نخستین اجلاس مجمع شهرهای تاریخی ایران با شعار "شهر تاریخی شهر زندگی در اصفهان با حضور مقامات استانی و کشوری برگزار شد.

صیانت از بافت تاریخی به‌معنای برقراری جریان زندگی در آن است

علی قاسم‌زاده، شهردار اصفهان در نخستین اجلاس مجمع شهرهای تاریخی ایران گفت: با مروری بر وضعیت بافت و آثار تاریخی شهر اصفهان درمی‌یابیم که تنها برخی از این آثار احیا شده و در مدار و‌ چرخه فرهنگی شهر باقی مانده‌اند و اغلب آثار صرفا جنبه موزه‌ای پیدا کرده و یا وضعیتی بلاتکلیف دارند.

او افزود: باید توجه داشت که حفظ بافت و آثار تاریخی صرفا به‌معنای نگهداری از آن‌ها نیست، بلکه ضرورت دارد که این بافت مهیای زندگی شود و سرزندگی خود را حفظ کند. شهردار اصفهان با ابراز خورسندی از اینکه اصفهان مفتخر به میزبانی از نخستین مجمع شهرهای تاریخی کشور شده است، بیان کرد: امیدوارم این اتفاق، آغازگر مسیری باشد که در نهایت به احیاء و صیانت از بافت و آثار تاریخی کشور منتهی شود.

مقاوم‌سازی و پایداری بافت تاریخی در دستور کار «مجمع شهرهای تاریخی ایران» قرار گیرد

محمد آیینی، معاون وزیر راه و‌ شهرسازی در نخستین اجلاس مجمع شهرهای تاریخی ایرانبیان کرد: امروز در کشور بیش از ۸۳۰ هزار خانوار در بافت تاریخی سکونت دارند و ۳۳۰ هزار خانه ناپایدار در این بافت قرار دارد که جان ۵۰ هزار خانوار را در معرض خطر زلزله قرار داده است.

او تاکید کرد: مقاوم‌سازی، مرمت و ایجاد پایداری در بافت تاریخی باید در دستور کار جدی مجمع شهرهای تاریخی ایران قرار گیرد، چراکه حفظ جان شمار زیادی از مردم ساکن در این بافت ضرورت بسیار زیادی دارد.

معاون وزیر راه و شهرسازیاعلام کرد: آماده‌سازی بافت تاریخی برای سکونت اقشار مختلف جامعه به‌عنوان رکنی مهم در زنده نگه‌داشتن این بافت باید در دستور کار این مجمع قرار گیرد، چراکه گستردگی بافت فرسوده تاریخی یک افتخار قلمداد نمی‌شود و افتخار در این است که این بافت قابل‌سکونت باشد.

شهرها و روستاهای تاریخی کشور مصداقی از موزه های بدون سقف

مهدی جمالی‌نژاد، استاندار اصفهان در نخستین اجلاس مجمع شهرهای تاریخی ایران گفت: مجمع شهرهای تاریخی ایران، طرحی مشترک میان وزارت کشور، شهرداری اصفهان و‌ دیگر شهرهای تاریخی است که آغازگر خوبی برای یک جریان هدفمند در بازآفرینی بافت‌های تاریخی خواهد بود.

او افزود: شهرها در گذشته تنها بر مدار ارائه خدمات شهری اداره می‌شدند و به‌مرور، ارکانی همچون مسائل فرهنگی به این روند افزوده شد و امروزه نوآوری، دانش‌مبنایی و اصل حکمت نیز در اداره شهرها نقش مهمی دارند.

استانداراصفهان با اشاره به اینکه بیش از 1400شهر و روستای کشور موزه های بی سقف هستند که ریشه در تاریخ دارند، ضرورت قیام همه‌جانبه برای حفاظت از بافت تاریخی را نیاز مبرم همه شهرهای تاریخی دانست و افزود: خلاقیت شهرداری تنها به ساختن ساختمان‌های جدید نیست، بلکه باید در معماری نوین و حفظ بافت تاریخی نیز اقدامات ریشه‌دار انجام دهد.

او به بیان سه موضوع اساسی گردشگری، هوش مصنوعی و توسعه انرژی نوین یا خورشیدی بعنوان پیشران توسعه استان پرداخت و نقش مهم شهرداری اصفهان در گردشگری را یادآور شد.

بخش دولتی از دخالت‌ بی‌ثمر بپرهیزد و احیای بافت تاریخی را به مردم بسپارد

علیرضا ایزدی، مدیرکل ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی وزارت میراث فرهنگی در نخستین اجلاس مجمع شهرهای تاریخی ایران در اصفهان، اظهار داشت: میان بافت تاریخی و بافت فرسوده تفاوت وجود دارد، بافت تاریخی منبع ریشه و اصالت مردم این سرزمین است که در اثر غفلت و کم‌توجهی ما به بافت فرسوده تبدیل شده است.

او تصریح کرد: سوءمدیریت‌ها منابع آبی اصفهان را به خشکی کشانید و نباید اجازه داد بافت تاریخی این شهر نبیش از این به نابودی کشیده شود و‌ تجارب ناموفق و‌ تاسف‌بار جداره چهارباغ عباسی، محوطه پشت مسجد امام و ساختمان ارگ جهان‌نما دوباره تکرار شوند.

ایزدی یادآور شد: بخش دولتی باید محدوده دخالت خود را در حوزه احیای بافت تاریخی بشناسد، از دخالت بی‌ثمر بپرهیزد و تا جایی که امکان دارد کار را به خود مردم و بخش خصوصی واگذار کند.

فرزانه افسرطه