شهردار اصفهان در این پیام تصریح کرد: بر این باورم که سالمندی بیش و پیش از این که یک واقعیت بیولوژیک باشد، پدیده ای اجتماعی است که رویکرد و نحوه مواجهه ما در زیستگاه های شهری می تواند آن را تبدیل به فرصتی برای ارتقاء سطح خلاقیت فرهنگی، مسئولیت شهروندی و مشارکت جویی اجتماعی کند یا تهدیدی که تالی آن نا امیدی و گوشه گیری و بی انگیزگی باشد. وی افزود: البته که سالمندی ظرفیتی ناشناخته یا کمتر شناخته شده برای توسعه و پیشرفت شهر است، به شرط آنکه مدیریت شهری و دستگاه های هم جهت و هم سو و همچنین نهاد های مدنی پر دغدغه، در مسیر برنامه سالمندی پویا و یا فعال گام نهند.

نوروزی در پیام خود اظهار کرد: در این حالت  است که ما با سرمایه انسانی بس سترگی مواجه خواهیم بود که واقعیتا سالمند و هویتاً جوان است و بجای افسردگی و طرد شدگی و دلزدگی، سرمایه ای ارزشمند و گرانبها برای جامعه شهری تلقی می شود که نه فقط موضوع توسعه پایدار است که بل کارگزار آن نیز هست. وی افزود: از این منظر است که باید بگویم شهرهای امروز ما برای بهزیستی و زیست پذیری، گریز و گزیری ندارند که در کنار قدرت و تخصص جوانان و میانسالان، به قوه تخیل کودکان و سرمایه تجربه سالمندان نیز اتکاء کنند.

شهردار اصفهان در پیام خود تاکید کرد: جهت نیل به این آماج، نیاز به برنامه ای هدفمند داریم تا در مرحله شعار پا به گِل نمانیم. برنامه ای که با راهبردهای مشخص، فضای واقعی شهر را برای تحقق این آمال آماده کند. برنامه ای که فقط سالمندی و نیازهای پیش روی آن را فراموش نکند، بلکه سالمندی را ضامن تحقق برنامه بداند و آنان را به عنوان جزء لایتجزایی از سرمایه انسانی شهر، در فرآیند تصمیم گیری و طراحی و نظارت و اجرا مشارکت دهد.

 

اصفهان در یک قدمی

شبکه جهانی دوستدار سالمند

همچنین در این جلسه، لیلا السائجی جودان، نماینده صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در ایران با اشاره به اینکه برای اعضای صندوق جمعیت سازمان ملل متحد باعث خرسندی است که برای آغاز فاز دوم پروژه ایجاد محیط دوستدار سالمند در شهر زیبای اصفهان جلسه‌ای تشکیل شده است و در ادامه با همکاری شرکا از جمله شورای ملی سالمندان کشور، شورای اسلامی شهر اصفهان، شهرداری و بهزیستی اقدامات لازم خواهد شد، اظهار کرد: همکاری طولانی مدت بین مدیریت شهری اصفهان و صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در ایران نتایج خوبی داشته و به اطلاع بسیاری از کشورها رسیده که آنها مسیر پیشرفت‌های اصفهان را دنبال کرده و درصدد استفاده از تجربیات این کلانشهر هستند. وی ادامه داد: جمعیت سالمندی به سرعت در شهرهای مختلف جهان در حال گسترش است و در کشورهایی که بیش از ۱۰ درصد جمعیت سالمند دارند، نشانه توسعه یافتگی، بهبود وضعیت سلامت و آموزش و رفاه مشهود است.

نماینده صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در ایران تصریح کرد: ۸۳۰ شهر در ۴۱ کشور دنیا به شبکه جهانی محیط دوستدار سالمند پیوسته‌اند و شهر اصفهان نیز به زودی به این شبکه خواهد پیوست و محیط فیزیکی و اجتماعی مناسبی را برای خدمت به سالمندان فراهم می‌کند. وی گفت: امسال تمرکز همکاری ‌ها بر تدوین برنامه عملیاتی و راهبردی تحقق محیط دوستدار کودک در پنج محله پایلوت اصفهان است که بی شک با همکاری متخصصان دانشگاهی این هدف محقق خواهد شد. السائجی جودان افزود: سال گذشته با همکاری شورای ملی سالمندان بهزیستی کشور، شهرداری و شورای اسلامی شهر اصفهان فعالیت‌ها برای پیوستن اصفهان به مجمع جهانی شهرهای دوستدار سالمندان آغاز شده است. وی اضافه کرد: نتایج همکاری اصفهان به گوش خیلی از شهرها و کشورهای جهان رسیده و تمایل دارند از تجربیات این شهر در حوزه سالمندی استفاده کنند.

