• درباره ما
  • تماس با ما

پایگاه خبری تحلیلی اقتصاد بازار

امروز: یکشنبه 26 بهمن 1404, 27 شعبان 1447, Sunday 15 February 2026
  • صفحه اصلی
  • اقتصاد کلان
  • مسکن
  • بورس
  • بازرگانی
  • گردشگری
  • فولاد
  • صنعت
  • اقتصاد شهری
  • بازار
  • اقتصاد بین الملل
کد خبر: 25055
منتشر شده در شنبه, 13 بهمن 1403 08:15
تعداد دیدگاه: 0
  • چاپ
  • ایمیل
وضعیت چک‌های برگشتی را از زمان اجرای قانون جدید چک بررسی کرد

محو اثر قانون چک؟

توضیحات

اوایل سال۱۴۰۰ بود که قانون جدید چک اجرایی شد. براساس این قانون بانک‌ها مکلف شدند برای صدور دسته‌چک به سامانه صدور یکپارچه چک (صیاد) مراجعه کنند. از این تاریخ به بعد چک‌هایی با رنگ بنفش با عنوان چک صیادی جایگزین چک‌های قدیمی شده‌اند.  

هدف از قانون جدید چک، این بود که افراد بدحساب و کلاه‌بردار امکان تبانی با بانک‌ها و اخذ دسته‌چک را نداشته باشند. با این حال، بررسی‌ها نشان می‌دهد، به‌رغم کاهش نسبی چک‌های برگشتی از زمان اجرایی شدن قانون جدید چک، این متغیر بار دیگر، روندی افزایشی پیدا کرد؛ زیرا میزان چک‌های برگشتی بیش از اینکه تابع قوانین حقوقی باشد، به شرایط اقتصاد کلان و وضعیت کسب‌وکارها بستگی دارد.

قانون جدید چک چه می‌گوید؟

پیش از قانون چک اجرایی سال۱۴۰۰، بررسی اعتبار چک‌ها در سامانه‌های الکترونیک ممکن نبود. در این شرایط برخی افراد به‌دلیل ضعف فیزیکی کاغذهای چک، اقدام به چاپ چک جعلی می‌کردند. افراد حتی می‌توانستند با تغییر اعداد و ارقام چک، تاریخ و رقم آن را تغییر می‌دادند. بر اساس قانون جدید صدور چک تمام افرادی که دسته چک دارند، ملزم به ثبت اطلاعات کامل چک صادرشده خود در سامانه صیاد خواهند بود. سامانه صیاد با متمرکزسازی درخواست‌های دسته‌چک‌های مشتریان، امکان اعتبارسنجی صاحبان حساب و امضا را فراهم کرده است تا از اختصاص دسته‌چک به افراد فاقد صلاحیت و بدسابقه جلوگیری کند.

در این سامانه استعلام و پیگیری با اختصاص شناسه منحصر‌به‌فرد به هر برگ چک، صورت می‌گیرد. به این ترتیب ثبت چک در سامانه صیاد یک الزام برای تمام افرادی است که دسته چک دارند. در این سیستم باید مبلغ، تاریخ دقیق و اطلاعات هویتی ذی‌نفع در سامانه چک نیز ثبت شود و در صورتی که فرد این اطلاعات را در سامانه صیادی ثبت نکرده باشد، فرد ذی‌نفع قادر به دریافت چک نخواهد بود. حتی اگر لاشه چک را در دست داشته باشد، باید ثبت سامانه هم برای او انجام شده باشد. گفته می‌شود هدف از اصلاح قانون چک و ابلاغ قانون جدید کاهش تعداد و نسبت چک‌های برگشتی و بهبود شفافیت چک‌های ثبتی بوده است.

