اقتصاد بازار: نسبت به آینده صنعت کاشی و سرامیک و درمجموع صنایع زیرمجموعه کانی غیرفلزی بسیار امیدوار است و کیفیت آن را در حد جهانی توصیف می کند. معتقد است با برداشن تحریم ها فرصت های بیشتری هم برای سرمایه گذاری و صادرات در این صنایع فراهم می شود. برای بررسی وضعیت کاشی و سرامیک، شیشه و بلور، چینی مظروف، سیمان و صنایع کانی غیرفلزی به گفت و گو با رییس انجمن صنایع همگن کانی غیرفلزی استان اصفهان نشستیم. همانطور که گفتیم، پرویز اخوان دید امیدوارانه ای به آینده این صنایع در صورت برداشتن تحریم ها دارد.
اقتصادبازار: وضعیت صنایع زیرمجموعه کانی غیرفلزی یعنی کاشی و سرامیک، سیمان، شیشه و بلور، فرآورده های نسوز و چینی مظروف را در حال حاضر در استان اصفهان چگونه ارزیابی می کنید؟
این صنایع در استان اصفهان به دلیل وجود صنایع بزرگ، دانش فنی متخصصان، منابع طبیعی و امکانات زیربنایی از مزیت های بسیاری برخوردار است. بیشتر کارخانه های این حوزه در استان، از واحدهای نمونه کشوری به حساب می آیند. اما با توجه به اینکه بیشتر صنایع کانی غیرفلزی به ساخت و ساز و پروژه های عمرانی وابسته است، رکود ساختمان بر آن تاثیر داشته است و بیشتر کارخانه های این بخش با 70 درصد ظرفیت اسمی خود کار می کنند که امیدواریم با رفع تحریم ها و رونق اقتصادی این معضل رفع شود. البته نباید انتظار داشت که کلیه موانع پس از تحریم ها یک شبه رفع شوند و دولت نیاز به زمان و برنامه ریزی دارد.

اقتصادبازار: کاشی و سرامیک استان اصفهان چه جایگاهی دارد؟
به دلیل وجود ذوق و هنر ایرانی، منابع و مواد اولیه و انرژی های لازم، ایران پنجمین صادرکننده کاشی و سرامیک دنیاست. امروز حدود 450 تا 500 میلیون مترمربع کاشی و سرامیک در کشور تولید و نزدیک به 25 درصد آن به کشورهای همسایه صادر می شود. حدود 100 واحد تولیدی کاشی و سرامیک در کشور وجود دارد و بیش از 300 هزار نفر در این واحدها مشغول به کارند. و ظرفیت اسمی تولید این کالا 550 تا 600 میلیون مترمربع در سال است. استان اصفهان هم به عنوان یکی از قطب های این صنعت در کشور شناخته شده است.

اقتصادبازار: و در مورد صنعت سیمان؟
سرمایه گذاری سیمان در کشور با توجه منابع طبیعی، دانش فنی و حجم ساخت و ساز و پروژه های عمرانی صورت گرفت و تولید سیمان کشور در سال حدود 90 میلیون تن است. در سال های گذشته با بهره برداری از طرح های جدید، کاهش تقاضا و مصرف داخلی به دلیل رکود حاکم بر صنعت ساختمان و کاهش بودجه های اختصاص یافته به پروژه های عمرانی، این صنعت به مازاد تولید و مشکلات زیادی دچار شد. ناامنی کشورهای مجاور و افزایش قیمت حمل و نقل هم بر مشکلات صنعت سیمان افزود.

اقتصادبازار: شیشه و بلور و چینی مظروف چه وضعیتی دارند؟
صنعت شیشه و بلور استان خوشبختانه از روش های نوین و ماشین آلات روز دنیا بهره می برد و صادرات قابل توجهی به جهان دارد. در مورد چینی مظروف، افراد متخصص و ذوق و هنر ایرانی باعث شده اند این صنعت ما در جهان پیشرو باشد. 24 واحد تولیدی این حوزه، با تولید حدود 150 هزار تن در سال، ایران را در زمره جایگاه های برتر تولیدکننده چینی مظروف جهان قرار داده که استان اصفهان هم یکی از قطب های این صنعت در کشور به حساب می آید.

اقتصادبازار: و فرآورده های نسوز؟
بیشترین مصرف فرآورده های نسوز در فولادسازی، سیمان، مس، ریخته گر ها و ... است و از آنجا که اصفهان قطب تولید فولاد کشور است، حدود 60 درصد از مواد نسوز کشور در اصفهان تولد می شود.