تحلیلگران بازارهای مالی و سرمایهگذاران عمده مخصوصا فعالان بورس تهران، به دقت وضعیت نوسانات ارزی، سیاستهای اقتصادی و تحولات جهانی را پیگیری میکنند. در واقع، این تحولات میتواند مسیر حرکت بازار را بهشدت تحتتاثیر قرار دهد و با در نظر گرفتن تجربههای گذشته، فعالان بازار بهطور محتاطانه وارد معاملات میشوند. در روزهایی که نوسانات بازار ارز و قیمت طلا به یکی از دغدغههای اصلی بازار تبدیل شده است، همچنان شاهد توجه معاملهگران به برخی نمادهای کلیدی مانند صندوقهای طلا و شرکتهای بزرگ بورس هستیم.
در این میان، شرایط بازار سهام و نحوه واکنش آن به اخبار و تحولات سیاسی و اقتصادی نقش تعیینکنندهای در تعیین روند کلی بازار ایفا میکند. بررسی عواملی همچون تغییرات قیمت دلار، واکنش بازار به سیاستهای اقتصادی داخلی و بینالمللی و روند قیمت طلا، همگی میتوانند زمینهساز تغییرات قابلتوجه در رفتار سرمایهگذاران و همچنین روند بازار سرمایه باشند.
در نتیجه لازم است به بررسی دقیقتر تحولات اخیر بازار سرمایه، بورس تهران و همچنین وضعیت بازارهای طلا و ارز در عید سال۱۴۰۴ پرداخته و چالشها و فرصتهایی که ممکن است در حفظ تداوم این روند برای سرمایهگذاران و فعالان بازار ایجاد شود، مورد تحلیل و بررسی قرار گیرند.
شروعی امیدوارکننده
بازار سرمایه سال۱۴۰۴ را با روندی مثبت آغاز کرد. در جریان معاملات روز پنجم فروردینماه، شاخص کل بورس با رشد 30627واحدی معادل 13/1درصد افزایش یافت و در سطح 2740714واحد ایستاد تا شروعی امیدوارکننده را رقم بزند. همچنین شاخص کل هموزن با رشد 5946واحدی(معادل 75/0درصد) افزایش یافت و عدد 801223 واحد را ثبت کرد.
این روند صعودی در حالی رقم خورد که نمادهای شاخصساز از جمله فملی، شپنا، وبملت، شستا، وغدیر و پارسان معاملات خود را در محدوده مثبت به پایان بردند و نقشی کلیدی در رشد بازار ایفا کردند. بهنظر میرسد بازار در غیبت برخی بزرگان همچون خودرو، خساپا، فولاد، فارس، وتجارت، کگل و کچاد توانست روز معاملاتی خوبی را به ثبت برساند.
ارزش معاملات خرد در اولین سهشنبه سال به سطحی قابلتوجه رسید که از بازگشت نسبی نقدینگی به بازار خبر میدهد. افزایش حجم و ارزش معاملات به همراه رشد شاخصها، امیدواری فعالان بازار را نسبت به ادامه روند صعودی در روزهای آتی افزایش داد. بهنظر میرسد سرمایهگذاران با نگاهی مثبت به چشمانداز اقتصادی سال جدید، تمایل بیشتری به خرید سهام نشان دادهاند که این افزایش رغبت تا آخرین روز معاملاتی عید نیز همراه بازار باقی ماند.
در مجموع، نخستین روز معاملاتی سال جدید، نوید روزهای پررونقتری را برای بورس تهران داد و میتوان امید داشت که در صورت ثبات شرایط اقتصادی و سیاسی، بازار سرمایه میتواند در مسیر رشد قرار بگیرد.
عقبنشینی تردید در روز سبز
پس از روزهایی که فروشندگان عملا افسار معاملات را در نظر گرفته بودند، بازار سرمایه در دومین روز کاری سال جدید نیز توانست با جریانی مثبت، نگاهها را دوباره بهسمت خود جلب کند. افزایش تقاضا در نمادهای بزرگ و تاثیرگذار، بههمراه رشد تدریجی شاخصها، نشانههایی از بازگشت نسبی اعتماد به بازار را به نمایش گذاشت. این روند در شرایطی شکل گرفت که نوسانات شدید در بازارهای ارز و طلا، معاملهگران را در انتخاب مسیر مناسب سرمایهگذاری مردد کرد و این تردید تاکنون نیز پابرجاست.
در روز ششم فروردینماه شاخص کل بورس با رشد 25577واحدی، به سطح 2766293واحد رسید و بازدهی 93/0درصدی را ثبت کرد. در این میان، نمادهای شاخصساز بازار نیز عملکردی مثبت داشتند و به رشد هرچه بیشتر شاخص کل کمک کردند. از سوی دیگر، شاخص هموزن نیز با رشد 3168واحدی، در محدوده 804395 واحد قرار گرفت و 4/0درصد افزایش یافت.
