در اولین همایش گوهرسنگ ها که در اتاق بازرگانی اصفهان با حضور روسای کمیسیون های معادن اتاق های ایران و اصفهان و فعالان این عرصه برگزار شد، نبود یک متولی واحد متمرکز بر فعالیت گوهرسنگ ها با توجه به گردش مالی بالایی که در این هنر صنعت وجود دارد، بعنوان موانع اصلی در مقابل رشد و توسعه فعالیت اقتصادی، اشتغالزایی و صادرات سنگ های قیمتی مطرح شد.
به گزارش خبرنگار اقتصاد بازار، احمد کریمی نایب رئیس کمیسیون معادن اتاق بازرگانی اصفهان ضمن خوشآمد گویی و استقبال از برگزاری این همایش در اتاق اصفهان، تلاش برای ایجاد توان رقابتی، واردات و صادرات سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی را مطرح کرد.
ابراهیم حبیب اللهی دبیر اجرایی همایش و مسئول کمیته فلزات و کانی های گرانبها با بیان آنکه چند تابعیتی فعالیت در رشته گوهرسنگ ها و نبود یک تشکل واحد مشکلاتی را برای فعالان این عرصه ایجاد کرده است، از اتاق های ایران و اصفهان درخواست نمود تا به ایجاد یک سندیکا و اتحادیه برای این رشته طبق سند ملی که در ۸ سال گذشته توسط ایمیدرو تنظیم شده است، بپردازند.
او، صنعت گوهرسنگ ها را دارای گردش مالی بالا عنوان کرد و توضیح داد: چندین برابر درآمد حوزه معدن، می توان از گوهر سنگ ها و سنگ های نیمه قیمتی درآمد و ترن اور اقتصادی کسب کرد و این در حالی است که در اقتصاد ایران، کمتر از یک درصد از پتانسیل این صنعت را داریم.
حبیب اللهی در صحبت از گروه هنرمندان زحمتکش در زمینه گوهرسنگ ها، نبود یک تشکل یا اتحادیه اختصاصی در این زمینه را از دغدغه های فعالان این عرصه عنوان کرد و افزود: ما را به تشکل های صنایع دستی، اتحادیه طلاوجواهر، آموزش فنی حرفه ای و ایمیدرو ارجاع می دهند و یک صنعتگر گوهرسنگ ها دقیقا نمیداند وابسته به کدام نهاد و تشکل است.
دبیر اجرایی همایش، عدم وضع قوانین واردات و صادرات و خام فروشی فراورده های کانی را از دیگر معضلات فعالان این عرصه است و گفت: انتظار داریم در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی برای ایجاد یک تشکل واحد، وضع قوانین طبق سند ملی گوهرسنگ ها که ایمیدرو تنظیم نموده است، تصمیم گیری شود.
مسئول کمیته فلزات و کانی های گرانبها، مبارزه با کالای قاچاق و قاچاقچیان را، دیگر معضل فعالان این عرصه دانست و گفت: به دلیل ورود سنگ های با کیفیت بالا به کشور توسط قاچاقچیان، دست و پای فعالان گوهرسنگ ها بسته است و توان رقابتی برای هنرمندان وجود ندارد. همچنین، تامین مواد اولیه در زمینه گوهرسنگ ها نیازمند کانی ها است که اگر این کانی ها تامین گردد، بخش عمده ای از بازار ایران فعال می شود.
به گفته حبیب اللهی، یکی از مزیت های گوهرسنگ ها در ایران، مربوط به صنایع دستی است که شامل هنرمندانی دارای تخصص در نحوه تراش است و جایگاه تراش سنگ های قیمتی با توجه به پتانسیل معدنی در ایران، هم تراز با ژاپن است که گویای اهمیت اقتصادی و ارزآوری این رشته برای کشور است.
در ادامه، رئیس کمیسیون معادن اتاق ایران از گردش مالی بالای 400میلیون دلاری گوهرسنگ ها خبر داد و افزود: زمانی که این سنگ ها به مرحله فراوری می رسد، ترن اور بالای 2/1تریلیون دلار را ایجاد می کند که حاکی از جذابیت این رشته است.
بهرام شکوری با بیان آنکه کشور ایران یک صدم سهم جهانی را دارد و باید یک درصد هم سهم بگیریم، اعلام کرد: با توجه به این پتانسیل فراوان در زمینه فلزاتی مانند مس، سنگ ها و کانی ها، می توانیم شعار مس به جای نفت و جایگزینی صادرات سنگ ها به جای نفت را مورد توجه قرار دهیم و از ارزش بالای مالی، ارزآوری و دیگر فرصت های اقتصادی بهره مند شویم.
