بیش از ۲ هزار فعال رسمی (حقوقی) در بازار گردشگری برای دریافت تسهیلات جبرانی رکود کرونا در سامانه دولت ثبت نام کردند. با شیوع ویروس کرونا تمام بخشهای اقتصادی کشور متضرر شدهاند که علاوه بر آن شیوع این ویروس صنعت گردشگری را در جهان با رکودی قابل توجه مواجه کرد بهطوری که موجب شد اغلب فعالان بازار گردشگری در آستانه ورشکستگی قرار گیرند. حوزه گردشگری ایران نیز همانند سایر کشورها با چنین چالشی مواجه شد. از همین رو و با توجه به شیوع ویروس کرونا، دولت به منظور جلوگیری از تعطیلی برخی اصناف برای آنها تسهیلاتی را در نظر گرفت.
مبلغی که بهعنوان بسته نجات برای بازار گردشگری در نظر گرفتهشده دارای سود ۱۲ درصد است که به مدیران دفاتر خدمات مسافرتی این حوزه عرضه میشود. مبلغ کلی تسهیلات در نظر گرفته شده برای حوزه گردشگری ۳ هزار و۸۰۰ میلیارد تومان است که در ابتدا میزان پرداخت این وام به ازای هر نفر پرسنل در آژانسها و سایر شرکتهای گردشگری ۱۲ میلیون تومان بود که پس از نشست و مذاکرات پی در پی مبلغ این وام برای حوزه گردشگری ۴ میلیون تومان افزایش یافته و به ۱۶ میلیون تومان به ازای هر پرسنل رسید. در واقع دولت این وام را برای پرداخت حقوق به تعویق افتاده پرسنل در اختیار مدیران دفاتر خدمات مسافرتی قرار میدهد که بازپرداخت اقساط این تسهیلات بانکی با تعویق سه ماهه در نظر گرفته شده است. با شیوع ویروس کرونا تعداد کسبوکارهایی که از این امر زیان دیدهاند حدود ۳۵ رسته شغلی در کشور است که ۱۰ رسته آن با توجه به محدودیتهای منابعی که دولت داشت برای دریافت تسهیلات انتخاب شد که سهرسته مربوط به حوزه گردشگری و صنایعدستی است. این تسهیلات بانکی برای فعالان در بازار گردشگری که بیشترین زیان را از شیوع ویروس کرونا داشتهاند در نظر گرفته شده است که مراکز اقامتی، پذیرایی، تفریحی و سایر فعالان به تشخیص وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ازجمله آنها است. همچنین دفاتر خدمات مسافرت هوایی و گردشگری و صنایع دستی را نیز شامل میشود. این تسهیلات مشروط به حفظ مشاغل و براساس فهرست بیمه به ازای هر پرسنل شاغل پرداخت خواهد شود.
در همین راستا ولی تیموری معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» عنوان کرد: تاکنون بیش از ۲ هزار واحد فعال برای دریافت این تسهیلات ثبتنام و پرونده خود را تکمیل کردهاند که شامل ۲۲ هزار نفر پرسنل میشود که مشغول به کار در کسبوکارهای گردشگری هستند. این پرسنل در واقع همان تعداد پرسنلی هستند که بیمه تامین اجتماعی بودهاند و در سامانه کارا که زیرنظر وزارت کار است ثبت نام کردهاند و تا ۲۰ تیر نیز برای تکمیل ثبتنام خود فرصت داشتند. تیموری گفت: تعداد قابل توجهی از نیروی کار در بازار گردشگری به گونهای فعالیت دارند که بیمه تامین اجتماعی نبوده و فاقد کدبیمه کارگاهی هستند. وزارت گردشگری به جهت حمایت از این افراد که شامل راهنمایان، اقامتگاههای بومگردی و هنرمندان صنایعدستی میشوند همین تسهیلات را در نظر گرفته است که ثبتنام این افراد از ۱۷ تیر آغاز و تا پایان ماه ادامه خواهد داشت. به گزارش «دنیای اقتصاد» یکی از شروط لازم دریافت تسهیلات برای مدیران دفاتر خدمات مسافرتی اخراج نکردن نیروهای فعال در دفاتر خدمات مسافرتی است و در صورت اخراج حتی یک نیرو این وام به آنها تعلق نمیگیرد. از همین رو حرمت الله رفیعی رئیس هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران عنوان کرد: با در نظر گرفتن چنین شرطی به اغلب افرادی که برای دریافت این تسهیلات ثبتنام کردهاند وامی تعلق نمیگیرد. از سوی دیگر با توجه به نرخ سود ۱۲ درصدی که برای این تسهیلات در نظر گرفتهاند اصلا از نظر مالی دریافت چنین وامی برای ارائه دهندگان خدمات مسافرتی که به علت شیوع ویروس کرونا درآمد آنها صفر بوده است مقرون به صرفه نیست.