در میان نمادهای اثرگذار، سهمهایی نظیر فملی، فارس، وبملت، شتران، شپدیس، شپنا و وپاسار در محدوده مثبت معامله شدند. این رشد باعث شد تا بخشی از سرمایهگذاران که در روزهای گذشته رویکردی محتاطانه داشتند، بار دیگر بهسمت سهام بنیادی و ارزنده گرایش پیدا کرده و نقدینگی را به جریان معاملات وارد کنند.
فرابورس نیز همسو با بورس، روزی مثبت را پشت سر گذاشت. شاخص کل این بازار با ۱۳۱واحد افزایش، به سطح 24582واحد رسید و رشد 54/0درصدی را تجربه کرد. شاخص هموزن فرابورس نیز با ۳۰۵ واحد افزایش، در سطح 136900واحد قرار گرفت که از بازدهی 22/0درصدی حکایت دارد. نمادهای برجستهای مانند آریا، فزر، کگهر، شگویا، ساوه و بپاس از جمله نمادهای مثبت این بازار بودند که توانستند بر جهت کلی معاملات تاثیرگذار باشند.
روند صعودی بازار سرمایه در نخستین روزهای سال۱۴۰۴ نشان میدهد که بخشی از معاملهگران نسبت به آینده خوشبینتر شدهاند اما با توجه به نوسانات بازارهای جهانی، تغییرات نرخ ارز و شرایط اقتصادی کشور، باید دید که این روند میتواند در روزهای آینده تداوم داشته باشد یا خیر.
حکمرانی طلا در اولین هفته سال
در هفته منتهی به ۸فروردین، طلا همچنان در مسیر رشد حرکت کرد و انس جهانی توانست در چهارمین هفته صعودی خود، به سطح ۳۰۷۵ دلار برسد و بازدهی 2درصدی را ثبت کند. افزایش نااطمینانیهای اقتصادی، سیاستهای ترامپ در حوزه تجارت جهانی و تنشهای ژئوپولیتیک، باعث شد که تقاضا برای طلا بهعنوان دارایی امن افزایش یابد. در منطقه، ایران بالاخره به نامه ترامپ پاسخ داد و گمانهزنیها درباره گشایشهای دیپلماتیک را تقویت کرد. این رویداد میتواند در ادامه مسیر بازارهای مالی تاثیرگذار باشد.
انتشار دادههای اقتصادی در آمریکا نشان داد که شاخص PCE بیش از انتظار افزایش یافته است که میتواند فشارهای تورمی را تقویت کند. از سوی دیگر، پیشبینیها درباره سیاستهای پولی فدرالرزرو نشان میدهد که احتمال کاهش نرخ بهره بین ۵۰ تا ۷۵ واحد پایه در سال۲۰۲۵ وجود دارد. این عوامل، به رشد قیمت طلا دامن زدهاند. در بازار داخلی نیز نرخ دلار به کانال ۶رقمی وارد شد و نسبت به آخرین روزهای اسفند، حدود ۱۰هزارتومان افزایش یافت و این روند صعودی در نرخ ارز، همراه با رشد انس جهانی، باعث جهش قیمتها در بازار طلا شد.
هر گرم طلای ۱۸عیار نیز در 483/8میلیون تومان معامله شد و در این بین نکته قابلتوجه، افزایش چشمگیر حباب قیمتی طلاست، بهطوریکه حباب هر گرم طلای ۱۸عیار به ۸۵۰هزارتومان رسیده است. این موضوع نشان میدهد که تقاضا برای طلا، فراتر از ارزش واقعی آن حرکت کرده و سفتهبازی در بازار افزایش یافته است. از طرفی، قیمت سکه امامی به ۹۹میلیون تومان رسید که نسبتبه آخرین هفته سال گذشته، ۱۹میلیون تومان رشد را نشان میدهد. همزمان، حباب سکه نیز به 24481میلیون تومان افزایش یافت که سطح بیسابقهای محسوب میشود.
همانطورکه انتظار میرفت بازار گواهی سپرده سکه طلا نیز همسو با این روند حرکت کرد. درحالیکه سال گذشته، مرکز مبادله نقش مهمی در عرضه شمش و سکه داشت، تاکنون در سال جدید هیچ حراجی در این بازار برگزار نشده است. در سال۱۴۰۳ مجموعا ۱۶تن شمش طلا و ۸۳۳هزار قطعه انواع سکه در این بازار معامله شد که شامل ۳۷۵هزار قطعه ربعسکه، ۱۰۲هزار نیمسکه و ۳۵۶هزار سکه تمام بود. این آمار نشان میدهد که بازار طلا همچنان یکی از مهمترین مقاصد سرمایهگذاری در کشور محسوب میشود.
