اقتصاد بازار: رییس اتحادیه هتلداران استان اصفهان هشدار داد: اگر به "پیوست فرهنگی" خانه‌های مسافر توجه نشود، به زودی صدای اعتراض مذهبیون و تاثیرگذاران بلند می‌شود و آن وقت اراده‌ها برای حذف صورت مساله یعنی کل صنعت گردشگری جزم خواهد شد.
"مهدی نریمانی"، فقدان طرح و برنامه‌ و فعالیت موازی تشکل‌های خصوصی را از جمله مشکلات صنعت گردشگری دانست و اظهار کرد: متاسفانه تشکل‌ها نمی‌توانند منافع یکدیگر را یکسان ببینند، هر دولتی هم که می‌آید با یکی این تشکل‌ها هماهنگ می‌شود، بنابراین تشکل‌های خصوصی تاکنون نتوانسته‌اند باهم عمل کنند و از هم گسیخته شده‌اند.
وی دخالت موازی دستگاه‌های دولتی را از دیگر چالش‌های گردشگری ذکر کرد و افزود: هر سازمان یا وزارتخانه‌نظربخصوصی در گردشگری دارد‌، مثلا آموزش و پرورش برای سفرهای نوروزی امکانات خود را در اختیار می‌گذارد‌، اما لازم نیست این مشارکت در کل سال اتفاق افتد. شش روز نخست نوروز یا تعطیلات پرترافیک کفایت می‌کند، اما متاسفانه شرایط طوری شده که آموزش و پرورش وارد رقابت نابرابر با هتل‌ها شده است، در حالی‌که از بودجه‌های دولتی استفاده می‌کند.
نریمانی در ادامه گفت: فقدان پیوست‌های فرهنگی در برنامه‌ها و طرح‌های گردشگری از دیگر خلاءهایی است که به آن کم‌توجهی می‌شود،‌ مثلا در موضوع خانه مسافر یا بوم‌گردی و خانه‌هایی که به هر اسم دیگری خدمات هتلی و اقامت می‌فروشند، چون پیوست فرهنگی وجود ندارند به‌زودی صدای افرادی که مسؤولیت یا پیشینه‌ی مذهبی دارند، برانگیخته خواهد کرد.
او با انتقاد نسبت به فعالیت بوم‌گردی‌ها در مراکز شهر‌ها، اظهار کرد: این اقامتگاه‌ها با توجه به ساختاری که دارند خاصِ مناطق روستایی هستند، در حالی‌که هم‌اکنون در مرکز شهر کاشان خانه‌های سنتی با این عنوان در حال فعالیت هستند‌، ما مخالفتی با این اقامتگاه‌ها در مناطق روستایی نداریم، اما شهر جای این خانه‌ها نیست.
وی اضافه کرد: اگر به خانه‌های سنتی، بوم‌گردی گفته می‌شود پس مهمانسرای تاریخی عباسی را هم باید بوم‌گردی بدانیم. این اسم‌ها معضلات بزرگی درست می‌کنند که ناشی از بی‌برنامه‌گی‌های دولت است.
او تاکید کرد: ما مخالف ایجاد هتل‌های سنتی و بوم‌گردی در طبیعت و مناطق روستایی نیستیم، اما باید ضوابط‌، قوانین و مکان هر یک از این واحدها مشخص باشد. واقعیت آن است که خانه مسافر در هر منطقه‌ای از کشور جواب نمی‌دهد و برای آینده‌ی گردشگری مشکل درست می‌کند.
نریمانی گفت: سرمایه‌گذار وقتی این فضای غبارآلود ناشی از فعالیت بدون کنترل خانه مسافرها را می‌بیند، دیگر برای سرمایه‌گذاری رغبت نمی‌کند؛ سازمان میراث فرهنگی و گردشگری باید پیگیر باشد چون افراد خاصی وارد این حوزه شده‌اند و منافع‌شان در این بخش است.
رییس اتحادیه هتلداران اصفهان سپس درباره ظرفیت هتل‌های اصفهان که کمبود آن صدای اعتراض تورگردانان را بلند کرده است‌، گفت: 240 روز از کل سال ظرفیت هتل‌های اصفهان کمتر از 30 درصد اِشغال است، حال در این اوضاع یکی می‌گوید هتل کم است و دیگری اعلام می‌کند هتل نداریم، اما بنده به عنوان مسؤول تشکل هتل‌های اصفهان می‌گویم، برنامه نداریم.
