اقتصاد بازار: رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان گفت: راه حل برون‌‌رفت از وابستگی اقتصاد ایران به دلارهای نفتی تقویت تولید داخلی است.
محمدرضا برکتین با توجه به مشکلاتی که در صنعت کشور وجود دارد، اظهار داشت: یکی از مشکلات موجود، ساختارهای ناقصی است که به طور عمده بر اثر دلارهای نفتی به وجود آمده و روز به روز این ساختارها که الزاماً در راستای تولید داخل نیستند شرایط سخت‌‌تری را برای کشور ایجاد می‌کند.
وی ادامه داد: چنانچه دلارهای نفتی در اختیار دولت‌ها قرار دارد و آنها در زمان محدود تصدی، موظف هستند از ظرفیت‌های بالقوه و بالفعل این کشور حداکثر استفاده را ببرند و در یک دوره محدود، لیاقت‌ها را شکوفا کنند اما دلارهای بی‌حساب سبب می‌شود با وجود حُسن نیّت دولت‌ها، مسئولان مربوطه از بین برنامه‌ریزی، صبر و تحمل دست و پنجه نرم کردن با مشقات ناشی از تولید از یک سو از دلارهای موجود به عنوان یک قرص مسکّن استفاده کنند.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان با بیان اینکه کشور ما بیش از اینکه بر پایه برنامه‌های درازمدت، میان‌مدت و کوتاه‌مدت حرکت کند بر اساس روزمرگی و بر اساس تسکین‌های موقت حرکت می‌کند، تصریح کرد: این معضلی است که همواره چه پیش و چه بعد از انقلاب در کشور دچار آن بوده‌ایم.
وی افزود: البته به طور طبیعی فسادهای ایجاد شده ناشی از دلارهای نه چندان تحت کنترل هم بر سرعت این خرابی افزوده است به لحاظ اینکه افرادی که بر شعاع نزدیک‌تر دلارها هستند و یا مکان دسترسی به آنها را دارند با تفکرات مختلف سعی می‌کنند بخشی از این کیک نفت را برای خود به ارمغان ببرند.
برکتین اضافه کرد: تولیدکنندگان داخل کشور در حقیقت با دلارهای نفتی رقابت می‌کنند و این دلارها برای گسترش تولید داخل نیستند و در واقع به عنوان یک حریف بالفعل موجود، نه تنها کمکی به تولید داخل نمی‌کنند، بلکه به عنوان یک رقیب مطرح هستند.
وی راه حل برون‌‌رفت از وابستگی اقتصاد ایران به دلارهای نفتی را تقویت تولید داخلی دانست و اظهار داشت: در این راستا تولیدکنندگان کشور هم باید تمام هم و غمِّ خود را برای ارتقای سطح کیفی و قیمت‌های رقابتی انجام دهند تا مصرف‌کنندگان داخلی هم رغبت بیشتری نسبت به تولیدات داخل پیدا کنند.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان تاکید کرد: مشکلی که در حال حاضر تولید کشور با آن دست به گریبان است، «رکود اقتصادی» است، دولت از دو شاخص اقتصادی که یکی تورم و یکی رکود بود در اولویت نخست، کنترل تورم را در دستور کار قرار داد که جای قدردانی دارد اما کنترل تورم یک معادله ساده به نسبت ایجاد رونق اقتصادی است.
وی افزود: در رکود، مدیریت پول و حجم نقدینگی می‌تواند مسئله را حل کند که دولت با بالا بردن نرخ بهره و سرازیری پول‌ها به سمت بانک‌ها این کار را انجام داد اما در مرحله دوم این نقدینگی باید مدیریت و به بخش‌های دولتی منتقل می‌شد، اقدامی که متأسفانه انجام نشد و بانک‌ها با حجم عظیم نقدینگی که در اختیار داشتند هر کدام از شرایط اقتصادی موجود و آشفتگی سوءاستفاده کرده در فعالیت‌های غیرمولد سرمایه‌گذاری کردند و در حقیقت خود وارد بنگاه‌داری شدند.
برکتین خاطر نشان کرد: ناکامی در جبران شوک ناشی از هدفمند کردن یارانه‌ها، عدم پرداخت یارانه تولید و همچنین ارتقای نرخ بهره واقعی بانک‌ها به 30 درصد، سبب شد که باز هم تولیدکننده در آخر صف قرار گیرد.

وی شوک دوم کمبود نقدینگی واحدهای تولیدی ناشی از افزایش قیمت دلار از یک‌هزار تومان به 3 هزار تومان را اعلام و بیان داشت: ضرورت تأمین نقدینگی تولید در شرایط موجود و عدم توجه به این مهم در کنار افزایش بهره‌های بانکی کورسوی امید از پیکره بی‌رمق تولید را که حیاتش به گردش پول و نقدینگی وابسته است، رو به خاموشی کشاند.
برکتین تاکید کرد: به نظر من شاه‌کلید حل مشکلات اقتصادی کشور در یک جمله کوتاه خلاصه می‌شود: «مدیریت و کنترل دلارهای نفتی».
وی یادآور شد: راهکار ما برای تغییر نگرش قبلی، جلوگیری از فساد فزآینده به وجود آمده و نجات تولید، ایجاد اراده جمعی و عزم ملی برای استفاده از تولید و صنایع داخل و همچنین اصلاح سیاست‌های پولی و بانکی داخل کشور در راستای حمایت از تولید داخلی است.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان اضافه کرد: در هشت ساله گذشته با صرف 700 میلیارد دلار از رشد 6.3 درصد سالانه به رشد منفی 6 رسیدیم چرا که پول عامل اصلی رشد و توسعه نیست بلکه عقل و خرد و برنامه‌ریزی عامل کلیدی است.