به گزارش اقتصاد بازار، به دنبال ابلاغ محدودیت برق فولادی‌ها، انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نسبت به این موضوع معترض شده و ضمن تاکید صریح بر اینکه بایستی خاموشی‌ها در همه صنایع و با برنامه کارشناسی اعمال شود، در نامه‌ای به وزیر صنعت، معدن و تجارت، خواستار اصلاح محدودیت‌های تامین برق کارخانه‌های فولادی شده است. همچنین برای واحدهای سیمانی‌ نیز کاهش ۵۰ درصدی مصرف سال گذشته واحدهای سیمانی ابلاغ و اعمال شده است؛ براین اساس واحدهای سیمانی مجاز به مصرف ۵۰ درصد دیماند مصرفی سال گذشته برای تابستان امسال هستند. در این رابطه سیمانی‌ها نیز نسبت به کاهش این میزان مصرف برق ابراز نگرانی کرده و معتقدند این موضوع سبب خواهد شد که کارخانه‌های سیمان نتوانند تولید خود را ادامه دهند. تولید کلینکر آن‌ها که برای فعالیت کوره نیاز به برق است، متوقف خواهد شد و بدین ترتیب چنانچه برق مورد نیاز برای تولید کلینگر  تامین نشود، قطعا تولید متوقف خواهد شد. سیمانی‌ها اعلام کرده‌اند که تا ۳۰ درصد کاهش مصرف برق را در جهت کمک به تامین پایدار برق‌ می‌توانند مدیریت کنند اما بیش از ۳۰ درصد قطعا تولید را با مشکل مواجه خواهد کرد.

اختیارات استانی شوند

رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد  گفت: در بسیاری از موارد میزان برق تخصیص‌یافته حتی نمی‌تواند برای آماده‌به‌کارنگهداشتن خط تولید تا رسیدن به ساعات غیر پیک و افزایش برق تخصیص‌یافته به خط تولید مناسب باشد.  بهرام سبحانی رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد در مورد کم شدن میزان برق تخصیص‌یافته به کارخانه‌های فولاد کشور در گفتگو با شبکه خبر اظهار کرد: صنعت فولاد و آلومینیوم از صنایع انرژی‌بر هستند که البته میزان مصرف مجموع آن‌ها کمتر از 10 درصد برق تولید شده در کشور است. امروزه با کمبود برق مواجه هستیم و به همین خاطر وزارت نیرو به شرکت‌های تولیدکننده اعلام می‌کند که باید مصرف برق خود را کم کنید. وی گفت: درخواستی که وزارت برق از تولیدکنندگان دارد نیاز به کار کارشناسی دارد چرا که به طور مثال وقتی به شرکتی گفته می‌شود باید تا 90 درصد از دیماند خود را کاهش دهد این موضوع امکان‌پذیر نیست چرا که در اغلب موارد مقدار 10 درصد برق تخصیص‌یافته اصلاً پاسخگوی نیاز خط تولید نیست. حتی این میزان در بسیاری از موارد نمی‌تواند برای آماده‌به‌کارنگهداشتن خط تولید تا رسیدن به ساعات غیر پیک و افزایش برق تخصیص‌یافته به خط تولید مناسب باشد. رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد افزود: درست است که وزارت نیرو و زارت صمت در مورد این موضوع توافق کردند ولی به نظر می‌رسد کار صحیح این باشد که اختیاری به استان‌ها داده شود تا با تعامل با مدیران شرکت‌های تولیدکننده بتوانند تصمیمات بهتری را بگیرند. چرا که به طور مثال کوره بلند و کوره قوس الکتریکی به خاطر تفاوت در مکانیزم‌ها، مصرف برق متفاوتی دارند و تصمیم‌گیری در مورد هر یک از این‌ها متفاوت است. وی خاطر نشان کرد: صنایع فولادی برای صنایع پایین‌دستی زیادی مواد اولیه تأمین می‌کنند و کاهش تولید در واحد بالادستی به تمام این کارخانه‌های پایین‌دستی صدمه می‌زند و باعث به‌هم‌ریختگی بازار می‌شود که به همین خاطر در موضوع تخصیص میزان برق به این صنایع و کاهش مصرف باید چنین مواردی نیز در نظر گرفته شود. سبحانی تصریح کرد: ممکن است یک محصول فولادی مازاد بر نیاز داخلی تولید شود ولی توقف تولید آن بر واحد صنعتی تولیدکننده ضرر می‌زند ولی برای در سطح کلان کشور ممکن است ضرری ایجاد نکند که این موضوع نیز باید در نظر گرفته شود