او یادآور شد: هرچند معادن سنگ هایی مانند الماس، یاقوت و زمرد را در کشور نداریم یا شناسایی نشده اند و بیشتر واردکننده هستیم اما در مورد دیگر سنگ های نیمه قیمتی مانند لاجورد، عقیق، فیروزه با وجود معادنی در استان های خراسان و کرمان، فرصت هایی برای صادرات و کسب درآمد وجود دارد.
رئیس کمیسیون معادن اتاق ایران، ضرورت رفع موانع در مقابل ورود تکنولوژی، ایجاد برندینگ و تحقق عنوان تجاری برای عقیق و فیروزه ایران و دیگر کانی ها را با تمرکز بر گسترش تعاملات با کشورهای چین، هند، امریکا و امارات را مطرح کرد و افزود: حذف قاچاق در سایه تعدیل تعرفه ها و تسهیل گری در ضوابط گمرکی و قوانین اتفاق خواهد افتاد و می توان فرصت های بهره وری در این عرصه را تقویت کرد.
او با بیان نقش اتاق ایران، ایمیدرو و دیگر نهادها در تحقق اهداف حمایتی، خاطرنشان کرد: باید تلاش کنیم تا با تقویت صنعت گوهرسنگ ها و صادرات آنها یا فلزاتی مانند مس به توسعه اقتصادی کشور کمک نماییم.
هوشنگ شیشه بران، رئیس اتحادیه طلا و جواهر اصفهان و عضو هیات رئیسه اتاق اصناف اصفهان در اولین همایش گوهر سنگ های ایران در اصفهان، لزوم اصلاح قوانین گمرکی و تعرفه های مربوط به جواهرات و سنگ های قیمتی را از موارد مهم در مقابله با قاچاق مطرح کرد.
در این همایش، رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا در اصفهان با اذعان به ضعف قانون در این عرصه، پیشنهاد تشکیل یک کمیته مشترک برای اصلاح و وضع قوانین در زمینه صادرات سنگ های قیمتی را مطرح کرد.
محس طلامینایی در صحبت از جایگاه سنگ های قیمتی در ساخت طلا و جواهرات بویژه در نمایشگاه ها، از مظلوم واقع شدن و نادیده گرفتن پتانسیل سنگ های قیمتی در کشور ابراز تاسف کرد و افزود: لازم است دست به دست هم دهیم تا این هنر را توسعه دهیم. بویژه در شهرهایی مانند اصفهان که تولیدکنندگان و طراحان توانمندی داریم، توصیه می شود که طراحی های طلای خود را بر کاربرد سنگهای قیمتی و جواهرات متمرکز نمایند.
او، نبود آزمایشگاه استاندارد برای سنگ های قیمتی را از دیگر معضلات این عرصه دانست و آمادگی تشکل ها و فعالان عرصه طلا و جواهر برای احداث و تجهیز آزمایشگاه را بیان کرد.
همچنین، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا و جواهر کشور با ابراز تاسف از فراهم نبودن زیرساخت ها در کشور و بی توجهی به علم روز، گفت: به نظر می رسد ایمیدرو مسیر را اشتباه رفته است زیرا حوزه فعالیت آن، اکتشاف و استخراج معدن است و ربطی به گوهرسنگ ها ندارد.
سیدحجت شفاهی با بیان آنکه ایمیدرو باید بودجه خود در این زمینه را به بخش خصوصی واگذار نماید تا بخش خصوصی بتواند سند توسعه گوهرسنگ ها را به نتیجه برساند، اعلام کرد: از متولیان درخواست می کنیم تا توانمندی و پتانسیل سازمانی را به بخش خصوصی واگذار کنند.
شفاهی، توجه به بازاریابی سنگ های قیمتی و گوهرسنگ ها را ضروری دانست و گفت: از برخی کشورها ازجمله ارمنستان برای تعامل با ایران در زمینه گوهرسنگها درخواست هایی مطرح شده اما هنوز پاسخی دریافت نکرده اند که با توجه به ترن اور مالی بالا و فرصت های تجاری و ارزآوری، فرصت خوبی است که از آن استقبال کنیم.
در ادامه این همایش، مقالاتی درباره نخستین گزارش اکتشاف یشم در ایران، تجارت جهانی سنگ های قیمتی و مقایسه فعالیت دیگر کشورها ارائه شد.
فرزانه افسرطه