ها و همچنین برخی متخصصان و صاحب نظران شناسایی و در نشست هایی تحت عنوان نشست های تخصصی طرح ها را بررسی می کنند. وی با اشاره به اینکه فن بازارها مشتمل بر سه بخش مجازی، فیزیکی و پشتیبانی است، بیان داشت: بخش مجازی شامل ابزارهای رسانه ای و یا اطلاع رسانی از طریق سایت ها، بخش فیزیکی شامل برگزاری نشست های فناوری، دوره های آموزشی، تورهای صنعتی و فناوری و حضور در نمایشگاه های داخلی و خارجی و همچنین بخش پشتیبانی مشتمل بر شبکه همکاران مشاور، متخصصان، نخبگان، صنعتگران، اشخاص حقیقی و حقوقی و ... است.
به گفته حاجی پور، برقراری ارتباط بین صاحبان ایده و اختراع با صاحبان سرمایه و متقاضیان فناوری جهت تجاری سازی ایده ها و فناوری، معرفی شرکت های مشاوره ای دولتی و خصوصی جهت مشاوره در زمینه تجاری سازی ایده ها به متقاضیان، معرفی متخصصان و نخبگان به جامعه هدف، ایجاد و بروزرسانی بانک های اطلاعاتی جهت پاسخگویی به نیازهای صنعتی و مشاوره ای صنعتگران، تولیدکنندگان، سرمایه گذاران و ارگان های دولتی استان، ایجاد شبکه ارتباطی بین نخبگان، سرمایه گذاران و صنعتگران استان جهت تبادل اطلاعات و تجربیات، خدمات مربوط به سرمایه گذاری مشترک برای تامین سرمایه لازم تجاری کردن طرح های پژوهشی، خدمات مربوط به تامین مالی طرح هایی با توجیه اقتصادی و فنی و نیازمند به تسهیلات مالی، مشاوره حقوقی در زمینه مالکیت فکری، ثبت اختراع، پتنت و تبادل فناوری، خدمات تهیه طرح توجیهی، طرح کسب و کار و مشاوره اقتصادی تبادل فناوری، طراحی و برگزاری دوره های آموزشی، نشست های فناوری، تورهای صنعتی و فناوری و حمایت از ایده ها برای مشارکت و حضور در نمایشگاه های فناوری از جمله فعالیت های فن بازار منطقه ای استان اصفهان است.
معاون صنایع کوچک شرکت شهرک های صنعتی استان اصفهان با تاکید بر اینکه در کشور ایده زیاد است، تصریح کرد: متوسط ایده ها در ایران از متوسط جهانی بیشتر است. وی با اشاره به اینکه دو عامل کارآفرینی و ایجاد فرصت های خلاقانه و همچنین فضای کسب و کار موجب پیشرفت و موفقیت یک مجموعه یا سازمان می شود، گفت: ایران در بخش نخست شناسایی ایده ها در کشور جایگاه خوبی در دنیا دارد اما از لحاظ فضای کسب و کار شرایط مناسبی در کشور حاکم نیست.
حاجی پور تاکید کرد: یکی از خلاهای حاکم در کشور، عدم وجود نهادهای ریسک پذیر و یا VCها برای تامین مالی ایده ها است. وی افزود: ایده ها شناسایی می شود و عرضه و تقاضا برای سرمایه گذاری بر روی آنها وجود دارد اما یک سازوکار قانونی برای پیوند این دو در کشور ایجاد نشده است.
به گفته معاون صنایع کوچک شرکت شهرک های صنعتی استان اصفهان، VCها و یا شرکت هایی ریسک پذیر سرمایه گذار نیستند اما با بررسی ایده ها و طرح های خاص به دنبال تامین مالی برای آنها هستند.وی با بیان اینکه فن بازارها همانند یک بنگاه معاملاتی، طرح هایی با فن آوری بالا را به هم متصل می کند، تاکید کرد: نهادهای مالی ریسک پذیر یکی از بزرگترین خلاء های فن بازارهای کشور است. وی با اشاره به برگزاری پنجمین نشست سراسری فن بازارهای منطقه ای ایران که در اصفهان برپا می شود، گفت: پنجمين نشست سراسري فن بازارهاي منطقه اي كشور به همت مركز فن‌بازار ملی ايران، سازمان صنايع كوچک و شهرك های صنعتی ايران و همچنين 13 فن‌بازار منطقه‌ای استان‌های آذربايجان شرقی، اصفهان، خراسان رضوی، خوزستان، سمنان، فارس، قم، كرمان، مركزی، هرمزگان، همدان، لرستان و يزد به ميزباني شركت شهرك هاي صنعتي استان اصفهان برگزار می شود.
به گفته حاجی پور در بخشی از این نشست عملكرد فن بازارها شامل تسهيل تجاري سازي طرح ها و محصولات فناورانه، بازاريابی و فروش محصولات فناورانه با استفاده از طرح ليزينگ محصولات دانش بنيان، برگزاری تورهای فناوری و نشست‌های تبادل فناوری با هدف انتقال فناوری، تسهيل ورود اختراعات به بازار دارايی فكري، تكميل بانک اطلاعات فناورانه استان، شناسايی و تامين نيازهای فناوری استان، ارائه خدمات مشاوره انتقال فناوري، راهنمايي و هدايت صاحبان ايده و سرمايه گذاران در حوزه هاي مختلف مرتبط با سرمايه گذاري و فناوري، تسهيل صادرات محصولات فناورانه، برگزاری دوره‌های آموزشی پيرامون مباحث مختلف فناوري و مشاركت در نمايشگاه‌ها و جشنواره‌های ملي و منطقه‌ای مورد بررسي قرار می گیرد.
وی افزود: در اين نشست، آخرين وضعيت فن ‌بازارهای كشور، عملكرد آنها، چالش ‌ها و مشكلات پيش روی بازار فناوری كشور، ارتباط فن بازارها با بازار دارايي فكري و نحوه درآمدزايي فن بازارها، مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت. به گفته معاون صنایع کوچک شرکت شهرک های صنعتی استان اصفهان، در این نشست به دنبال راهکارهایی برای فعال کردن VCها و یا شرکت های ریسک پذیر هستیم./