 

11 copy

روند چک‌های برگشتی

چک به‌عنوان یکی از ابزارهای مهم نظام پرداخت، همواره نقش قابل ‌توجهی در تسویه مبادلات خرد و کلان جامعه داشته است. لیکن طی دو دهه اخیر، به‌دلیل توسعه مستمر سامانه‌ها و تجهیزات پرداخت الکترونیکی، تعداد تراکنش‌های پردازش‌شده از طریق این ابزارها و سامانه‌ها به‌طور قابل‌ توجهی افزایش یافته است. بنابراین ابزارهای پرداخت الکترونیکی به ‌مرور زمان جایگزین ابزارهای پرداخت سنتی نظیر اسکناس، مسکوک و انواع چک شده‌اند. با ‌وجود این، به‌دلیل اهمیت کارکرد و امتیاز چک، به‌ویژه جایگاه اعتباری آن در مبادلات کشور، این ابزار پرداخت همچنان یکی از مهم‌ترین ابزارهای نظام پرداخت کشور محسوب می‌شود.

 

بررسی آمارهای این ابزار پرداخت نشان می‌دهد از زمان رایج شدن چک‌های بنفش، نسبت میانگین تعداد و نسبت میانگین مبلغ چک‌های برگشتی با تغییر و تحولاتی روبه‌رو شده است. میانگین سالانه نسبت تعداد چک‌های برگشتی به کل چک‌ها در سال1399 برابر با 10درصد بود. با این حال، این متغیر در سال1400، با کاهشی یک‌واحد درصدی روبه‌رو شد و به 9درصد رسید. به گفته کارشناسان، این موضوع احتمالا ناشی از قانون جدید چک بوده است. این وضعیت، در سال1401 نیز ادامه یافت و میانگین سالانه نسبت تعداد چک‌های برگشتی به کل چک‌ها با کاهش 0.9واحد درصدی به 8.1درصد رسید.

بررسی‌ها نشان می‌دهد علت این وضعیت افزایش رشد اقتصادی ناشی از فروش نفت بوده است. به‌رغم وضعیت کاهشی میانگین نسبت تعداد چک‌های برگشتی به کل چک‌ها در سال1400 و 1401، این نسبت در سال1402 و 1403 روندی افزایشی طی کرد. در سال1402، میانگین نسبت تعداد چک‌های برگشتی به کل چک‌ها به 8.3درصد رسیده که حاکی از افزایش 0.2واحد درصدی این متغیر در مقایسه با سال قبل است. این نسبت تا آذر1403 به 9.6درصد رسیده و حاکی از افزایش 1.3واحد درصدی این متغیر بوده است. به گفته کارشناسان، تضعیف رشد اقتصادی در طول یک‌سال اخیر، مهم‌ترین دلیل افزایش نسبی تعداد چک‌های برگشتی بوده است. روند مربوط به میانگین سالانه نسبت تعداد چک‌های برگشتی به کل چک‌های برگشتی در میانگین سالانه نسبت مبلغ چک‌های برگشتی به مبلغ کل چک‌های برگشتی نیز طی شده؛ با این تفاوت که شدت نوسانات این نسبت بالاتر از نسبت تعداد چک‌های برگشتی به کل چک‌ها بوده است.

 

جزئیات آماری آخرین آمار چک

در آذرماه1403، در کل کشور بیش از 7.5میلیون فقره چک به ارزش حدودی 628.4هزار میلیارد تومان وصول شده است که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد و مبلغ به‌ترتیب 12.5درصد و 6.2درصد کاهش نشان می‌دهد. در این ماه، از کل تعداد و مبلغ چک‌های مبادله‌شده، به‌ترتیب 90.6درصد و 86درصد وصول شده است. درصد تعداد و مبلغ چک‌های وصول‌شده در آبان‌ماه1403 به‌ترتیب 90.9درصد و 86درصد و در آذرماه1402 به‌ترتیب 92درصد و 87.5درصد بوده است.

