آئین افتتاح مرکز مدیریت بحران و کنترل عملیات کلان‌شهر اصفهان در مجاورت باغ فدک در قالب شصت‌وهشتمین ویژه‌برنامه «به احترام مردم اصفهان با حضور مدیران شهری، اصحاب رسانه و شهروندان برگزار شد.
 
مرکز مدیریت بحران شهرداری اصفهان اتاق فکر مدیریت شهری است
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان گفت: مرکز مدیریت بحران و کنترل عملیات کلان‌شهر اصفهان قرار است به‌عنوان یک اتاق فکر برای مدیریت شهری عمل کند و با بهره‌گیری از داده‌ها و تحلیل‌ها زمینه‌ساز تصمیم‌سازی‌های دقیق و علمی شود.
به گزارش خبرنگار اقتصاد بازار، مهدی بقایی در آئین افتتاح مرکز مدیریت بحران و کنترل عملیات کلان‌شهر اصفهان در مجاورت باغ فدک در قالب شصت‌وهشتمین ویژه‌برنامه «به احترام مردم اصفهان» اظهار کرد: ساختمان مرکز مدیریت بحران و کنترل عملیات کلان‌شهر اصفهان با مساحت ۴۵۰۰ متر مربع در سه طبقه ساخته شده و در سال ۱۳۹۵ با توجه به نزدیکی به رینگ چهارم شهری، آزادراه کناری شهر و فرودگاه اصفهان انتخاب مکان آن صورت گرفته است، همچنین مجاورت آن با مجموعه باغ فدک امکان بهره‌برداری اضطراری از ظرفیت‌های آن را فراهم کرده است.
 
وی افزود: در پشت‌بام ساختمان سیستم خورشیدی مجهز به باتری ذخیره‌سازی نصب شده است و ساختمان می‌تواند به‌صورت مستقل از برق شهری عمل کند.
 
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان گفت: در طبقه اول اداره‌کل بحران و پدافند غیرعامل و HSE شهرداری مستقر است؛ در طبقه همکف مرکز فرماندهی بحران طراحی شده است؛ تمام نرم‌افزارهای مورد نیاز و اطلاعات شهری از جمله دوربین‌های شهری به این مرکز متصل هستند.
 
بقایی تاکید کرد: در طبقه پایین ساختمان یک سالن جلسات با ظرفیت ۴۰ نفر برای تشکیل ستاد بحران در سه سطح طراحی شده است؛ ورود به این طبقه در شرایط بحرانی به‌صورت کامل بسته و ایمن است.
 
وی با اشاره به اداره کنترل عملیات این مرکز تصریح کرد: این اداره از حدود یک سال و هفت ماه پیش به‌صورت آزمایشی فعالیت خود را آغاز کرد و مشابه آن در سیستم‌های نظامی تحت عنوان «مرفوک» وجود دارد، اما برای نخستین‌بار در شهرداری پیاده‌سازی شده است؛ چهار وظیفه اصلی این اداره شامل پاسخ‌گویی به پیام‌های فوری ۱۳۷، رصد عملیات شبانه، مدیریت هوشمندانه بر پایه داده‌ها و واحد بازخورد است.
 
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان ادامه داد: اطلاعات تمام نرم‌افزارهای مرتبط به‌ویژه سامانه «رسا» در این مرکز بارگذاری شده و قابلیت رصد لحظه‌ای فعالیت‌های شهری فراهم شده است.
 
بقایی خاطرنشان کرد: چهار میز کار مستقر در مرکز کنترل عملیات در شرایط عادی غیربحرانی توسط کارکنان رصد می‌شود؛ یک واحد نیز برای تحلیل شبکه‌های اجتماعی و بازخوردهای مردمی اختصاص پیدا کرده است، به‌نحوی که ۱۴ نفر به‌صورت دائمی در شهر به ثبت بازخوردها می‌پردازند.
 
وی با اشاره به نرم‌افزارهای متنوع موجود در مرکز گفت: هر روز رأس ساعت ۱۷:۳۰ داشبورد کاملی از وضعیت خدمات شهری شامل ماشین‌آلات، حضور و غیاب کارگران، پرداخت حقوق، وزن زباله و دیگر شاخص‌ها تهیه و در اختیار تیم خدمات شهری قرار می‌گیرد؛ این اطلاعات در قالب نمودارهای دقیق و لایه‌لایه برای مدیریت شهری قابل استفاده است.
 
معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان تاکید کرد: در افق توسعه این مرکز راه‌اندازی سامانه «نبض شهر» نیز در دستور کار قرار دارد تا امکان آگاهی لحظه‌ای از وضعیت نقاط مختلف شهر فراهم شود.
 
بقایی بیان کرد: سومین کارکرد تعریف‌شده برای این مرکز ایجاد رصدخانه شهری است؛ این فضا قرار است به‌عنوان یک مرکز داده و تحلیل اطلاعات در موضوعات مختلف شهری همچون فرهنگ، عمران، خدمات شهری و ترافیک عمل کند؛ به‌عنوان مثال اطلاعات آتش‌نشانی طی یک سال گذشته با دقت ثبت و تحلیل و خطرات خاصی شناسایی شده است که نیاز به تحلیل کارشناسی و تصمیم‌گیری دارد. وی گفت: این مرکز قرار است به‌عنوان یک اتاق فکر برای مدیریت شهری عمل کند و با بهره‌گیری از داده‌ها و تحلیل‌ها زمینه‌ساز تصمیم‌سازی‌های دقیق و علمی شود
 
مرکز مدیریت بحران اصفهان، الگویی برای سایر شهرهای کشور

در این مراسم، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: مرکز مدیریت بحران اصفهان، الگویی برای سایر شهرهای کشور است.

حسین ساجدی‌نیا در آئین افتتاح مرکز مدیریت بحران و کنترل عملیات کلانشهر اصفهان اظهار کرد: ایران در جهان رتبه یازدهم و در آسیا رتبه چهارم بحران را دارد، بنابراین ایجاد چنین مرکزی برای مدیریت واحد بحران‌ها از نیازهای مهم کشور به شمار می‌رود.

وی افزود: مرکز مدیریت بحران و کنترل عملیات کلانشهر اصفهان الگویی برای راه اندازی مراکز مشابه در سراسر کشور، با هدف وحدت فرماندهی در زمان بحران است.

وی خاطرنشان کرد: نقشه راه مدیریت بحران کشور تهیه شده و به زودی رونمایی می‌شود. این نقشه راه، به زودی به همه دستگاه‌ها ابلاغ خواهد شد تا در حوزه پیشگیری از بحران نیز شاهد گامی بلند باشیم.

 

مرکز مدیریت بحران اصفهان، الگویی برای سایر شهرهای کشور است

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: یکی از اقدامات ضروری شهر اصفهان ایجاد مراکز پشتیبان و سایت‌های اسکان اضطراری در چهار نقطه شهر است تا در مواقع بحرانی بتوانیم از ۲۰ درصد جمعیت شهری به‌صورت مؤثر پشتیبانی کنیم.

به گزارش خبرنگار اقتصاد بازار، منصور شیشه‌فروش امروز _چهارشنبه سی‌ویکم اردیبهشت_ در آئین افتتاح مرکز مدیریت بحران و کنترل عملیات کلان‌شهر اصفهان در مجاورت باغ فدک در قالب شصت‌وهشتمین ویژه‌برنامه «به احترام مردم اصفهان» اظهار کرد: مجموعه مدیریت شهری اصفهان اقدامات مهم و راهبردی را در راستای توسعه پایدار شهر و ارتقای تاب‌آوری آن در برابر حوادث و بحران‌ها در دستور کار قرار داده است.‌

وی افزود: امروز سردار حسین ساجدی‌نیا به دعوت مسئولان استان وارد اصفهان شد و صبح امروز از فرودگاه اصفهان و بیمارستان الزهرا (س) بازدید کردند تا ظرفیت‌های ایمنی مورد ارزیابی قرار گیرد، همچنین جلسه‌ای با محوریت تقویت زیرساخت‌های ایمنی این بیمارستان برگزار شد که در آن سردار ساجدی‌نیا قول مساعد برای حمایت از این موضوع ارائه دادند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: قرار است بعدازظهر امروز نیز جلسه‌ای با محوریت ستاد مدیریت بحران استان اصفهان تشکیل شود که طی آن دو طرح مطالعاتی با عناوین «طرح جامع پاسخ به بحران» و «طرح کاهش خطر، حوادث و سوانح» مورد بررسی و تدوین قرار گیرد.

