معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان با اشاره به پروژه استحصال آب‌های سطحی گفت: ۳۰۰ کیلومتر کانال آب و ۱۶۰۰۰ چاه جذبی در شهر اصفهان نیاز است که برآورد هزینه اجرای این طرح حدود ۱,۰۰۰ میلیارد تومان اعلام شده و قرار است در چندین سال تأمین و اجرا شود.

به گزارش خبرنگار اقتصاد بازار، مهدی بقایی در نشست با اصحاب رسانه اظهار کرد: آب شرب چاه‌های شهر سالم است و هیچ‌گونه آلودگی به‌دلیل آبیاری فضای سبز با پساب به منابع زیرزمینی نفوذ نمی‌کند، از این‌رو شبکه پساب تصفیه‌شده شهرداری با سیستم آب و فاضلاب شرکت آبفا تداخلی ندارد.

وی با اشاره به اینکه با راه‌اندازی تصفیه‌خانه‌های پیشرفته و شبکه انتقال پساب توانسته‌ایم از هرگونه آلودگی چاه‌های شرب جلوگیری کنیم، افزود: این اقدام نه‌تنها کیفیت آب شرب را حفظ می‌کند، بلکه امکان استفاده از پساب تصفیه‌شده برای آبیاری فضای سبز شهر را فراهم کرده است.

معاون محیط‌زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان با اشاره به فناوری‌های نوین به‌کار رفته در تصفیه‌خانه‌های پساب شهرداری همچون تصفیه‌خانه سپاهان‌شهر گفت: گندزدایی پساب با ازن یکی از روش‌های کلیدی است که در آن حباب‌های ازن در عمق هفت متری تزریق می‌شود تا فرایند تصفیه بهینه شود.

وی عنوان کرد: ابتدا مدل‌های آزمایشگاهی را تست و پس از موفقیت در مقیاس کوچک این فناوری را در مقیاس بزرگ‌تر اجرا کردیم؛ نتایج نشان داد که پساب تصفیه‌شده استانداردهای زیست‌محیطی را رعایت می‌کند و هیچ تداخلی با شبکه آبفا ندارد.

تامین ۲۷ میلیون مترمکعب آب از چاه‌ها و مادی ها برای فضای سبز در سال گذشته

معاون محیط‌زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان با اشاره به بحران کم آبی در اصفهان گفت: نیاز آبی فضای سبز شهر توجه به طرح جامع حدود ۹۰ میلیون مترمکعب در سال است که در شرایط خشکسالی به ۶۲ میلیون و در شرایط بحرانی به ۳۶ میلیون مترمکعب کاهش می یابد. چنانکه در سال ۱۴۰۳ در مجموع ۲۷ میلیون مترمکعب از محل چاه‌ها و جریان زاینده‌رود در مادی‌ها برای فضای سبز شهر اختصاص یافت.

وی با تاکید بر اینکه با استفاده از پساب تصفیه‌شده و چاه‌های مجاز تلاش می شود فضای سبز پنج هزار و ۷۱۴ هکتاری شهر حفظ شود، گفت: از این میزان ۴۰۰۰ هکتار به‌صورت تفرجگاهی و اکولوژیک در اختیار شهرداری است.

معاون محیط‌زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان تصریح کرد: اجرای طرح‌های انتقال آب همچون رینگ‌های توزیع ۹۶ کیلومتری داخلی و ۲۶ کیلومتری خارجی با هدف کاهش فشار بر منابع زیرزمینی و جلوگیری از فرونشست زمین برای رساندن آب به مناطق مختلف شهر طراحی شده‌اند.

انعقاد بیش از ۷۰ درصد قراردادهای شهرداری با شرکت‌های دانش‌بنیان

بقایی با اشاره به همکاری نزدیک شهرداری اصفهان با شهرک علمی و تحقیقاتی گفت: بیش از ۷۰ درصد قراردادهای شهرداری به‌ویژه در حوزه خدمات شهری با شرکت‌های دانش‌بنیان است. شهرداری پروژه‌های نوآورانه‌ای همچون ردیابی موقعیت آتش‌نشانان با حسگرهای پیشرفته برای عملیات اطفای حریق را بهبود داده و با حمایت از این شرکت‌ها فناوری‌هایی همچون گندزدایی نانویی پساب را توسعه دادیم.

وی بیان کرد: یکی از نمونه‌های موفق تولید مدل آزمایشگاهی برای گندزدایی پساب بود که پس از موفقیت در تست‌های اولیه در مقیاس بزرگ‌تر اجرا شد؛ این همکاری‌ها مشکلات شهری را حل و بازار کار جدیدی برای شرکت‌های دانش‌بنیان ایجاد کرده است.

