اقتصادبازار: مديرکل دفتر صنايع نساجي و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: با وجودی که سالانه 10 میلیون دلار فراورده نساجی به طور رسمی وارد کشور می شود اما میزان قاچاق این محصولات در سال 1.5 میلیارد دلار است.
گلنار نصرالهی در همایش ملی بررسی جایگاه صنعت نساجی در پساتحریم، با اشاره به اینکه صنعت نساجی ایران دارای یک اشکال عمده است، افزود: در سایر کشورها صنعت نساجی از صنعت پوشاک آغاز می شود ولی در ایران از ریسندگی وبافندگی این صنعت شکل گرفته است. وی بیان کرد: توسعه صنعت پوشاک منجر به توسعه نساجی در بخش ریسندگی و بافندگی می شود.
مديرکل دفتر صنايع نساجي و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت میزان قاچاق فرآورده ای نساجی به ایران را 1.5 میلیارد دلار در سال برشمرد و گفت: این در حالیست که 10 میلیون دلار به صورت رسمی وارد کشور می شود. وی اختلاط کالاهای داخلی با وارداتی در بازار پوشاک را یکی از چالش های پیش روی این بخش برشمرد و گفت: متاسفانه سلیقه مردم در خرید پوشاک، خرید کالای خارجی است در حالیکه تولیدات داخلی، بسیار با کیفیت از همتای خارجی است. نصرالهی افزود: بسیاری از تولیدات داخل با مارک های خارجی در بازار عرضه می شود و این موضوع مانعی برای برندسازی کالاهای تولید داخل ایجاد کرده است.
وی از تشکیل کمیته ای ویژه به دستور رئیس جمهور با تشکل های نساجی در راستای تهیه سند راهبردی پوشاک خبر داد و گفت: برای برندسازی پوشاک ایران اقداماتی در نظر گرفته شده که راه اندازی شهرک های پوشاک از جمله آن بوده که کلنگ ساخت آن در تهران زده شده است.
مديرکل دفتر صنايع نساجي و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت افزود: با توجه به نقش استان اصفهان در صنعت نساجی به زودی گلنگ شهرک پوشاک بر زمین زده خواهد شد.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت کشور در این همایش با اشاره به بالندگی صنعت نساجی نسبت به سایر صنایع، گفت: در تدوین سند راهبردی وزارت صنعت، نساجی جایگاه ویژه ای دارد.
محسن صالح نیا اصفهان را یکی از قطب های اصلی نساجی کشور دانست و افزود: سهم دولت در صنایع نساجی در حد صفر بوده و این بخش خصوصی کامل است. وی نوسازی واحدهای صنعتی به ویژه نساجی را مهم ارزیابی کرد و بیان کرد: این نوسازی باید مستمر و مداوم باشد تا بتوان تولیدات به روز در بازارهای داخلی و خارجی عرضه کرد. وی از صنعتگران دعوت کرد که در شرایط اقتصادی پساتحریم، طرح های نوسازی واحدهای خود را به وزارت صنعت ارایه کنند و گفت: تشکل های صنعتی استانی می توانند با شناسایی واحدهای متوسط و بزرگ، طرح ها و پروژه های نوسازی را به سازمان ها و صنایع اعلام و از معافیت و تسهیلات ویژه برخوردار شوند.
صالح نیا تولیدات صادرمحور صنایع نساجی را عامل موفقیت این بخش برشمرد و تاکید کرد: صنعت نساجی در صادرات ایران نقش و جایگاه ویژه ای دارد و با توجه به بازار کشورهای همسایه می توان شاهد صادرات قابل توجه محصولات این بخش بود. وی افزود: ارز مبادله ای برای واردات کالاهای مصرفی نساجی اختصاص نمی گیرد اما برای واردات مواد اولیه، بانک مرکزی یوزناس 6 ماهه و یکساله تعریف کرده است.
به گفته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت کشور، دستورالعمل بانک مرکزی برای این موضوع به استان ها ابلاغ شده و واحدهای نساجی می توانند از این امکانات برای تامین مالی و سرمایه در گردش خود استفاده کنند.
رئیس انجمن نساجی استان اصفهان نیز با بیان اینکه تعداد واحدهای نساجی دارای پروانه بهره برداری کشور 9 هزار و 818 واحد معادل 12درصد از واحدهای فعال صنعتی کشور است، گفت: این واحدها با سرمایه گذاری 78 هزار میلیارد ریال معادل پنج درصد از کل سرمایه گذاری انجام شده در صنعت کشور است که با ایجاد 297 هزار شغل صنعتی مستقیم، حدود 13درصد از کل اشتغال صنعتی کشور را در برمی گیرند.