با ورود به سال۱۴۰۴، توجهها به عوامل تاثیرگذار بر روند بازارهای مالی افزایش یافته است. سیاستهای پولی آمریکا، وضعیت مذاکرات ایران و تحولات بینالمللی، همگی نقشی کلیدی در تعیین مسیر آتی طلا، دلار و سایر داراییها ایفا خواهند کرد. در نخستین هفته سال، مشخص شد که طلا همچنان بهعنوان یک گزینه جذاب برای سرمایهگذاران باقی مانده و روند افزایشی آن ادامه دارد. حال باید دید که در ادامه سال، این روند به رکوردهای جدید منجر خواهد شد یا بازارها با تغییر مسیر روبهرو خواهند شد.
در انتظار صعود
در سومین روز معاملاتی سال مصادف با شنبه ۹فروردینماه، شاخص کل بورس با رشد ۱۱۷۵۱واحدی، به سطح ۲۷۷۸۰۴۲واحد رسید. در همین حال، شاخص کل هموزن بورس با افت ۴۶واحدی به ۸۰۳۵۰۱واحد دست یافت. این موضوع نشان میدهد که اگرچه برخی نمادهای بزرگ و تاثیرگذار در بازار روند مثبتی داشتند اما نمادهای کوچکتر عملکرد ضعیفتری را ثبت کردند.
در این روز نیز بازار طلا همچنان در کانون توجه قرار داشت. پس از بازگشایی منفی بازار در ابتدای هفته گذشته، قیمت صندوقهای طلا بلافاصله برگشت و شنبه هم شاهد رشد قابلتوجهی در این بخش بودیم. با تثبیت قیمت دلار در حدود ۱۰۵هزار تومان، حباب سکه آبشده و شمش طلای ۲۴عیار بهشدت افزایش یافته است. به همین دلیل، خرید سنگین روی صندوقهای طلا ادامه دارد و بازارهای مالی ایران تقریبا بهسمت طلا کشیده شده است. در این وضعیت، تقاضا برای طلا بهدلیل افزایش تنشها و جنگ در منطقه همچنان بالاست.
شنبه اما در بازار سهام، روز نسبتا متعادلی بود. بیشتر رشد بازار بر دوش نمادهای بانکی، بهخصوص وبملت قرار داشت. اخبار مربوط به تسعیر داراییهای ارزی و سودهای ناشی از آنها، این نمادها را مورد توجه قرار داده است اما در نهایت، ۵۷درصد از نمادها منفی بسته شدند. ارزش معاملات به حدود 7هزار میلیارد تومان رسید ولی با توجه به افت قیمتها در اسفندماه، بهنظر میرسد سهامداران در شرایطی نامساعد قرار دارند. اگر جو تنشها کاهش یابد و تقاضا برای طلا فروکش کند، بازار سهام ممکن است بهسرعت وارد صفهای خرید شود.
در عرصه سیاست، ایران بالاخره به نامه ترامپ پاسخ داد که بسیاری آن را نشانهای از تغییرات احتمالی در سیاستهای تعامل با آمریکا میدانند. این پاسخ امیدها را برای کاهش تنشها زنده نگه میدارد که البته این انتظار تا زمانی که ترامپ به جواب ایران، پاسخی رسمی ندهد ادامه خواهد داشت. تا آن زمان، خرید طلا همچنان ادامه خواهد داشت و بسیاری منتظر خواهند ماند تا سمت و سوی تحولات سیاسی بعدی مشخص شود.
یک پایان دوستداشتنی
بازار سرمایه در آخرین روز معاملاتی عید با رشد قابلتوجهی همراه بود و شاخص کل بورس توانست با افزایش ۳۲۶۵۲واحدی، به سطح ۲۸۱۰۷۰۹واحد برسد که از رشد 18/1درصدی حکایت دارد. این روند صعودی در شاخص کل هموزن نیز دیده شد، بهطوریکه این شاخص با ۴۸۶۵واحد افزایش در سطح ۸۰۸۳۷۰واحد قرار گرفت که رشدی معادل 61/0درصدی را نشان میدهد.
بازار سهام در روز یکشنبه با روندی مثبت روبهرو بود و در پایان معاملات، حدود ۷۰درصد از نمادها در محدوده مثبت بسته شدند. از ابتدای روز، جو بازار مثبت بود و بهنظر میرسید معاملهگران با خوشبینی به ادامه تعطیلات نگاه کرده و تصمیم به خرید سهام گرفتند. صفهای خرید در صندوقهای اهرمی و برخی نمادهای پر حجم مانند دارایکم و حتی برخی سهام کوچک که شاهد افت زیادی بودند، این خوشبینی را تقویت کرد. با این حال، نگرانیها از اخبار منفی در روزهای تعطیل، باعث شد ارزش معاملات محدود و در حدود ۶هزارمیلیارد تومان باقی بماند.
