مجموعه فدک با زیربنای ۱۳۷۴۹۲ هزار مترمربع بهعنوان سومین پروژه بعد از تجربه موفق اصفهان سیتی سنتر و شهرک سلامت توسط شرکت پرستیژلند ایران در منطقه شمال اصفهان در حال ساخت و اجرا است.
این پروژه تلفیقی از ارائه خدمات تفریحی، تجاری، گردشگری، آموزشی و درمانی است که باهدف رفاه شهروندان منطقه شمال شهر و ارائه خدمات مناسب و مطلوب در سطح ملی ساخته و در آیندهای نهچندان دور به مرحله بهرهبرداری و استفاده خواهد رسید. قرار گرفتن فضاهای آموزشی، درمانی و فرهنگی در کنار جذابیتهای تجاری و تفریحی در یک مجموعه بینظیر و با امکاناتی در سطح عالی جزء اولویتها و برنامههای اصلی این پروژه است.
برای آشنایی بیشتر با این پروژه به سراغ مسعود صرامی مدیرعامل شرکت پرستیژلند و بنیانگذار این مجموعه رفتیم کسی که پیشازاین در تجربهای مشابه مجموعه سیتی سنتر جنوب شهر یعنی بزرگترین مرکز خرید خاورمیانه بعد از دبی مال را در کارنامه خود دارد. مرکز خریدی که حالا به آبروی شهر اصفهان تبدیل شده است.
نوسان: آقای صرامی با توجه به وجود سیتی سنتر جنوب شهر هدف شما از راهاندازی مجموعهای مشابه آن در شمال شهر اصفهان چیست؟
حدود 10 سال پیش و همزمان با راهاندازی مجموعه سیتی سنتر از طرف برخی از گروهها این اشکال به کار ما گرفته شد که چرا شما این پروژه را در منطقهای از شهر اصفهان که دارای اقشار محروم و ضعیفتر هستند اجرا نمیکنید. من به آن دوستان گفتم با توجه به اینکه این پروژه برای اولین بار در اصفهان در حال اجراست این مناطق پذیرش این مجموعه را ندارد و این باعث میشود کل این پروژه با شکست مواجه شود. لذا من آن دوستان گفتم اجازه بدهید این مجموعه رشد پیدا کند و فرهنگ پذیرش آن در جامعه نهادینه بشود؛ سپس بر اساس تواناییها و ارزشهایی که این مجموعه ایجاد میکند ما در مناطق محروم هم مجموعهای مشابه این را با امکانات بهتر مهیا خواهیم کرد. آن زمان پذیرش حرف بنده شاید قدری غیرممکن به نظر میرسید اما امروز هم مردم جنوب شهر اصفهان و هم شمال و شرق و غرب اصفهان با این مجموعه آشنا هستند و روش بهرهمندی از یک مجموعه سرپوشیده امنیت دار را درک کردند و این نگاه مثبت به این مجموعه در افکار عمومی شکلگرفته است و زمان آن رسیده که ما برای مردم شمال شهر مکانی بهتر از مجموعه فعلی را به وجود بیاوریم چراکه آنها حق برخورداری از بهترینها را دارند و در روزهای تعطیل و آخر هفته ما شاهد آن هستیم که بیشترین خریداران از مناطق شمالی و محرومتر به سیتی سنتر مراجعه میکنند و خریدهای عمده خود را در این مکان انجام میدهند و این فرهنگ ایجادشده است که با توجه به تخفیفهایی که در این مجموعه وجود دارد خرید از این مجموعه میتواند کمکهزینهای به اقتصاد زندگی آنها باشد؛ بنابراین بعد از گذراندن این تجربه حالا نوبت به مردم شمال شهر اصفهان است که از این امکانات بهرهمند شوند و ما هم به تعهد 10 سال پیش خود عمل کنیم. حالا وقت از بین بردن تفاوتها و ایجاد برابری بین شمال و جنوب شهر است.
نوسان: در این پروژه چه خدمات و امکاناتی شامل حال شهروندان شمال شهر اصفهان میشود؟ درواقع می¬خواهیم مزیتهای احداث این ابَرپروژه را از زبان شما بشنویم.