توقف تولید در فولادخراسان

همچنین در این رابطه، فولاد خراسان اعلام کرده است: با عنایت به لزوم مدیریت و کاهش بار صنایع در پیک تابستان ۱۴۰۱ و محدودیت سقف مصرف و تأمین برق مشترکان، بنابر میزان و حد مصرف مشترکان شرکت برق منطقه‌ای خراسان که از سوی شرکت مدیریت شبکه برق ایران تعیین شده است، فعلا مقرر شده است که در مرداد ماه سال جاری به مدت یک ماه تعطیلات تابستانی داشته و مصرف خود را به حداکثر ۳۰ مگاوات محدود کنیم و در سایر زمان‌ها از ابتدای خرداد ماه تا پایان شهریور ماه مصرف خود را به ۵۰ درصد تقلیل داده و حداکثر تا ۱۲۰ مگاوات محدود شود. فولاد خراسان درپی اعمال محدودیت‌ها مصرف برق هشدار داده است: با اعمال محدودیت مذکور، توقف کامل تولید ناحیه فولادسازی در مرداد ماه و کاهش ۵۰ درصدی تولید فولادسازی در خرداد، تیر و شهریور ماه سال جاری را در پی خواهد داشت. پیش بینی می‌شود در صورت اعمال این محدودیت، تولید و فروش شمش پیش‌بینی شده برای دوره چهار ماهه مذکور به ترتیب حدود ۶۰ درصد و ۳۰ درصد کاهش داشته باشد. ضمنا با توجه به قابلیت فروش گندله و آهن اسفنجی پیش‌بینی می‌شود اعمال محدودیت مذکور تأثیر با اهمیتی بر تولید ناحیه گندله‌سازی، احیاء مستقیم و واحد نورد نداشته باشد. مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان نیز در نامه‌ای به رئیس اداره نظارت بر ناشران گروه صنعتی و معدنی سازمان بورس اوراق بهادار، ضمن اشاره بر اعمال محدودیت‌های مصرف برق در بازه زمانی مذکور، پیش‌بینی کرده است:  آثار اعمال محدودیت انرژی‌بر تولید از دست رفته، مقدار ۴۴۰ هزار تن شمش فولادی و به ارزش برآوردی فروش به مبلغ ۶۵ میلیون و ۵۳۷ هزار و ۸۹۸ ریال پیش‌بینی شده است.

آماده کارشناسی مجدد

برای تجدیدنظر درسهمیه فولادی‌ها

مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق کشور اظهار داشت: بسیاری از پیشنهادات مانند دادن اختیارات به استان‌ها و... در حال اجرا شدن است و تصمیم‌گیران در استان‌ها می‌توانند جابجایی‌هایی را برای صنایع داشته باشند. برخی از تولیدکنندگان زیرمجموعه‌هایی دارند یعنی صنایعی در پایین‌دست آن‌ها هستند که باید نیاز آن‌ها نیز براورده شود. بنابراین قطعی باید طوری باشد که بازار صدمه کمتری ببیند. وی افزود: با مدیران وزارت صمت نشست‌هایی داشتیم و علاوه بر این کار کارشناسی نیز بر روی این موضوعات انجام شده تا قطعی‌ها حداقل تأثیر در بازار داشته باشد. نکته قابل توجه اینجاست که از اول سال تاکنون که محدودیت‌ها کمتر بوده است، صنعت کشور در مجموع حدود 10 درصد افزایش مصرف برق نسبت به سال گذشته داشته است. در سال گذشته نیز مصرف برق صنایع رشد قابل توجهی داشته و علاوه بر این در زمستان گذشته نیز رشد فولادی‌ها در تولید قابل توجه بوده است و فولادسازان ذخیره‌هایی را ایجاد کردند. سخنگوی صنعت برق کشورخاطر نشان کرد: اگر جایی مشکلی وجود دارد و سهمیه‌ای به درستی تخصیص نیافته است ما آماده کار کارشناسی برای تجدیدنظر در این زمینه‌ها هستیم.