وی ادامه داد: سرمایه‌گذاری هم که می‌خواهد به این صنعت در اصفهان وارد شود، وضعیت کل سال و توجیه اقتصادی آن را در نظر می‌گیرد. شرایط موجود برای سرمایه‌گذاران توجیه اقتصادی ندارد، البته ما برای سال‌های آینده به هتل نیاز داریم، اما نه به این شدتی که گفته می‌شود اصفهان جای خالی ندارد، اتفاقا اصفهان نسبت به استان‌های اطراف ظرفیت اسکان مناسبی است.
رئیس اتحادیه هتلداران استان اصفهان با بیان اینکه اظهار نظرهای غیرتخصصی در صنعت گردشگری تبعات زیادی را بر فعالان این صنعت تحمیل می‌کند، اظهار کرد: سال 2016 میلادی مصادف با آذرماه سال جاری است و ماه‌های آذر، دی و بهمن به عنوان فصول LOW SEASON به شمار می‌آیند. وی با بیان اینکه در اسفند و فروردین نیز میهمانان نوروزی را پذیرا خواهیم بود، افزود: رزروها برای ماه‌های اردیبهشت، مهر و آبان سال آینده به عنوان فصول گردشگری پرطرفدار اصفهان نیز هنوز بازگشایی نشده است.
نریمانی تاکید کرد: افراد باید در اظهار نظرات خود به تبعات ناشی از آن نیز توجه کنند و بدانند ارائه آدرس‌های غلط به برنامه‌ریزان و سرمایه‌گذاران، صنعت گردشگری را از توسعه باز می‌دارد. وی خاطرنشان کرد: بالا رفتن دیوار بی‌اعتمادی میان تأسیسات گردشگری و اداره امور مالیاتی و همچنین رفتار ضد تبلیغاتی برای جذب گردشگر در حالی که هتل‌ها خالی‌اند از دیگر تبعات این اظهار نظرهای غیرتخصصی است.
دبیر اتحادیه واحدها و تأسیسات اقامتی کشور از رسانه‌ها خواست تا از انتشار اخبار افرادی که صلاحیت سخن گفتن در این حوزه را ندارند خودداری کرده و با این اقدام به توسعه صنعت گردشگری کمک کنند. وی با اشاره به تکرار اظهار نظرهای تخصصی برخی افراد بدون ارائه آمار و مستندات خواستار تشکیل یک کمیته حقیقت‌یاب توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور در این زمینه شد و گفت: ارائه اخبار غلط به جامعه ضربه سنگینی به قطار در حال حرکت گردشگری می‌زند.
نریمانی با بیان اینکه این اتحادیه روابط تنگاتنگی با سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور دارد، گفت: آمارهای دقیق از وضعیت اقامتگاه‌های کشور در اختیار این سازمان قرار می‌گیرد و بهتر است به آمار ارائه شده از سوی این نهاد استناد کرد.
مدیرعامل مجمع گردشگری استان اصفهان گفت: در بسیاری از فصول سال ضریب اشغال هتل‌ها در اصفهان در حدود 30 درصد است و نباید از این موضوعات به راحتی عبور کرد.
نریمانی اضافه کرد: اگر برای جشنواره‌ای مثل فیلم کودک که هر سال دقیقا در فصل گردشگری در اصفهان برگزار می‌شود برنامه‌ریزی و ظرفیت‌سنجی صورت گیرد، دیگر اعتراضی به کمبود ظرفیت نخواهد شد. البته من نمی‌گویم این جشنواره برگزار شود یا نشود،‌ چون متولی و تصمیم گیرنده‌ی آن نیستم، اما به عنوان عضو یک تشکل می‌گویم برگزاری همزمان برنامه‌های این چنینی برای گردشگری معضل درست می‌کند. این موضوع را به دفعات اعلام کرده‌ایم‌، اما اثری نداشته است.
وی اظهار کرد: هتل 5 ستاره معضل جشنواره‌ها است، چون با خودشان رو دروایستی دارند و تمام اسکان‌شان باید در چنین هتلی باشد، اگر این جشنواره‌ها همزمان با فصل گردشگری برگزار نشود فعلا می‌توان فصل‌های گردشگری را با این استقبال رد کرد، ولی مقصودمان این نیست که اصلا به هتل نیاز نداریم.
نریمانی گفت: فقط نباید ظرفیت هتل‌های 5 ستاره اصفهان را در نظر گرفت و بر آن اساس اعلام کرد جای خالی پیدا نمی‌شود،. ما هتل‌های 3 و 4 ستاره خیلی خوبی داریم‌، گردشگر خارجی هم فقط هتل نمی‌رود. در اصفهان مهمان‌پذیر معمولی داریم که در طول سال بیشتر از یک هتل 5 ستاره گردشگر اروپایی دارد. گردشگر که فقط هتل 5 ستاره نمی‌خواهد، خیلی‌هایشان بوم‌گردی‌ها را می‌پسندند.
منبع: دنیای اقتصاد