ما با اجرای این پروژه میتوانیم به کاهش ترافیک و نهایتاً به کاهش آلودگی هوا در شهر اصفهان کمک کنیم. وقتی آمار نشان میدهد روزهای پنجشنبه و جمعه 60 تا 70 درصد از افرادی که به سیتی سنتر جنوب میآیند از مناطق شمالی مثل منطقه 7 هستند باید در نظر بگیریم که این افراد مسافتی 14 تا 15 کیلومتری را طی میکنند تا به این مجموعه برسند و برای طی کردن این مسافت 1.5 تا 2 لیتر بنزین مصرف میشود که قطعاً در آلودگی هوا بیتأثیر نیست؛ اما وقتی این امکانات را در نزدیکی محل زندگی این افراد محیا کنیم با کاهش مسافتها به کاهش ترافیک و کاهش آلودگی هوای شهرمان کمک کردهایم و علاوه بر این هزینههای رسیدن این افراد به یک مجموعه چندمنظوره را کاهش دادهایم و این فرصت را برای شهروندان شمال شهر محیا میکنیم که مثل ساکنین جنوب شهر روزانه و با نگاه تفریحی و به دلیل نزدیکی به محل زندگیشان به مجموعه فدک مراجعه کنند و شهروندان ساکن خیابان کاوه، هسا و ملک شهر و غیره هم این فرصت برابر برخوردار شود. اینکه در یک فرصت برابر ساکنین شمال شهر هم بتوانند از این امکانات به نفع گذران وقت خوشان استفاده کنند. همچنین جمعیت زیادی از مردم شمال شهر فاقد خودرو شخصی هستند که اگر این امکانات در نزدیکی محل اسکان آنها باشد راهتر از این امکانات بهرهمند میشوند و ما برای آرامش و آسایش این افراد فکر کردهایم.
همچنین طبق آمار ما سالیانه حدود 4 میلیون مسافر چادر خواب در اصفهان داریم که این مسافرین در کمپ باغ فدک مستقر میشوند. این افراد اوقات فراغت خودشان را چگونه میگذرانند؟ نیازها و خریدهای خودشان را چگونه برطرف میکنند؟ طبق آمار یک گروه از بازدیدکنندگان از مجموعه سیتی¬سنتر فعلی همین مسافرین هستند که بازهم طی کردن این مسافت باعث آلودگی هوا و ترافیک شهری میشود. لذا این جمعیت 4 میلیونی در طول سال هم با احداث پروژه جدید فدک با حداقل مسافت میتوانند از امکاناتی مشابه سیتی¬سنتر فعلی بهرهمند شود که بهره¬مندی حداکثری از این پتانسیل 4 میلیون نفری از مزایای دیگر پروژه فدک است.
علاوه بر این منطقه 7 دارای جمعیتی 210 هزارنفری است که شما به این جمعیت، جمعیت ملک شهر، خانه اصفهان، چمران، زینبیه و کاوه را هم باید اضافه کنید؛ یعنی پروژه فدک میتواند یک محیط 500 هزارنفری را تحت شعاع خود قرار میدهد. جمعیت انبوهی که نیمی از آن را هم در جنوب شهر نداریم و از الآن میتوانم بگویم پروژه فدک قطعاً در هزینه زندگی مردم منطقه 7 تأثیری بین 100 تا 200 هزار تومان را خواهد گذاشت و بین 10 تا 40 درصد هزینه سبد خرید خانواده را کاهش میدهد.
نکته بعدی بحث 70 الی 80 مغازهای است که در خیابان گلستان در دو طرف خیابان وجود دارند و ما شاهد این هستیم که تعداد ماشینهای پارک شده در کنار این خیابان از تعداد ماشینهای عبوری در این خیابان بیشتر است. چون هیچیک از مغازههایی که در این خیابان احداثشده است جای پارک و پارکینگ ندارند لذا ترافیک زیادی در این منطقه ایجاد میشود که با احداث سیتیسنتر فدک ما این پارکینگ خیابانی را به یک پارکینگ امنیت دار مسقف تبدیل می¬کنیم و پیشبینی ما این است که 60 درصد از ترافیک خیابان کاوه به سمت گلستان و ملک شهر و خروجی خیابان کاوه به خارج از شهر کاسته خواهد شد.
