اقتصادبازار: نایب رییس اتاق اصفهان گفت: پس از برطرف شدن تحریم ها جذب سرمایه گذاری های خارجی از اولویت های مهم ایران خواهد بود و با توجه به اینکه ترکیه هم اکنون در بازار ایران در بعضی از موارد سهم قابل توجهی دارد سرمایه گذاری مستقیم و یا مشارکت با شرکت های ایرانی و یا تامین مالی پروژه ها جهت حفظ و افزایش سهم بازار ضروری است.
همزمان با دعوت SPX ترکیه از نمایندگان SPXاصفهان (مرکز مبادلات پیمانکاری فرعی اصفهان) برای بررسی راهکارهای مشترک همکاری ، اتاق بازرگانی استانبول "انجمن تجار و بازرگانان ترک و ایرانی" به صورت رسمی از «مصطفی رناسی »نایب رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اصفهان برای سخنرانی در این سمینار دعوت به عمل آورد.
«مصطفی رناسی»در این نشست گفت:کشور ایران در سال های گذشته شاهد رشد و شکوفایی چشمگیری در زمینه های علوم و فنون پیشرفته بوده است ولیکن به علت تحریمهای ایجاد شده بخشی از پتانسیل های اقتصادی آن به نحو مطلوب مورد بهره برداری قرار نگرفته است.
وی تصریح کرد:وجود منابع عظیم نفت ، گاز و معادن متعدد و متنوع همراه با منابع انسانی تحصیل کرده دانشگاهی و جوان و بازار مصرف بزرگ داخلی و همسایگان متعدد، موقعیت منحصربه فردی را جهت جهش اقتصادی ایران در سال های آینده مهیا نموده است.
رناسی انجام توافقات هسته ای با کشورهای 1+5 و رفع تحریم ها را باعث ایجاد شرایط متفاوت برای ایران دانست و گفت: هم اکنون روزانه شاهد ورود هیات های تجاری از کشورهای مختلف دنیا هستیم و قطعا رقابت سختی برای بازار ایران به وجود خواهد آمد.
وی یادآور شد:از اولویت های دیگر دولت ایران افزایش سطح تکنولوژی و هدایت شرکت های ایرانی به سمت تولید با کیفیت، در جهت صادرات می باشد که در این زمینه هم بنگاه های اقتصادی ترکیه می توانند سهیم باشند.
رناسی اظهار داشت :همانطوریکه گفته شد تعداد زیاد جوانان و نیاز آن ها به اشتغال مولد باعث حمایت دولت از تولید داخلی در مقابل واردات می گردد که بنگاه های کشور ترکیه می توانند در این راستا مشارکت نمایند.
نایب رییس اتاق اصفهان خاطر نشان کرد:استان اصفهان با 8/4 میلیون جمعیت دومین استان صنعتی کشور و دارا بودن 8 هزار واحد صنعتی فعال، تولید بیش از 7 میلیون تن فولاد، صنایع، نفت،گاز و پتروشیمی، صنایع نساجی،معادن متعدد و متنوع بویژه سنگ های تزیینی ساختمانی و دارا بودن نیروهای جوان تحصیلکرده دانشگاهی و کارگران ماهر و قرار گرفتن در بین ده شهر توریستی جهان با آثار تاریخی ارزشمند و آب و هوای معتدل و طبیعت زیبا، موقعیت مناسبی را برای سرمایه گذاری های خارجی جهت مشارکت در صنایع مختلف و همچنین ساخت هتل ها و ایجاد خدمات توریستی و مسافرتی فراهم کرده است .
«دارسان تاپچو» نایب رییس اتاق استانبول در این نشست انجمن تجار و بازرگانان ترک ایرانی گفت: میزان تجارت بین دو کشور از میزان 2/1 میلیارد در سال 2003 به بیش از 14 میلیارد دلار در سال2014 رسیده است و دو کشور به دنبال آن هستند تا این رقم تا سال 2020 به میزان 30میلیارد دلار افزایش یابد.
وی با اشاره به تشابهات فرهنگی، دینی و حتی زبانی دو کشور به 44 پروژه سرمایه گذاری ترکیه در ایران به ارزش 6 میلیارد دلار اشاره کرد و وجود تفاهم نامه های همکاری بین اتاق استانبول با اتاق های تهران، اصفهان و قزوین و نیز حضور بیش از 10هیات ایرانی در طی 5 سال گذشته در اتاق استانبول را نشان دهنده اهمیت این موضوع برای اتاق استانبول دانست.
"اغوژان کوکومانلی" مسوول تجارت خارجی وزارت اقتصاد ترکیه در این نشست با اشاره به برشمردن سه سناریوی تفاهم کامل، تفاهم با شرایط نامشخص در اجرای تفاهم و عدم تفاهم به عنوان سه نتیجه مذاکرات هسته ای ایران و 1+5، به تجار ترک نسبت به ورود فعالان اقتصادی غربی به بازار ایران هشدار داده و اعلام کرد در صورت توافق هسته ای بین ایران و کشورهای 1+5 تا سه سال ایران به عنوان اولین موضوع در اقتصاد جهانی مطرح خواهد بود.
وی به چهار موضوعی که شرکت های ترک به عنوان چالش های ورود به بازار ایران اشاره کرد و گفت: نحوه تعاملات و گردش مالی و بانکی، تعرفه های گمرکی و زیر ساخت های گمرکی، پایین بودن میزان سرمایه گذاری دو کشور در یکدیگر و نیز پیچیدگی قوانین و مقررات در ایران به ویژه در زمینه مالیات دغدغه های اصلی شرکتهای ترک است که دولت برای هر یک از این موضوعات در حال چاره اندیشی است.
وی رفع موانع بانکی و مالی را نخستین و قطعی ترین رخداد بعد از توافق هسته ای دانسته که در کنار «پیمان همکاری های گمرکی دو کشور» که در سال 2015 در 266 ردیف، کاهش گمرگ در دو کشور را شامل شده است و استفاده از "آژانسسرمایه گذاری نخست وزیری" برای حمایت از سرمایه گذار در ایران و نیز استفاده از پتانسیل مناطق آزاد تجاری مانند منطقه تجاری ارس، اروند رود، عسلویه و چابهار، می تواند دغدغه های شرکت های ترک را رفع نماید.
وی همچنین از تلاش دولت ترکیه برای راه اندازی بانک دولتی ایران و ترکیه خبر داد .
«زادبوم»رایزن بازرگانی جمهوری اسلامی ایران در ترکیه با اشاره به آشنایی ایرانیان با ترکیه که ناشی از سفر متعددایرانیان به این کشور است،گفت: مهمترین مشکل تجار ترک عدم آشنایی با ایران و فرصت های آن است ، اگر چه بعد از برداشتن تحریمها ایران شرکت های ترکی را که در دوران تحریم ها به این کشور کمک کرده است رافراموش نمی کند لیکن در یک بازار رقابتی امکان موفقیت شرکت های ترک بدون داشتن مزیت مناسب، کم خواهد بود.
ایشان همچنین دریای عمان را گذرگاه مناسبی برای تجارت با چین شرکت های ترکی از طریق ایران دانستند که کمتر مورد استفاده قرار گرفته است.