مدیرعامل شرکت کشت و دامداری فکا در نشستی با خبرنگاران در صحبت از جایگاه صنعت دامپروری و تحقق امنیت غذایی، بر ضرورت برنامه ریزی منسجم دولت برای تامین به موقع نهاده ها، توسعه تکنولوژی‌های نوین بعنوان راهکاری مهم در تضمین پایداری و امنیت غذایی کشور و تولیدات دامی تاکید کرد.

به گزارش خبرنگار اقتصاد بازار، نیما صادقی بروجنی با اشاره به جایگاه تاریخی و فعالیت‌های فناورانه شرکت کشت و دامداری فکا در جنوب شرق اصفهان، گفت: شرکت فکا با پیشینه‌ای حدود ۵۴ سال، توسط مرحوم کازرونی پایه‌گذاری شده است و یکی از قدیمی‌ترین بنگاه‌های دامپروری کشور محسوب می‌شود. این مجموعه از سال ۱۳۹۷ به صورت سهامی عام در بورس عرضه شده و زیرمجموعه شستا است و در حال حاضر حدود ۱۴هزار رأس دام در اختیار دارد.

استفاده کاربردی از فناوری تولید جنین های آزمایشگاهی و توسعه نژاد گاو جرسی

مدیرعامل شرکت کشت و دامداری فکا با بیان اینکه این شرکت به دلیل فعالیت در حوزه مدیریت جنین‌های آزمایشگاهی (IVF)، یک شرکت دانش‌بنیان محسوب می‌شود، افزود: پایداری، رکن اصلی فعالیت در صنعت دامپروری است و به معنای انطباق بیشتر با طبیعت، حداقل مداخله و بهینه‌سازی مصرف منابع است.

او نژاد دام را یکی از ابزارهای قدرتمند برای دستیابی به این پایداری دانست و گفت: در مجموعه فکا، تمرکز بر انتخاب گاوهایی است که بهترین تبدیل‌کننده خوراک به محصول (گوشت و شیر) هستند و از نظر ژنتیکی برترند. چنانچه، در کنار نژاد غالب هولشتاین، استفاده از نژادهایی مانند گاو جرسی مطرح شد. گاو جرسی با وجود جثه کوچک‌تر، نیاز آبی و آلودگی زیست محیطی کمتری ایجاد می‌کند. شیر آن غلظت ماده خشک بیشتری دارد که در هزینه‌های حمل و نقل (انتقال آب کمتر) با مزیت ارزش غذایی بالاتر و همچنین، رنگ زرد کره آن نشان‌دهنده سطح بالای بتاکاروتن است.

صادقی به فعالیت آزمایشگاه IVF شرکت فکا اشاره کرد که از سال ۱۳۹۰-۱۳۹۱ راه‌اندازی شده و در این آزمایشگاه با استفاده از تخمک ماده گاوهای با خصوصیات ژنتیکی برتر یا نژادهای کمیاب، انجام لقاح آزمایشگاهی و رشد جنین در محیط کشت، می‌توان به جای ۲ تا ۳ گوساله در طول عمر اقتصادی یک گاو ارزشمند، ۳۰ تا ۵۰ گوساله از پکیج‌های ژنی آن استخراج و در گاوهای دیگر بدون آنکه تغییری در نوع ژن جنین ایجاد شود، جایگزین نمود و به حفظ و تکثیر ژن‌های برتر کمک کنیم.

مدیرعامل شرکت کشت و دامداری فکا افزود: در این فرآیند، شرکت موفق به بومی‌سازی کامل محیط کشت جنین شده است تا از هرگونه سمیت جلوگیری کرده و کیفیت جنین را بالا ببرد.آن‌ها روش انجماد جنین را به صورت انتقال مستقیم (بدون نیاز به تجهیزات آزمایشگاهی پیچیده در محل دامداری) ثبت اختراع کرده‌اند که استفاده از آن را در شرایط میدانی تسهیل می‌کند، همچنین تکنیک تخمک‌گیری از گاو زنده، در مجموعه فکا بومی‌سازی شده و وابستگی به خارج از کشور در مواد مصرفی به صورت صد درصدی قطع شده است.

او یادآور شد: افزایش بهره‌وری از طریق تکیه بر منابع داخلی ، دانش بنیان ها و فناوری‌های نوین، تنها راه حفظ امنیت غذایی کشور در شرایط فعلی است و امیدواریم در کنار نقش دولت با کمک رسانه‌ها نیز، سنت و همیاری برای پیشبرد این اقدامات فناورانه تداوم یابد.