با کاهش ترافیک هم قطعاً یکی از یکی از مهمترین ناهنجاری اجتماعی یعنی بحث نزاعهای خیابانی هم کاهش مییابد چراکه این نزاعها در خیلی از موارد به دلیل پارک ماشین، توقفها و بحثهای ترافیکی است که احداث این مجموعه میتواند منجر به کاهش این نزاعهای خیابانی شود و کاهش این نزاعها باعث کاهش زندانیان ناشی از نزاع خیابانی میشود.
نوسان: پروژه فدک دقیقاً از چه زمانی کلید خورده است و پیشبینی شما این است که چه زمانی به بهرهبرداری می¬رسد؟
تحقیقات این پروژه از دو سال و نیم پیش شروع شد و زمین این مجموعه خریداری شد و حدود یک سال و نیم درگیر مسائل مجوز بودیم اما استارت عملیات اجرایی آن از اسفند سال 1395 آغاز شد. الآن حدود 9 ماه از عملیاتی اجرایی آن میگذرد و 90 درصد سازه پروژه را تمام کردهایم.
یادم هست در اولین بازدیدها خانم مینو خالقی از این پروژه دیدن کردند و با دیدن زمینی که فقط گودبرداری شده بود گفتند اتمام این پروژه 7 الی 8 سال طول میکشد که من به ایشان گفتم چند ماه دیگر تشریف بیاوردید و پیشرفت کار را ببینید؛ اما چرا این پروژه چندساله در چندین ماه اینهمه پیشرفت داشته است؟ دلیلش این است که ما تجربه پروژه سیتیسنتر جنوب شهر را داریم و خطاها و توقفهای ناگهانی را برای اصلاح نقشه داشتیم در این پروژه نداشتیم.
پیشبینی ما این است که تا 2 سال دیگر یعنی اواسط سال 1398 به بهرهبرداری خواهد رسید و مردم میتوانند از آن استفاده کنند و مسافران نوروزی سال 1399 میتوانند از امکانات این مجموعه برخوردار شوند.
نوسان: روند اجرایی این پروژه را از مکانیابی مجموعه تا اخذ مجوزها و جدول زمانبندی برایمان تشریح میکنید؟
مکانیابی یکی از اصول اولیه تمام پروژههای خدماتی است چه شاپینگ مال چه شهرک سلامت و هر پروژهای مکانیابی و دسترسی درستی نداشته باشد ناموفق است. ما حدود 6 ماه روی این پروژه تحقیق کردیم و مکان موردنظر را مناسب دیدیم. مکانهای بسیار زیادی به ما برای احداث این پروژه پیشنهاد شد که اگر ما آنها را انتخاب میکردیم با شکست مواجه میشدیم؛ مثلاً یکی از پیشنهادها مکانی در نزدیکی ورزشگاه نقشجهان بود که به دلیل سرعت زیاد ماشینها و تردد کامیونها و عبور یکجهتِ در این مکان میتوانست این پروژه را با شکست مواجه کند. مکان دیگری در ملک شهر پیشنهاد شد که باز به دلیل مشکلات تردد و بحثهای ترافیکی رد شد چراکه همین الآن مردم برای تردد در رباط سوم و ملک شهر و خانه اصفهان با مشکل مواجه هستند.
مکانی که انتخابشده است از 4 طرف آزاد است و هیچگونه سایهای روی ساختمانهای مجاور نمی¬اندازد. سمت راست مجموعه و در قسمت شرقی یک خیابان 36 متری است که روبروی آن یک پارک قرارگرفته است. سمت شمال پروژه یکی از بزرگترین میادین اصفهان یعنی میدان حج قرار دارد که کنار این مسیر سرویس رو وجود دارد. همچنین در سمت چپ و غربی پروژه یک خیابان 20 متری اختصاصی کشیده شده است و سمت جنوب پروژه یک پارک و زمین آزاد قرار دارد که نشان میدهد این مکان از چهار طرف آزاد است. غیرازآن خیابان 36 متری ما یک خیابان 18 متری اختصاصی هم در سمت شرق در نظر گرفتهایم که مراجعه¬کندگان از آنجا وارد پارکینگ خواهید شد و بسیار لوکیشن خوبی برای این پروژه در نظر گرفتهشده است.
