انتخابات ترکیه امروز در حالی برگزار میشود که تا روز آخر کمال کلیچداراوغلو، موسوم به گاندی ترکیه در صدر نظرسنجیها قرار دارد. تقریبا همه نظرسنجیهای منتشر شده نشان میدهند که کلیچداراوغلو از اردوغان جلوتر است. به گزارش المانیتور، هنوز مشخص نیست که آیا رهبر اصلی اپوزیسیون از حمایت کافی (بیش از ۵۰درصد آرا) برای پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری در دور اول برخوردار است یا نه؟ اما اگر نتواند بیش از ۵۰درصد آرا را بهدست آورد، انتخابات دور دوم در روز ۲۸ماه مه برگزار خواهد شد.
نتایج نظرسنجی موسسه «یونیلِم»، مستقر در استانبول که در روز جمعه منتشر شد، نشان داد کلیچداراوغلو ۵ درصد آرای بیشتری از اردوغان دارد. او در این نظرسنجی که بین روزهای ۹ و ۱۰ مه، برگزار شد، ۵/ ۴۹درصد آرا را بهدست آورد و رقیب اسلامگرای وی از حزب عدالت و توسعه با ۴/ ۴۴درصد در رده دوم قرار گرفت. نظرسنجی دیگری توسط موسسه تحقیقاتی «ORC» مستقر در آنکارا در روز جمعه منتشر شد، نشان داد که کلیچداراوغلو بیش از ۵۰درصد رای خواهد آورد که برای پیروزیاش در دور اول کفایت میکند. او در این نظرسنجی ۷/ ۵۱درصد رای بهدست آورد. اردوغان اما تنها ۲/ ۴۴درصد رای آورد.
این نظرسنجی در روهای ۱۰ و ۱۱مه انجام شده است. ازآنجاکه هر دو نظرسنجی قبل از انصراف محرم اینجه، نامزد ریاستجمهوری از رقابت انجام شد، هنوز مشخص نیست که غیبت او چه تاثیری بر انتخابات روز یکشنبه خواهد داشت. بر اساس گزارش هر دو موسسه به ترتیب، حمایت از اینجه ۴/ ۱ و ۳/ ۱درصد بود. کلیچداراوغلو که روز جمعه در آنکارا بود، در یک تجمع انتخاباتی گسترده حضور پیدا کرد. او برای نخستینبار از جلیقه ضد گلوله استفاده کرد و محافظانش پشت سر او ایستاده بودند. این اقدامات پس از آن صورت گرفت که یک خبرنگار نزدیک به مخالفان خبر داده بود که یک تیم ترور از گرجستان وارد ترکیه شده است تا کلیچداراوغلو را هدف قرار دهد. این در حالی است که دادگستری این کشور یک پرونده علیه این خبرنگار به نام «مردان یانرداغ» گشود و وی را متهم به ارائه اطلاعات گمراهکننده کرد.
در همین حال، کرملین روز جمعه بهشدت اتهامات کلیچداراوغلو را رد کرد. این نامزد اپوزیسیون روز پنجشنبه به مسکو نسبت به مداخله در انتخابات هشدار داد و گفت که برخی از ویدئوهای جعلی که یک چهره مخالف را هدف قرار میدهد، در روسیه منتشر شده است. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، کیلیچداراوغلو را «دروغگو» خواند و گفت که کشورش برای روابط با ترکیه ارزش فوقالعادهای قائل است. پسکوف به نقل از رسانههای روسی گفت: «مسکو در سیاست داخلی سایر کشورها دخالت نمیکند.» در مقابل، کلیچداراوغلو روز جمعه به رویترز گفت که او اطلاعات ملموسی دارد که به دخالت روسیه اشاره میکند. این در حالی است که اردوغان در یک اظهارات تلویزیونی در اجلاس جوانان در استانبول، کلیچداراوغلو را نیز بهدلیل اتهاماتش مورد انتقاد قرار داد. اردوغان گفت: «اکنون او به آقای پوتین حمله میکند، به روسیه حمله میکند....متاسفم؛ اما وقتی شما به پوتین حمله میکنید، نمیتوانم ساکت بمانم. زیرا روابط ما با روسیه کمتر از روابط ما با آمریکا نیست.»
امروز، رجب طیباردوغان، مردی که به مدت دو دهه بر سیاست ترکیه تسلط داشت، به دنبال تمدید حکومت خود برای پنج سال دیگر است. اردوغان برای سومینبار به عنوان رئیسجمهور رقابت میکند. پیشتر وی سه دوره نیز نخستوزیر این کشور از سال۲۰۰۳ تا ۲۰۱۴ بود. اما این دوره یکی از سختترین دورهها برای وی خواهد بود. انتخابات روز یکشنبه در حالی برگزار میشود که ترکیه در حال تجربه یکسری بحرانهای اقتصادی است که به تورم افسارگسیخته و تشدید بحران هزینههای زندگی منجر شده است. زمینلرزههای فوریه در جنوب شرقی ترکیه فشار بیشتری بر اردوغان وارد کرد و بسیاری از مردم از واکنش دولت او و عدم اجرای مقررات ساختمانی انتقاد و ادعا کردند که این عوامل باعث از دست رفتن بیش از ۵۰هزار نفر شده است.
رقیب اصلی وی در این انتخابات کمال کلیچداراوغلو است که علویتبار بودن خود را در یک ویدئو گوشزد کرد. به گزارش الجزیره، او که نماینده جریان سکولار از میز شش نفره است، حمایت افرادی همچون مرال آکشنر، علی باباجان، نخستوزیر سابق اردوغان و احمد داووداوغلو را دارد. کلیچداراوغلو در انتخابات مختلف تاکنون ۹بار از اردوغان شکست خورده است، اما این دوره شاید وی از زیر سایه رئیسجمهور ترکیه بیرون بیاید. برخی از مخالفان میترسیدند که اعلام نام وی باز هم موجب شود تا اپوزیسیون یک شکست دیگر در برابر اردوغان متحمل شود با این حال از ماه مارس که نامزدی وی از سوی میز شش نفره اعلام شد، او در نظرسنجیها پیشتاز است و ممکن است این یکشنبه، برای حزب جمهوری خلق ترکیه یک روز تاریخی شود. این پیرمرد ۷۴ساله باهوش، کارزار انتخاباتی خود را روی وعده بازگرداندن ترکیه به دموکراسی پارلمانی متمرکز کرده است - پایان دادن به سیستم ریاست جمهوری معرفیشده توسط اردوغان که منتقدان آن را بهعنوان «حکومت تکنفره» مورد انتقاد قرار میدهند.