شیشه‌فروش ادامه داد: این دو طرح با افق پنج‌ساله و با هدف پیشگیری و کاهش آسیب‌های ناشی از بحران‌ها در حوزه‌های مختلف شهری طراحی شده‌اند.

وی تصریح کرد: یکی از محورهای کلیدی این طرح‌ها، ارتقای آموزش و توانمندسازی جامعه، به‌ویژه شهروندان در رویارویی با شرایط بحرانی است تا در زمان وقوع حادثه، آمادگی لازم برای واکنش سریع و مؤثر فراهم باشد.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: استان اصفهان در سال‌های اخیر همواره در عرصه مدیریت بحران‌های ملی حضوری فعال و پیشرو داشته است؛ به‌عنوان مثال در جریان حادثه انفجار در بندر شهید رجایی، اصفهان پیش از اعلام نیاز رسمی از سوی ستاد مدیریت بحران کشور وارد عمل شد؛ در همان ایام مدیرکل بانک خون اعلام کرد که ۱۶ هزار واحد خون از سوی مردم اصفهان اهدا شده است و ۶۰۰۰ نفر برای اهدای خون مراجعه کردند که این امر نشان‌دهنده روحیه بالای همیاری و مسئولیت‌پذیری مردم اصفهان است.

شیشه‌فروش اضافه کرد: در حوزه مسائل زیست‌محیطی نیز استان با چالش‌هایی همچون بیابان‌زایی و گرد و غبار روبه‌روست و بیش از ۱.۵ میلیون هکتار از اراضی آن تحت تأثیر این پدیده قرار دارد.

وی تاکید کرد: اگرچه طی روزهای اخیر جریان موقت آب در رودخانه زاینده‌رود به‌منظور تأمین نیازهای کشاورزی برقرار شد، اما حل این معضل نیازمند احیای جریان دائمی زاینده‌رود است، چراکه بسیاری از مخاطرات زیست‌محیطی از جمله فرونشست زمین، گرد و غبار و حتی سیلاب‌های ناگهانی ناشی از خشکی رودخانه است.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: طرح جامع جمع‌آوری و هدایت آب‌های سطحی به‌عنوان یکی از اقدامات مؤثر و نوآورانه مدیریت شهری برای نخستین‌بار در کشور اجرا شد و امروز نتایج موفقیت‌آمیز آن در مقایسه با بارش‌های شدید در کلان‌شهرهایی همچون تهران و مشهد مشهود است.

شیشه‌فروش ادامه داد: مدیریت شهری اصفهان در زمینه ایمنی و کاهش مخاطرات شهری نیز اقدامات مهمی را آغاز کرده است؛ طرح جامع ایمنی بازار و میدان امام خمینی (ره) در برابر حریق و طرح جامع پیشگیری و کنترل اثرات زلزله با بررسی دقیق توان لرزه‌خیزی شهر تدوین شده و هم‌اکنون در مرحله اجرا قرار دارد.

وی افزود: این طرح‌ها علاوه بر جنبه‌های عملیاتی، بار علمی بالایی نیز دارد و می‌تواند نقش مؤثری در ارتقای ایمنی شهری ایفا کند.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: از دیگر اقدامات ضروری شهر اصفهان ایجاد مراکز پشتیبان و سایت‌های اسکان اضطراری در چهار نقطه شهر است تا در مواقع بحرانی بتوانیم از ۲۰ درصد جمعیت شهری به‌صورت مؤثر پشتیبانی کنیم.

شیشه‌فروش بیان کرد: افتتاح مرکز مدیریت بحران و کنترل عملیات کلان‌شهر اصفهان با برخورداری از زیرساخت‌های مناسب، آمادگی کامل برای ایفای نقش در مدیریت بحران را دارد، هرچند امیدواریم از وقوع حوادث جلوگیری شود، اما در صورت بروز آمادگی کامل برای پاسخ مؤثر وجود دارد.

فرزانه افسرطه