اما در مورد مرحله بعد از مکانیابی یعنی مرحله اخذ مجوزها باید بگویم بهجز یک اداره همه دستگاهها برای صدور مجوزها با ما همکاری بسیار خوبی داشتهاند. پروانههای قبلی این مکان متعلق به آقای کسائیان بوده که بهمنظور احداث یک دانشگاه و یک شهرک سلامت کوچک بوده که در سال 1389 این مجوزها گرفتهشده است و ما آن را گرفتیم و ادغام کردیم که این کار تا اسفند سال گذشته زمان برد.
جدول زمانبندی ما سهساله است و سهساله هم به بهرهبرداری میرسد البته تلاش میکنیم در کمتر از این زمان به نتیجه برسد و پیشبینی ما حدوداً دو سال و 8 ماه یا نهایتاً 10 ماهه است.
نوسان: درروند ساخت و پس از بهرهبرداری از این مجموعه ش بینی شما این است که پروژه میتواند برای چند نفر از مردم شهر اصفهان شغل ایجاد کند؟ (مستقیم و غیرمستقیم)
این مجموعه در پیشبینی ما روزانه 50 تا 70 هزار نفر ورودی خواهد داشت و 20 تا 30 هزار شغل تو منطقه ایجاد شود و قسمتی از معضل بیکاری را در این مناطق کم بکند و به همین نسبت فقر در این مناطق کم میشود و با کم شدن فقر به همان نسبت ناهنجاریهای اجتماعی کم میشود و این یک زنجیره است که میتواند منشأ اثرگذاریهای دنبالهداری باشد.
با کاهش فقر و آسیبهای اجتماعی امنیت هم بیشتر میشود و امنیت بیشتر رفاه بیشتر را به همراه خواهد آورد چون تجربههای قبلی نشان داده است با احداث مجموعههایی مثل سیتیسنتر یا شهرک سلامت باعث آبادانی و رونق بیشتر آن منطقه خواهد شد بهطور مثال زمینهای شهرک سلامت قبل از احداث این پروژه متری 300 هزار تومان بود و الآن با احداث این شهرک به متری 3 تا 5 میلیون هم رسیده است و این ارزشافزوده با احداث پروژههای اینچنینی میتواند باعث رونق کسبوکار ساکنین این مناطق شود.
نوسان: فکر میکنید راهاندازی این مجموعه بهصورت هفتگی میتواند چند نفر ساعت از اوقات فراغت مسافرین و ساکنین این منطقه را پوشش دهد؟
پیشبینی ما این است که این مجموعه میتواند بین 7 تا 10 ساعت در هفته اوقات فراغت ساکنین را پوشش دهد. همچنین برای مسافرین اگر مسافر یکروزه را در نظر بگیریم 2 ساعت و اگر مسافرین چندروزه را مدنظر قرار دهیم پیشبینی ما این است این افراد بین 10 تا 12 ساعت را در این مجموعه میگذرانند.
نوسان: در خصوص پیشخرید و شرایط واگذاری فروشگاههای تجاری قدری برایمان بیشتر توضیح دهید؟
در هیچکدام یک از پروژههایمان بیش از 7 تا 8 درصد بحث فروش را نداریم؛ آنهم واگذاری سرقفلی است. علت اینکه مدیریت آن در اختیار مجموعه خودمان باقی بماند. البته در این پروژه حدود 10 الی 15 درصد فروش داریم که آن را به بانکها و بیمهها و تعدادی هم به مردم واگذار میکنیم و بقیه را اجاره میدهیم که مقررات و کنترل آن دست خودمان باشد تا سطح کیفی و خدماتی هیچگاه افت پیدا نکند.
نوسان: تاکنون حضور چه برندها و شرکتهای تجاری در این مجموعه قطعی شده است؟ آیا برندی در این مجتمع وجود دارد که در سیتیسنتر سپاهان شهر وجود نداشته باشد؟
تمام برندهای سیتیسنتر جنوب در سیتیسنتر فدک هم حضور دارند منتها در سطح کوچکتر و با توجه به ظرفیت منطقه. بیشتر برندها ایرانی هستند و در 18 و 19 برند خارجی هم که حضور دارند بهصورت اوت لت (Outlet) حضور دارند و چراکه امروزه اوت لتها به دلیل قیمت کمتر در بیشتر کشورها جذابیت بیشتری دارند.