همچنین در آذرماه 1403، در کل کشور بیش از 780هزار فقره چک به ارزشی بالغ بر 101.9هزار میلیارد تومان برگشت داده شده که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد و مبلغ به‌ترتیب 9درصد و 6.3درصد کاهش نشان می‌دهد. در این ماه، از کل تعداد و مبلغ چک‌های مبادله‌شده، به‌ترتیب 9.4درصد و 14درصد برگشت داده شده است.

در آذرماه امسال در میان استان‌های کشور، بیشترین نسبت تعداد چک‌های برگشتی به کل چک‌های مبادله‌ای در استان، به‌ترتیب مربوط به کهگیلویه و بویراحمد، خراسان شمالی، کردستان و لرستان بوده و پایین‌ترین نسبت تعداد چک‌های برگشتی به کل چک‌های مبادله‌شده در استان، به‌ترتیب مربوط به، گیلان، قم و کرمان بوده است.

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

ارسال
لغو
JComments

آخرین اخبار

افتتاح نخستین پارک آموزشی و گردشگری مدیریت پسماند کشور در شهرضا؛
تصویر تولید و نوآوری در قاب فولاد توان‌آور آسیا؛
دوراهي اقتصاد ايران
جامعه در جست‌وجوی نشانه‌ آغاز تغییر
زنگ خطر برای مرمت
انقلاب خاموش گواهی سپرده
تأکید بر نقش شرکت خدمات حمایتی کشاورزی در تحقق عدالت‌محوری بخش کشاورزی استان اصفهان
تأکید بر نقش شرکت خدمات حمایتی کشاورزی در تحقق عدالت‌محوری بخش کشاورزی استان اصفهان
افتتاح 43 طرح آب و فاضلاب شهری و روستایی، همزمان با دهه مبارک فجر در استان اصفهان
ایران به جمع ۸ تولیدکننده جهانی الکترود گرافیتی می‌پیوندد
ساخت كلمپس بیرونی جوشكاری لوله در منطقه دو عملیات انتقال گاز ایران
رونمایی از طرح ملی کالابرگ گردشگری در «نصف جهان با نصف قیمت»
چرا ذوب‌آهن اصفهان «مادر صنعت» كشور است؟
عبور بدون خاموشی از پاییز و زمستان ۱۴۰۴؛ برق خانگی پایدار ماند
کاهش آلاینده های محیط زیستی با بهره گیری از ظرفیت های داخلی
كیفیت زغالسنگ PCI شركت پیشرو معادن ذوب آهن سوادكوه ، در داخل كشور منحصربفرد است
بهره‌برداری از پروژه‌های آب و فاضلاب با سرمایه‌گذاری بیش از ۲۷ همت/ اجرای ۵۵۸ کیلومتر خطوط انتقال و خطوط جمع‌آوری آب
شتاب توسعه برق ایران ۶.۷ برابر میانگین جهانی/ ظرفیت نیروگاهی از انقلاب تاکنون 14 برابر شد
۱۹۳ همت پروژه آب و برق در دهه فجر آماده افتتاح است
*709 مگاوات ظرفیت نیروگاه حرارتی جدید همزمان با دهه فجر افتتاح شد*
آغاز پروژه ۲۴۵ میلیون یورویی نوین الکترود اردکان با مشارکت فولاد مبارکه
هلدینگ فولاد متیل؛ بزرگ‌ترین خرده‌فروشی محصولات فولادی کشور
وضوح تأثیر مثبت استقلال فولاد سبا در شاخص‌های مالی، تولیدی و سرمایه‌گذاری این مجتمع
برپایی پاویون ملی ایران در بیست و هفتمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت ساختمان ازبکستان
برگزاری کمیته راه اندازی پروژه های انتقال و پست های برق منطقه ای
  • درباره ما
  • تماس با ما

تمامی حقوق این سایت برای اقتصاد بازار محفوظ است

 

 

طراحی وب سایت فروشگاه اینترنتی، طراحی فروشگاه اینترنتی و طراحی سایت فروشگاهی توسط پونه مدیا