تهدیدات زیستی دام ها و شغلی صنعت دامپروری را جدی بگیریم

در این جلسه، حسن جعفری مدیرعامل اتحادیه دامداران استان اصفهان، با ابراز نگرانی از افزایش سرسام‌آور هزینه‌های تولید و تأثیرات منفی شیوع بیماری‌های دامی بر تولیدکنندگان کشور و بویژه استان، گفت: هزینه نهاده‌های دامی مورد نیاز دامداران، از جمله خوراک و مواد اولیه، حداقل صد درصد رشد داشته است که با توجه به مشکلات در دسترس نبودن نهاده ها باید متوجه تهدیدات زیستی دام ها و شغلی صنعت دامپروری باشیم.

مدیرعامل اتحادیه دامداران اصفهان، به واردات نهاده‌هایی نظیر ذرت، کنجاله سویا و دانه سویا، به کاهش تخصیص ارز ترجیحی توسط دولت در سال ۱۴۰۴ اشاره کرد و افزود: سهمیه ارزی اختصاص یافته به این حوزه از حدود دوازده میلیارد دلار به هشت میلیارد دلار کاهش یافته است، که این امر باوجود نیاز به افزایش واردات برای تأمین نیاز تولیدکنندگان، فشار مضاعفی بر این صنعت وارد کرده است.

جعفری به شیوع سویه‌ جدید و ناشناخته از تب برفکی و دیگر بیماری‌های دامی اشاره کرد که ابتدا در استان تهران مشاهده شد و تلفات و ضایعات زیادی به همراه داشت و این بیماری متعاقباً به استان اصفهان نیز سرایت کرده است و با توجه به جایگاه اصفهان در تولید شیر دام کشور، باید هرچه زوتر دولت جهت مدیریت و کنترل این تهدید از دامداران حمایت و نهاده ها را تامین کند.

او با بیان آنکه سویه جدید تب برفکی، علائم متفاوتی در دامداری‌های مختلف بروز می‌دهد، افزود: با وجود اقدامات واکسیناسیونی که با توصیه و پیگیری سازمان دامپزشکی انجام شده، آثار و تبعات آن علاوه بر آنکه گریبان‌گیر بخش دام سنگین شده است، در دام سبک نیز برخی گله‌های صنعتی را درگیر کرده است.

مدیرعامل اتحادیه دامداران اصفهان با اشاره به تولید روزانه 6هزار و پانصد تن شیر خام استان، اعلام کرد: به دلیل شیوع تب برفکی و کمبود نهاده‌های دامی، تولید شیر هزار تن کاهش یافته است و اگر هرچه زودتر تدابیری اتخاذ نشود، ممکن است سطح تولید به شدت کاهش یابد.

جعفری به تشکیل کمیته بهداشت دامپزشکی با هدف بررسی چالش ها و یافتن راهکارهایی در این برهه پرداخت و در ادامه، لزوم ترویج فرهنگ مصرف شیر و لبنیات را مطرح کرد.

او با اذعان به اینکه آسیب وارده بر دام ناشی از کمبود نهاده‌ها از خود بیماری بیشتر است، به دولت و نهادهای مسئول هشدار داد: اگر دولت فکری به حال این صنعت نکند، برآورد ما این است که تا پنجاه درصد تولید شیر استان کاهش پیدا می‌کند.
مدیرعامل اتحادیه دامداران استان اصفهان گفت: اصفهان استانی پیشرو در صنعت دام، به‌ویژه دام سنگین است و محصولات آن به ۱۶ استان دیگر کشور ارسال می‌شود و تضعیف این بخش می‌تواند کل کشور را با چالش و آسیب مواجه سازد.

افزایش سطح سلامتی در نتیجه مصرف شیر و لبنیات

همچنین، دکتر سیدمرتضی صفوی فوق تخصص تغذیه، به بیان اهمیت و تاثیر مصرف شیر در تغذیه و نتیجه خوبی که برای سلامت انسان دارد، پرداخت.

استاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در مقایسه سرانه مصرف 80 کیلوگرم شیر در ایران با 150 کیلوگرم در کشورهای توسعه یافته، توضیح داد: توصیه سازمان جهانی بهداشت برای مصرف 160کیلوگرم سرانه است ولی متاسفانه به دلیل برخی باورهای نادرست نسبت به مصرف لبنیات در کشور، شاهد ابتلا به پوکی استخوان در سنین پایین و دیگر موارد سوء تغذیه بویژه در استان های جنوبی و شرقی کشور هستیم.

دکتر صفوی به وجود املاح منیزیوم، کلسیم و پتاسیم (موثر در سلامت استخوان ها، دندان و قلب) در شیر اشاره و تاکید کرد: مصرف روزانه چند لیوان شیر و فراورذده های لبنی کم چرب می تواند به افزایش سطح سلامتی و توانمندی فرد کمک کند.

فرزانه افسرطه