وی با اشاره به پروژه نورپردازی با استفاده از آینه‌ها برای انتقال نور خورشید به ساختمان‌های مجموعه شهرداری تصریح کرد: این پروژه دانش بنیانی در منطقه ۱۳ به‌صورت آزمایشی اجرا شده و نتایج مثبتی داشته است. همچنین طی تفاهم‌نامه‌های اخیر با شرکت آب منطقه‌ای تا سال ۱۴۰۵ ظرفیت تأمین پساب برای شهر به ۱۰۰۰ لیتر در ثانیه افزایش خواهد یافت.

معاون محیط زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان گفت: در طرح مولدسازی اراضی وزارت نفت در منطقه هزارجریب که اعتبار ۳۵ هزار میلیارد تومانی آن برای پروژه‌های آبی اصفهان اختصاص پیدا کرده است، مدیریت شهری اصفهان در تهاتر عدد ۱۰ هزار میلیارد تومان برای صدور پروانه‌ها در این پروژه، ۱۰۰۰ لیتر بر ثانیه پساب را خریداری کرده است که در صورت بهره برداری خط انتقال آب ماندگان به اصفهان عملیاتی شود.

وی ادامه داد: طبق توافق با شرکت آب منطقه‌ای درصورت تأمین این میزان پساب، بهره‌برداری از شماری از چاه‌ها را تعطیل و به‌جای آن پساب تصفیه‌شده را جایگزین خواهیم کرد تا فشار بر منابع زیرزمینی کاهش پیدا کند، بنابراین این اقدامات به حفظ کیفیت خاک و جلوگیری از فرونشست زمین کمک خواهد کرد.

معاون محیط‌زیست و خدمات شهری شهردار اصفهان با بیان اینکه این شهر در کنار بحران آب درگیر چالش آلودگی خاک نیز شده است، تصریح کرد: درصورت تداوم شرایط موجود در اصفهان در آینده نه چندان دور با بحران خاک روبه‌رو خواهیم شد که به اندازه بحران آب جدی است و نیاز به برنامه‌ریزی بلندمدت دارد.

بقایی با اشاره به مصرف سالانه ۳۵۰ میلیون مترمکعب آب شرب در اصفهان گفت: رسانه‌ها باید با فرهنگ‌سازی شهروندان را به کاهش ۱۰ درصدی مصرف آب تشویق کنند، زیرا اگر هر فرد فقط ۱۰ درصد صرفه‌جویی کند، معادل ۳۵ میلیون مترمکعب آب ذخیره می‌شود که می‌تواند بحران فضای سبز اصفهان را برطرف کند.

وی با اشاره به مشکل تخصیص نیافتن حقابه فضای سبز شهر اصفهان در جدول منابع و مصارف آب شرکت آب منطقه‌ای گفت: شهرداری در تلاش است تا این حقابه به‌صورت رسمی در جدول گنجانده شود. همچنین با وجود چالش‌های چندساله در حوزه آب و خاک، شهرداری با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین، همکاری با دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان و تعامل با نهادهای دولتی در مسیر مدیریت پایدار منابع حرکت می‌کند.

بقایی با اشاره به استحصال آب‌های سطحی عنوان کرد: ۳۰۰ کیلومتر کانال آب و ۱۶۰۰۰ چاه جذبی در شهر اصفهان نیاز است و برآورد هزینه اجرای این طرح حدود ۱,۰۰۰ میلیارد تومان اعلام شده که قرار است در چندین سال تأمین و اجرا شود؛ سال گذشته ۸۰ میلیارد تومان و در سال جاری نیز حدود ۱۰۰ میلیارد تومان بودجه به آن اختصاص یافته است.

وی با بیان اینکه شهرداری اصفهان برنامه‌ای جامع برای استحصال آب‌های سطحی دارد، خاطرنشان کرد: در حال بررسی این موضوع هستیم که آیا می‌توان آب باران را در ابرمخازن ذخیره کرد؟ زیرا مشابه این اقدامات را در پروژه آرامستان باغ رضوان انجام دادیم؛ در این آرامستان هر بار که باران می‌بارد، آب باران در مخزنی ذخیره و سپس به مخزن اصلی با ظرفیت ۵۵ هزار متر مکعب پمپاژ می‌شود که این نمونه به‌عنوان طرحی آزمایشی موفق در حال ارزیابی برای توسعه در سایر نقاط شهر است.