دولت یازدهم در طول چهار سال فعالیت خود طرحهای متفاوتی را در بخش مسکن اجرا کرد و ماحصل آن متنوع شدن سبد تسهیلات مسکن بود. دراین دوره وام خرید مسکن از 20 تا 160 میلیون تومان هم افزایش یافت و برای نخستین بار در ربع قرن اخیر نرخ سود تسهیلات مسکن در صندوق پسانداز یکم تک رقمی شد.
اما با وجود تمام تلاشهای صورت گرفته و البته بهدلیل عمیقتر شدن شکاف تسهیلات با قیمت مسکن در سالهای 88 تا 91 به اوج خود رسید، همچنان خانه دار شدن برای بسیاری از مستأجرها رؤیایی دست نیافتنی است. درواقع به همان میزانی که سقف وام خرید مسکن افزایش یافته است و با وجود کاهش نرخ سود، میزان اقساط ماهانهای که خریداران باید بپردازند نیز افزایش یافته و باعث شده تا این اقساط در توان بخشی از متقاضیان مسکن نباشد. برهمین اساس طی ماههای اخیر طرح جدیدی در وزارت راه و شهرسازی و دولت در حال تدوین است تا با افزایش دوره بازپرداخت تسهیلات و همچنین کاهش نرخ سود میزان دسترسی و بهرهمندی تعداد بیشتری از ایرانیها به مسکن فراهم شود. موضوعی که درکنار حمایت از اقشار کم درآمد و متوسط رابطه مستقیمی نیز با رونق بخش مسکن دارد که بیش از دوسال است که در رکود به سرمی برد. حال پس از مطرح شدن این موضوع توسط چگنی مدیرکل دفتر برنامهریزی و اقتصاد مسکن که در هفتههای اخیر صورت گرفت، روزگذشته وزیر راه و شهرسازی از اقدامات جدید دولت در حوزه تسهیلات مسکن خبر داد و گفت: اقساط وام مسکن کاهش مییابد.
عباس آخوندی با یادآوری افزایش سقف تسهیلات خرید مسکن از 20 میلیون تومان به 160 میلیون تومان (برای زوجهای جوان) اظهار کرد: بخش اصلی مشکل مسکن کشور مربوط به قدرت خرید است، هرچه میزان قدرت خریدار بیشتر باشد بازار مسکن به رونق نزدیکتر میشود. وی با اشاره به برنامه دولت برای بخش مسکن، تصریح کرد: یکی از اقدامات اصلی در این بخش طولانیتر شدن دوره بازپرداخت تسهیلات است که با این اقدام میزان اقساط کاهش مییابد. وی ادامه داد: در صورت موافقت بانک مرکزی از طریق طولانیتر شدن دورههای اقساط و نیز کم شدن مدت سپرده گذاری میزان دسترسی خانوارها به پرداخت تسهیلات بلندمدت افزایش مییابد.وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه اکثر کشورهای توسعه یافته با همین مدل در جهت تعهد قدرت خرید مسکن اقدام میکنند، اظهار کرد: طبق گزارشهایی که بانک مرکزی بهطور مرتب ارائه میدهد، در بیشتر ماهها نسبت به مدت مشابه سال گذشته میزان خرید و فروش در بخش مسکن رشد داشته است.
طرح دولت در مرحله کارشناسی
مدیرکل اعتبارات بانک مسکن در گفتوگو با «ایران» دراین باره گفت: دولت برای کاهش اقساط وام مسکن طرحی دارد که هماکنون این طرح درمحله کارشناسی است و هنوز به مراحل جدی اجرایی نرسیده است.
قاسمی افزود: درطول سالهای اخیر دولت و بانک مسکن با تدوین و اجرای طرحهای مختلف تلاش بسیاری برای سهولت دسترسی مردم به تسهیلات مسکن داشتهاند و اخیراً طرح دیگری برای کم کردن اقساط وام مسکن مطرح شده است. وی توضیح داد: هماکنون مدت بازپرداخت تسهیلات خرید مسکن 12سال است و برای افزایش آن به طور مثال به 20سال محاسبات دقیقی باید صورت گیرد. چراکه درمدت بازپرداخت مبلغ وام از بانک خارج میشود. برای مثال درصندوق پسانداز یکم متقاضیان با پسانداز مبلغ 80 میلیون تومان 160 میلیون تومان وام میگیرند و درمجموع 240 میلیون تومان از بانک خارج میشود.حال اگرمدت بازپرداخت به 20 سال افزایش یابد، فرمول تسهیلات تعهدی بانک مسکن تغییر خواهد کرد.
مدیرکل اعتبارات بانک مسکن همچنین درخصوص احتمال کاهش نرخ سود تسهیلات مسکن اظهارکرد: هماکنون تمام مسئولان ارشد دولتی درخصوص کاهش نرخ سود بانکی اصرار دارند و دراین زمینه برنامهریزی میکنند و به طور قطع با کاهش نرخ سود بانکی، نرخ سود تسهیلات مسکن نیز کاهش خواهد یافت. به گفته وی درحال حاضر نرخ سود وام مسکن برای صندوق پسانداز یکم تک رقمی (8 درصد بافتهای فرسوده و 9.5 درصد سایر مناطق) است و برای تسهیلات از محل اوراق نیز این نرخ 17.5 درصد است.
دوره انتظار برای صاحب خانه شدن
درحالی که مدت انتظار برای خانه دار شدن در کشورهای توسعه یافته بین 3 تا 5 سال است، این زمان درایران به چند دهه میرسد. در برههای بواسطه جهش قیمتها بیشتر شده و در دورههایی کاهش یافته است. براساس اطلاعات ارائه شده از سوی وزارت راه و شهرسازی شاخص دسترسی به مسکن شهری برای یک واحد نمونه 100 متر مربعی (ذخیره تمام حقوق سالانه خانوار) در سال 1376 پنج سال بوده است که این شاخص در سال 83 نیز پنج سال و در سال 84 به شش رسیده است.
در سال 1371 هر خانوار ایرانی با محاسبه قیمت یک واحد نمونه 100 متر مربعی طول دوره انتظار (ذخیره یک سوم درآمد سالانه خانوار) 18 سال بوده است که در سال 1376 با افزایش درآمد طول دوره انتظار به 15 سال کاهش یافت.همچنین در سال 84 هر خانوار ایرانی با محاسبه قیمت یک واحد نمونه 100 متر مربعی طول دوره انتظار با ذخیره یک سوم درآمد سالانه خانوار 17 سال بوده است.بر اساس آمار عملکردی سال 1392 وزارت راه و شهرسازی، کمترین دوره انتظار برای مسکن دار شدن در 20سال اخیر از سال 1371 تا 1391 مربوط به سال 1379 بوده که به 12 سال رسیده است. در این سال شاخص دسترسی به مسکن و اختصاص تمام حقوق سالانه خانوار به عدد چهار رسیده است.«شاخص دسترسی به مسکن» از نسبت متوسط قیمت مسکن به متوسط درآمد سالانه خانوار به دست میآید.
منبع: ایران