مرتضی شاه کرمی با بیان اینکه بر اساس سرشماری نفوس و مسکن سال 1390 میزان شاغلین در صنعت نساجی، پوشاک و چرم کشور 647 هزار نفر معادل 21 درصد اشتغال کل کشور است، افزود: ارزش صادرات صنایع نساجی و پوشاک (بدون احتساب فرش ماشینی) 910 میلیون دلار است.
وی با اشاره به اینکه میزان ارزآوری در صنعت نساجی 9 برابر متوسط سایر محصولات صنعتی و 12 برابر صادرات غیر نفتی است، بیان کرد: در حال حاضر و با توجه به وضعیت جهانی صنایع نساجی و پوشاک و وضعیت نیروی کار و شرایط اقتصادی کشور، ایران پتانسیل صادرات بیش از 12 میلیارد دلار منسوجات پوشاک، کفش و چرم را در طول سال دارد.
به گفته رئیس انجمن نساجی استان اصفهان سرمایه گذاری به عمل آمده در حوزه نساجی 417 میلیون و 66 هزار و 18 ریال و معادل 10 درصد از سرمایه گذاری کل استان اصفهان است.
وی قاچاق گسترده و بی رویه کالاهای نساجی را بزرگترین تهدید واحدهای نساجی برشمرد و افزود: نرخ بهره بانکی 25 درصدی ایجاد امکان فروش بلندمدت را برای تولیدکننده داخلی فراهم نمی کند ولی فروشنده خارجی با تسهیلات بانکی با نرخ پنج درصدی می تواند به صورت بلندمدت به بازار ایران کالا ارسال کند.
شاه کرمی تاکید کرد: در صورت ایجاد یک عزم ملی و همگانی با حمایت از صنعت نساجی و پوشاک و تلاش همگانی در مبارزه با قاچاق منسوجات، علاوه بر عبور از دروازه های صنعتی شدن و ارزآوری بسیار بالا امکان حل مشکل اشتغال نیز توسط این صنعت مهیاست.
اقتصاددان برجسته کشور نیز در این همایش با بیان اینکه صنعت نساجی مساله سخت افزار ندارد، افزود: این صنعت در بخش نرم افزار با چالش روبروست و مسئولان و فعالان این بخش باید راه حلی برای آن پیدا کنند.
سیدعبدالحسین ساسان با اشاره به اینکه کشورهای غربی کل صنعت نساجی را به سایر کشورها انتقال دادند، افزود: ایران از این فرصت می تواند برای ارتقای صنعت نساجی در داخل و خارج بهره گیرد.
وی با اشاره به اینکه واحد تولیدی که با حمایت دولت سرپا باشد اگر تعطیل شود بهتر است، افزود: مدار اصلی فعالیت اقتصادی دریافت حمایت از دولت نیست بلکه حرکت در مسیر صحیح اقتصاد است و نباید از دولت انتظار حمایت داشت زیرا در هیچ جای دنیا دولت ها برانگیزاننده توسعه نبودند.
این اقتصاددان کشور مدار اصلی صنایع نساجی را شامل بخش های تامین مواد اولیه تا تولید و توزیع در ایران دانست و گفت: یک حلقه این مدار اصلی در ایران که مد و طراحی است به فراموشی سپرده شده و به دلایل ایدئولوژی مورد توجه قرار نگرفته است.
وی افزود: طراحی و مد به دلیل ایدئولوژی چپ گرایانه در ایران مورد هجمه و تخریب قرار گرفت و این در حالیست که دین اسلام چنین دیدگاه تخریبی نسبت به مد و طراحی نداریم.
ساسان همچنین مقابله با واردات را راهکار مناسبی برای حمایت از بخش نساجی ندانست و گفت: انحصار و بستن مرزها باعث افزایش بهره وری و توانمندسازی نمی شود بلکه مانند صنعت خودروسازی، صنعتی وابسته به دولت و حمایت ها ایجاد می کند.
وی با اشاره به دوران پسابرجام و رقابت با شرکت های بین المللی، تاکید کرد: تولیدکنندگان داخلی برای رقابت با شرکت های بین المللی آماده شوند و صنعت نساجی می تواند با حرکت بر مدار اصلی و ایجاد بخش طراحی و مد در بازار پوشاک نقش مهمی در حضور پررنگ در بازارهای داخلی و خارجی داشته باشد.
وی افزود: اگر این نقصان در زمینه برندسازی و طراحی صنایع پوشاک پر نشود همین واحدهای موجود فعال نیز از بین می روند./