در تعطیلات سالهای گذشته، بازارها شاهد تغییرات قابلتوجهی بودهاند. دو سال پیش، توافق صلح ایران و عربستان در هفته دوم عید اعلام شد که کاهش تنشهای منطقهای و افت قیمت دلار و طلا را در پی داشت. سال گذشته نیز تنشهای نظامی بین ایران و اسرائیل شدت گرفت و موجب افزایش نوسانات در بازارهای مختلف شد. امسال اما بازارها با دیدگاهی محتاطانه به تعطیلات دوم عید وارد میشوند زیرا دلار در محدوده ۱۰۵هزار تومان و طلا در اوج قیمتی خود قرار دارند. همچنین بازار سهام همچنان نسبتبه روزهای بعد از تعطیلات تعطیلات و اخبار احتمالی آن نگران است.
در مورد صندوقهای طلا، بعد از رشد اخیر، در روز مذکور شاهد شناسایی سود و فروش از سوی برخی معاملهگران بودیم. اختلال در محاسبه NAV صندوقها بهدلیل تغییرات قیمت سکه بورسی نیز فشار فروش را بیشتر کرد اما این منفی بودن به معنای نگرانی جدی از اخبار مثبت پساتعطیلات نیست. بیشتر معاملهگران همچنان انتظار دارند که اخبار بد به بازار وارد شود.
در نهایت، نمیتوان انکار کرد که دلار ۱۰۵هزار تومانی به یکی از دغدغههای بزرگ سهامداران تبدیل شده است. سیاستهای بانک مرکزی در مورد نرخ دلار رسمی، بهویژه در شرایطی که نرخ رسمی کمی کاهش یافته، موجب بدبینی سهامداران به آینده این نرخ و تاثیر آن بر بازار سهام شده است. بسیاری از سرمایهگذاران منتظر هستند تا ببینند تغییرات در بازار ارز چگونه بر عملکرد شرکتها و قیمتها تاثیر خواهد گذاشت.
دوگانه ترس و امید
با ورود به سال۱۴۰۴، بازار سرمایه ایران در شرایطی پیچیده و پرتحولی قرار دارد که هم چالشها و هم فرصتهای بزرگی را برای سرمایهگذاران به ارمغان آورده است. در این سال، شاخصهای بورس و نوسانات بازار ارز و طلا بر میزان ریسک و بازدهی سرمایهگذاریها تاثیرگذار خواهند بود. رشد اولیه بورس در روزهای آغازین سال نو، امیدواریهایی برای ادامه روند مثبت ایجاد کرد اما تردیدهای موجود در مورد تغییرات اقتصادی و سیاسی کشور، این خوشبینیها را در سایهای از احتیاط قرار داد.
با توجه به نوسانات ارز و طلا و همچنین تاثیر تحولات بینالمللی و داخلی بر تصمیمات سرمایهگذاران، بهنظر میرسد که بازار سهام و سایر داراییها در سال۱۴۰۴ به مسیری پر از فراز و نشیب وارد شده است. با توجه به حاکمیت طلا و افزایش تقاضا برای این فلز گرانبها، بسیاری از سرمایهگذاران ممکن است ترجیح دهند که نقدینگی خود را بهسمت داراییهای امن سوق دهند. این تغییرات در بازار، میتواند در کوتاهمدت تاثیرات متفاوتی را بر روند کلی بورس و بازارهای دیگر بگذارد.
در این میان، تحلیل دقیق شرایط اقتصادی و روندهای بازار میتواند به سرمایهگذاران کمک کند تا در این دوران پرچالش، بهترین تصمیمات را اتخاذ کنند. در نظر گرفتن رویکردهای تحلیلی و استفاده از دادهها و روندهای موجود میتواند به کشف یک فرصت سرمایهگذاری بزرگ منجر شود.
برای آن دسته از سرمایهگذاران و فعالان بازار که بهدنبال شفافیت در تصمیمگیری و بهرهبرداری از فرصتهای موجود هستند، پیگیری دقیق تحولات اقتصادی و تحلیل روندهای بازار در طول سال۱۴۰۴ از اهمیت ویژهای برخوردار خواهد بود. از این رو، برای آنهایی که در تلاش برای یافتن مسیر بهینه سرمایهگذاری در این سال هستند، مطالعه و بررسی دقیقتر این روندها میتواند به اتخاذ تصمیمات آگاهانهتری منجر شود.