استفاده از تجربه اصفهان

در تحقق شهر دوستدار سالمند

در ادامه جلسه، حسام الدین علامه، رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان نیز اظهار کرد: شهر اصفهان به صورت عملیاتی وارد محیط ایجاد شهر دوستدار سالمند شده است؛ همچنین کمک صندوق جمعیت سازمان ملل متحد و انتخاب مجری کارآمد برای اصفهان به عنوان شهر دوستدار سالمند باعث شده که برای نخستین بار شاهد تحقق محیط دوستدار سالمند در این جهانشهر باشیم. وی ادامه داد: از تجربه خوب اصفهان در خصوص تحقق شهر دوستدار سالمند در کل کشور استفاده خواهیم کرد و باید مجری برنامه شهر دوستدار سالمند در اصفهان فرایندها را برای کل کشور بازنمایی کند تا تدوین نقشه راه محیط دوستدار سالمند را شاهد باشیم.

در این نشست، مرضیه فرشاد، مدیرکل بهزیستی استان اصفهان نیز با اشاره به اینکه درصد جمعیتی استان ۱۰.۶ درصد است که نشان می‌دهد جمعیت سالمندی در اصفهان فراتر از میزان کشوری است، اظهار کرد: حدود سه هزار نفر از سالمندان اصفهان در خانه سالمندان به سر می‌برند که نشان می‌دهد هرچه تغییر ساختار فرهنگی اتفاق می‌افتد و گرفتاری ‌های اجتماعی نسل جوان افزایش می‌یابد این افراد در مکان‌هایی غیر از منزل نگهداری می‌شوند. وی افزود: در حال حاضر ۵۰۰ تخت سالمندی در اصفهان خالی است که اگر شرایط کرونا نبود تخت‌های خالی سالمندی اصفهان به عدد ۸۰۰ می‌رسید، از همین رو باید وضعیت فعلی را بهبود ببخشیم و به ارتقای وضع خانه‌های سالمندان توجه ویژه داشته باشیم.

 

ثبت درخواست اصفهان

در شبکه جهانی

در این جلسه، مرتضی رشیدی، معاون اجتماعی سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان بیان کرد: شعار جهانی روز سالمند «کرونا، فرصتی برای تغییر نگاه به سالمندان» انتخاب شده است و در برنامه‌های تعریف شده شهرداری تلاش شده با نگاهی ویژه وضعیت شیوع بیماری کرونا و مباحث مربوط به سالمندان در این زمینه را مورد توجه قرار دهیم.

وی با اشاره به اینکه ارسال درخواست ثبت اصفهان در شبکه جهانی شهرهای دوستدار سالمند یکی از مهم‌ترین فعالیت ها در این راستا به شمار می رود، گفت: سال گذشته با کمک بهزیستی، اصفهان به صورت پایلوت به شهرهای دوستدار سالمند پیوست و در این یکسال تلاش شده برنامه‌های مدون با همکاری بهزیستی اجرا شود که نتیجه آن ثبت درخواست اصفهان در شبکه جهانی شهرهای دوستدار سالمند بود.

معاون اجتماعی سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان ادامه داد: لوگوی شهر دوستدار سالمند به دو زبان فارسی و انگلیسی طراحی شده است. وی افزود: همچنین دو عنوان کتاب با موضوعات ارزیابی و برنامه‌ریزی الگوی محیط دوستدار سالمند در محلات پایلوت شهر اصفهان و فضاهای شهری و شهروندان با شرایط خاص منتشر شده است.

رشیدی تصریح کرد: برپایی جشنواره ملی عکس سالمندی از دیگر برنامه‌های معاونت اجتماعی شهرداری بوده که در آن عکاسانی از سراسر کشور با موضوع سالمندی آثار خود را ارائه کردند که ۴۰ اثر برگزیده شده و به صورت نمایشگاهی در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت. وی بیان کرد: طرح عضویت افراد سالمند در کتابخانه های تحت نظارت شهرداری با ۵۰ درصد تخفیف از دیگر اقدامات شهرداری در هفته سالمند است.